Biblioteca virtuală: Let’s do it, Romania!

Astăzi vom schimba puţin felul în care abordăm colecţia noastră virtuală de lectură şi vă vom invita să citiţi ceva ce poate cu adevărat să ajute România. Dacă şi voi v-aţi săturat de cei care transforma pădurea şi muntele în coş de gunoi, dacă nici voi nu mai suporţaţi să vedeţi sticle de plastic plutind pe râurile României, atunci rândurile următoare vă vor vor interesa cu siguranţă.

Estonia 2008. 10 000 t de deşeuri adunate într-o singură zi, în cadrul campaniei Let’s do it! Ce a presupus concret toată acţiunea? Simplu :

  • Creearea echipei coordonatoare, formată din cei mai buni specialişti din ţară
  • Atragerea partenerilor sociali (reprezentanţi media, politicieni, inclusiv predintele Estoniei etc.) în campanie
  • Localizarea deşeurilor şi creearea unei hărţi virtuale cu ajutorul unor programe de tip Google Earth
  • Comunicarea- poate pasul cel mai important, având ca scop transformarea acestei campanii abstracte într-o problemă personală a fiecărui cetăţean al Estoniei; a luat astfel naştere cea mai mare campanie media din istoria ţării, majoritatea persoanelor publice susţinând-o la TV, la radio, peste tot. Fără să perceapă vreun onorariu pentru asta, bineînţeles
  • Înregistrarea echipelor: 10 000 de voluntari din cei 40 000 necesari şi-au declarat intenţia de a participa la acţiune. În ziua Z însă, cele mai mari aşteptări ale organizatorilor au fost depăşite : 50 000 de estonieni au răspuns la apel! Asta înseamnă 4% din populaţia de 1,3 milioane de locuitori a ţării.

Let’s do it!

Faceţi şi voi un calcul simplu… ce-ar fi dacă acelaşi procent din populaţia României ar participa la o acţiune similară? Campania a fost demarată, se caută voluntari! Şi trebuie să îi găsească. Ţara asta are mare nevoie ca cei care o populează să realizeze că doar ei pot schimba ce e de schimbat. Iar asta se poate face doar când vom înlocui ‘’A, nu, la noi nu se poate dom’le, asta e!’’ cu ‘’Eu ce pot să fac ca să schimb ceva ?’’. Pentru început…fă un click aici şi vezi cum poţi ajuta! Hai să facem curăţenie generală!

Felicitări iniţiatorilor şi succes!

Alina crede în potenţialul turistic al ţării ei. De aici secţiunile în engleză şi franceză ale blogului. Una dintre plăcerile ei cele mai mari, atunci când scrie pentru LumeaMare, e să stea de vorbă cu alti călători, pe site sau pe pagina de Facebook LumeaMare. E sociolog şi locuieşte în Paris de câţiva ani.