Clopote care tac, clopote care zboară

În primul an petrecut în Franţa, am fost destul de dezamăgită să constat că aici obiceiul de a vopsi ouă roşii nu există. În mod firesc, am căutat să aflu mai multe despre tradiţiile locale, iar una dintre ele, prezentă şi în Belgia, mi-a atras atenţia in mod deosebit.

Începând cu secolul al VII-lea, oficialii bisericii catolice au instaurat o perioadă de doliu în săptămâna premergătoare Paştelui, astfel încât toate clopotele au fost reduse la tăcere din Joia Mare până în Noaptea Învierii.

Legenda spune că în aceste zile clopotele îşi iau zborul către Vatican, pentru a fi binecuvântate de către Papă,  intorcându-se cu ouă de ciocolată pe care le ascund în grădini, spre marea bucurie a copiilor care le cauta în prima şi a doua zi de Paşte.

Foarte multe castele din Franţa perpetuează acest obicei,...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonații la newsletter.

Ești deja abonat? Introdu adresa de email în câmpul de mai jos pentru verificare.


Nu ești deja abonat? Abonează-te acum!

Alina crede în potenţialul turistic al ţării ei. De aici secţiunile în engleză şi franceză ale blogului. Una dintre plăcerile ei cele mai mari, atunci când scrie pentru LumeaMare, e să stea de vorbă cu alti călători, pe site sau pe pagina de Facebook LumeaMare. E sociolog şi locuieşte în Paris de câţiva ani.