Zâmbeşte, e gratis!

Se ştie, Parisul e un oraş scump. Să fie chiar aşa? În primul rând… zborul până acolo poate fi ieftin, în jur de 100 de euro dus-întors, dacă zbori cu o companie low cost. O să încerc să îţi prezint câteva activităţi care se pot face fără a scoate nici un ban (sau foarte puţini) din buzunar.

Cazarea e scumpă în Paris, sunt de acord cu tine. Aruncă însă o privire pe site-ul ăsta. Vei găsi apartamente de lux, situate ultracentral, pe care le poţi închiria pe termen scurt sau lung. Un sejur de şapte nopţi pentru un apartament care poate găzdui patru persoane se ridică la 800 de euro. Asta înseamnă 200 de euro de persoană. Mai ieftin decât la hotel, nu?

Şi daca tot eşti la Paris, poate vrei să iţi imbunătăţeşti franceza şi cultura generala, cu aceeaşi ocazie. Ce-ar fi să urmezi gratuit cursuri de istoria artei la Muzeul Orsay, despre care am mai povestit aici? Pe site-ul muzeului vei găsi o listă actualizată permanent a cursurilor disponibile. De exemplu, în iunie ai de ales, printre altele, între cursuri legate de modele sau de fotografiile nud.

Un alt loc unde poţi urma cursuri gratuite este Colegiul Franţei, unde ţin conferinţe inclusiv laureaţi ai premiului Nobel. Nu e nevoie de nici o înscriere, iar cursurile sunt foarte variate : matematică, fizică, ştiinţe naturale, filosofie, sociologie etc. Colegiul se afla chiar lângă Sorbona, în Cartierul Latin.

În caz că vrei să petreci câteva ore într-o bibliotecă pariziană, cea din Centrul Pompidou se adresează oricărui tip de public, gratuit şi fără formalităţi. Tot aici, pentru trei euro, te poţi bucura de una din cele mai frumoase panorame ale Parisului.


Nu uita de asemenea că tinerii Uniunii Europene care au sub 26 de ani beneficiază de gratuitate în majoritatea muzeelor din Franţa, iar în prima duminică a fiecărei luni accesul e liber pentru toate tipurile de public.

Şi dacă tot eşti în Paris, capitala modei, poate vrei şi o schimbare de look. Marile şcoli de coafură vor fi încântate să te aibă ca model! Vei avea un public numeros format din studenţi, însă ăsta e mic detaliu când ştii că plăteşti doar 11 euro pentru spălat, tuns şi coafat. Şi crede-mă, 11 euro pentru Paris e aproape gratis, când vine vorba de un salon de coafură! Uite două adrese care poate îţi vor fi de folos :

Académie Franck Provost Internaţionale:
36 rue Laugier
75017 Paris
Tel : 01 56 21 10 50

Académie Franck de Roche
55, rue du Faubourg Saint-Antoine
75011 PARIS
Tel : 01 43 46 05 00

Acum că ai alergat la cursuri, la bibliotecă şi ai fost şi la coafor, eu zic ori să te bucuri de o plimbare pe malurile Senei, ori în unul din nenumăratele parcuri din Paris! Iar la căderea serii, ia-ţi prietenii şi o sticlă de vin şi mergeţi lângă turnul Eiffel, pentru a vă bucura alături de sutele de turişti de priveliştea oferită de turnul iluminat.

Şi mai ales, zâmbeşte, e gratis!


Articole similare:

Parisul din spatele Parisului

Provocare Pariziană

Pe urmele lui Cioran


Alina crede în potenţialul turistic al ţării ei. De aici secţiunile în engleză şi franceză ale blogului. Una dintre plăcerile ei cele mai mari, atunci când scrie pentru LumeaMare, e să stea de vorbă cu alti călători, pe site sau pe pagina de Facebook LumeaMare. E sociolog şi locuieşte în Paris de câţiva ani.