Clopote care tac, clopote care zboară

În primul an petrecut în Franţa, am fost destul de dezamăgită să constat că aici obiceiul de a vopsi ouă roşii nu există. În mod firesc, am căutat să aflu mai multe despre tradiţiile locale, iar una dintre ele, prezentă şi în Belgia, mi-a atras atenţia in mod deosebit.

Începând cu secolul al VII-lea, oficialii bisericii catolice au instaurat o perioadă de doliu în săptămâna premergătoare Paştelui, astfel încât toate clopotele au fost reduse la tăcere din Joia Mare până în Noaptea Învierii.

Legenda spune că în aceste zile clopotele îşi iau zborul către Vatican, pentru a fi binecuvântate de către Papă,  intorcându-se cu ouă de ciocolată pe care le ascund în grădini, spre marea bucurie a copiilor care le cauta în prima şi a doua zi de Paşte.

Foarte multe castele din Franţa perpetuează acest obicei, punându-şi domeniul la dispoziţia copiilor, şi de ce nu a adulţilor care intră în joc, căutând numărul impresionant de ouă de ciocolată ascunse unde nici cu gandul nu gândeşti. De exemplu, castelul Vaux le Vicomte, pune la dispoziţia vizitatorilor nu mai puţin de 30 000. Despre acest castel, aflat la 55 de km de Paris, se spune că a inspirat Versailles-ul. În caz că vă aflaţi în această perioadă in Franţa, nu e prea târziu să luaţi parte la vânătoarea de ouă.

Voi ce alte tradiţii legate de Sărbătoarea Paştelui cunoaşteţi?

Postscriptum: Lista completă a instituţiilor care participă la perpetuarea acestei tradiţii poate fi vizualizată aici.

Foto: Lotus Head

Notă: informaţiile privind “vânătoarea de  ouă” au fost actualizate şi sunt valabile pentru 2012

Alina crede în potenţialul turistic al ţării ei. De aici secţiunile în engleză şi franceză ale blogului. Una dintre plăcerile ei cele mai mari, atunci când scrie pentru LumeaMare, e să stea de vorbă cu alti călători, pe site sau pe pagina de Facebook LumeaMare. E sociolog şi locuieşte în Paris de câţiva ani.