Provocare pariziană

Vă lansăm o provocare : dacă, după citirea celor zece paragrafe, consideraţi măcar unul dintre locurile descrise în articol demn de vizitat şi ajungeţi acolo în următoarele 4 săptămâni, faceţi-i o poză împreună cu inscripţia LumeaMare (puteţi să scrieţi asta pe orice şi să o prindeţi în cadru). Prima poză care ajunge la noutati (at) lumeamare (dot) ro va fi premiată cu o sticlă de vin din regiunea Bordeaux. Urmează zece recomandări legate de Parisul cel mult mediatizat, care se adresează celor care l-au văzut deja şi îşi doresc să descopere şi alte locuri decât cele foarte cunoscute. Alte idei pe această temă găsiţi şi  în Parisul din spatele Parisului. Precizăm că primul paragraf nu participă la concurs.

1. V-aţi gândit vreodată să închiriaţi un apartament la Paris pentru o perioadă scurtă de timp? Probabil că da, însă v-aţi spus că preţurile trebuie să fie mai mari decât cele ale unui hotel. Ei bine…depinde. Există site-uri, dintre care eu vi-l recomand pe următorul : www.paris-autrement.fr care propun, printre altele, apartamente cu două camere în centrul Parisului, la preţuri de aprox. 750 de euro/săptămână. Dacă sunteţi patru, asta înseamnă 185 de euro de persoană. Apartamentele sunt moderne, dispun de toate facilităţile, sunteţi aşteptat de către un reprezentant al firmei, singurul lucru la care trebuie să vă mai gândiţi, dacă vă hotărâţi pentru această soluţie, e garanţia de 500 de euro, pe care o primiţi înapoi la sfârşitul sejurului. Eu am avut experienţe foarte bune cu site-ul, apartamentul a fost exact cum l-am văzut în filmuleţul de prezentare, însă nu uitaţi că mă bazez doar pe o experienţă personală când fac recomandarea!

2. Catacombele din Paris, pentru o perspectivă diferită asupra vieţii şi a morţii. Cei sensibili să se abţină! De-a lungul a doi kilometri se întinde ceea ce a rămas din Cimitirul Inocenţilor, care se afla în cartierul Halles şi era considerat o sursă de infecţie la vremea respectivă pentru locuitori. Astfel, osemintele au fost mutate la sfârşitul sec. XVII într-o fostă cariera; temperatura e de 14°, deci luaţi-o în calcul dacă mergeţi vara. Costul biletelor se ridică la 8 euro tariful întreg, respectiv 4 euro cel redus. Beneficiaţi de reducere dacă aveţi mai puţin de 26 de ani, pentru copii intrarea fiind gratuită, nu şi recomandată, zic eu. Ajungeţi aici cu M.4 sau RER. B, staţia Denfert Rochereau.

3. Muzeul Aerului şi al Spaţiului. Boeing, Concorde, Dakota…dacă vă fac să visaţi cu ochii deschişi, e timpul să le vedeţi live! Sau, de ce nu, să urmaţi un curs de pilotaj pe un simulator de zbor ori să învăţaţi mai multe despre stele în cadrul Planetariumului. Nu e sigur că veţi şti să pilotaţi din prima, cursurile se adresează în primul rând copiilor! Salonul Bourget, reuniune a elitei aeronautice mondiale, a sărbătorit în 2009 un secol de existenţă şi e o experienţă care merită trăită! Dacă sunteţi la Paris în luna iunie, includeţi-l pe listă! Mai multe informaţii legate de acces şi tarife găsiţi aici www.mae.org.

4. În arondismentul V al Parisului puteţi vedea rămăşiţele Arenelor Lutèce, vestigii ale amfiteatrului cu scenă construit în secolul I. Ştiaţi că Lutèce e numele dat de romani Parisului de azi, nume pe care l-a purtat până în secolul IV? Amfiteatrul avea o capacitate de 17.000 de locuri, şi dacă în trecut a fost martorul luptelor între gladiatori sau animale, dar şi a pieselor de teatru de la vremea respectivă, în prezent la sfârşitul lunii iulie are loc aici un  festival de jazz. Accesul se face prin Str. Monge, nr. 49, cea mai apropiată staţie de metrou fiind Place Monge, M.7.

