O după amiază la Versailles

Despre Versailles sunt multe de spus, şi a şi spus-o deja Corina, mai bine decât mine. Dacă ajungeţi în Paris, făceţi-vă neapărat timp şi pentru el, se ajunge uşor, cu RER-ul C. Biletul dus-întors costa în jur de 6 euro, iar dacă aveţi sub 26 de ani şi un act care să dovedească faptul că sunteţi cetăţeni ai Uniunii Europene, accesul la castel e gratuit. Treceţi totuşi pe la casierie, unde vi se va elibera un permis de trecere a punctelor de control. Dacă nu vă încadraţi în această categorie de vârsta, plătiţi 15 euro, audioghidul fiind inclus în preţ. Deloc de neglijat… ţineţi minte că în prima duminică a fiecărei luni accesul e gratuit pentru toate categoriile de vizitatori, lucru valabil pentru majoritatea punctelor de atracţie turistică din Paris. O fi contribuind şi asta la faptul că oraşul ăsta e cel mai vizitat din lume, cine ştie? Sau invers, tocmai de asta şi-or permite luxul de a oferi tuturor acces liber la artă o zi pe lună?

Noi am avut noroc de un aflux nu prea mare de turişti, am stat doar 10 minute la coadă, iar la intrarea propriu zisă deloc. În această perioadă, până în luna aprilie, există la castel o expoziţie foto inedită, care îl prezintă în diferite ipostaze din perioada 1850-2010; e o întoarcere în timp care te pune pe gânduri…în special imaginile în care e  înconjurat de tunuri, sau in care il vedem pe Charles de Gaule prezidând o cină în Galeria Oglinzilor ori pe Fred Astaire dansând în fata soldaţilor americani…Mai multe detalii, pe  pagina de youtube aferenta.

Există şi un concurs pe site-ul Versailles-ului, unde poate participa oricine are poze cu castelul; tot ce aveţi de făcut pentru a câştiga unul din numeroasele premii e să vă adăugaţi pozele în grupul Flickr Versailles – numarul maxim e limitat la cinci.

Tot în perioada aceasta, în sala operei din Versailles, redeschisa recent, se joacă Burghezul Gentilom – aviz amatorilor! Iar sâmbătă şi duminică, puteţi asista matinalele hergheliei ; faceţi însă rezervări din timp pentru o mai mare siguranţă. Gratuitatea pentru cei sub 26 de ani nu se aplică aici, însă spectacolul merită efortul financiar-detalii aici!

O primavara frumoasa si cine stie, poate ajungeti curand si la Versailles!

Alina crede în potenţialul turistic al ţării ei. De aici secţiunile în engleză şi franceză ale blogului. Una dintre plăcerile ei cele mai mari, atunci când scrie pentru LumeaMare, e să stea de vorbă cu alti călători, pe site sau pe pagina de Facebook LumeaMare. E sociolog şi locuieşte în Paris de câţiva ani.