5. Institutul Lumii Arabe e un spaţiu dedicat promovării culturii arabe în Occident, pentru că parizianul tipic nu mai e de mult reprezentat doar de imaginea francezului cu bereta şi bagheta sub braţ. Găsiţi aici un muzeu, nenumărate conferinţe, o bibliotecă, un cinematograf, şi nu rataţi în nici un caz vederea de la terasa ultimului etaj! Biletul de intrare costa aproximativ 5 euro, cele mai apropiate staţii de metrou fiind : Jussieu M.7 sau M.10, Cardinal Lemoine M.10 şi Sully-Morland M.7. Nu departe se afla Muzeul de Istorie Naturală cu scheletele reprezentând Marea Galerie a Evoluţiei, care cel puţin pe cei mici îi vor fermeca cu siguranţă. Preţul unei intrări e de 9 euro pentru un adult, tariful redus fiind în jur de 7 euro. Dacă nu ştiaţi de existenţa menajeriei, aflaţi acum! Nu e foarte mare, e în apropierea muzeului, şi puteţi vedea aici specii pe cale de dispariţie, principiul fiind protejarea lor, dar pentru mine tot animale în cuşti rămân! Tarifele se ridică la 8 euro pentru adulţi, respectiv 6 pentru copiii cu vârstele cuprinse între 4 şi 13 ani.

6. Moscheea din Paris, unde vă puteţi răsfăţa într-un hammam veritabil, sau poate preferaţi un ceai de mentă la fel de autentic! E important, mai ales în această perioadă de punere în chestiune a purtării voalului de către femeile musulmane în Franţa sau a interzicerii construirii de minarete în Elveţia (pentru cei care nu ştiu, un minaret este turnul înalt, circular, al unei moschei) să cunoaştem mai bine cultura islamică, pentru că dialogul între culturi să nu mai fie prezent doar în limbajul diplomatic! Moscheea se afla şi ea în apropierea Institutului Lumii Arabe, în inima Cartierului Latin, preţul biletului de intrare fiind de 3 euro.

7. Biblioteca Naţională a Franţei e una dintre cele mai mari din lume, cu turnurile-i futuriste, patru la număr : Turnul Timpului, Turnul Legilor, Turnul Numerelor şi Turnul Literelor. Accesul la sălile de lectură nu e gratuit, din păcate, dar  permise de acces punctuale de jumate de zi sau o zi sunt accesibile la casierii. Dacă petreceţi o perioadă mai lungă de timp în Paris, nu ocoliţi expoziţiile sau conferinţele organizate aici, fie şi numai pentru a lua contact cu clădirea. Veţi încerca o senzaţie de furnica sub plafoanele înalte de zeci de metri! În curtea interioară, care nu ştiu din ce motive e închisă publicului, puteţi admira o oază de vegetaţie, plămân verde între atâtea betoane. Ajungeţi aici cu M.14, staţia Bibliothèque François Mitterand, linie care reprezintă o atracţie turistică în sine, fiind singura complet automatizata din Paris. Aşezaţi-vă în faţă şi luaţi contact cu tunelele metroului dintr-o perspectivă diferită, aceea a conductorului.

8. Opera Garnier, pentru că, orice s-ar spune, acest oraş înseamnă în primul rând cultură. Puteţi vizita clădirea ca atare, sau puteţi să trăiţi o experienţă de neuitat asistând la Faust, de exemplu, în luna martie. Grăbiţi-vă însă să rezervaţi bileţele pe Internet din timp, locurile mai ieftine epuizându-se rapid (preţurile variază de la 7 euro la 138). Programul complet, precum şi alte informaţii practice legate de vizitarea clădirii aici www.operadeparis.fr.

9. Podurile din Paris : personal sunt îndrăgostită de ele, şi ce alt mod mai frumos de a le descoperi decât o croazieră cu bateau-mouche pe Sena.  Dacă sunteţi doi şi vreţi un moment cu adevărat romantic, puteţi lua şi cina la bord, preţurile începând de la 50 de euro de persoană. Scump sau ieftin, vă las să hotărâţi singuri, vă mai spun doar că preţul unei plimbări obişnuite e de 10 euro, pentru cei mici fiind redus cu 50%. Ghidurile audio sunt disponibile în general în cel puţin zece limbi, nu fiţi surprinşi să găsiţi şi română la unele companii.

10. În cele din urmă o listă de muzee mai puţin cunoscute :Muzeul Parfumului, aflat în cartierul Operei, unde puteţi cumpăra parfumuri la preţ de producător, intrarea fiind gratuită. Urmează Muzeul Grévin, un Madame Tusssauds francez, unde vă puteţi fotografia cu Barack Obama sau Michel Jackson, Muzeul Vinului şi al Marinei pentru pasionaţi! Detalii despre locaţie şi tarifele de intrare găsiţi pe site-urile aferente. Muzeul Vinului propune şi cursuri de enologie sau degustare, aviz amatorilor!

Recomandări scrise de: Alina Danciu

Alina (dot) danciu (at) orange (dot) fr

Alina crede în potenţialul turistic al ţării ei. De aici secţiunile în engleză şi franceză ale blogului. Una dintre plăcerile ei cele mai mari, atunci când scrie pentru LumeaMare, e să stea de vorbă cu alti călători, pe site sau pe pagina de Facebook LumeaMare. E sociolog şi locuieşte în Paris de câţiva ani.