Exteriorul castelului

Castelul Pierrefonds

Cocoşatul de la Notre Dame, Vizitatorii, Ioana d’Arc, Sydney Fox, Cronicile din Narnia : Prinţul Caspian. Ce au în comun toate aceste filme?

Dacă sunteţi în Paris şi simţiţi că îl cunoaşteţi deja pe de rost, vă propun astăzi un castel mai puţin cunoscut de către turişti, al cărui farmec este incontestabil: Castelul Pierrefonds, locul în care toate filmele de mai sus au fost turnate, autorul Cronicilor din Narnia găsindu-şi aici inspiraţia pentru castelul regelui Miraz.

Construit în secolul al XV-lea pentru Louis, duce de Orleans, de către familia regală, apoi distrus în secolul al XVII-lea de către cardinalul Richelieu, castelul a fost salvat de la distrugere completă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea de către Napoleon al III-lea, care a dat  ordin să fie restaurat. Şantierul i-a fost încredinţat arhitectului Eugène Viollet-le-Duc care a pus în practică viziunea-i proprie despre arhitectura civilă şi militară a Evului Mediu. Pierrefonds e mărturia geniului lui Viollet-le-Duc, care a fost în acelaşi timp arheolog, arhitect, scriitor, desenator, decorator şi inginer. Reconstrucţia castelului trebuie înţeleasă ca o lecţie de arhitectură din secolul al XIX-lea, presupunând reconstituire arheologică şi viziune imaginară a Evului Mediu.

Exteriorul castelului este impresionant, aşa cum se poate observa şi din poze. Din păcate, nu toate încăperile pot fi vizitate, aşa că vă sfătuiesc să profitaţi de o seară de vară şi să vă plimbaţi în parcul castelului, în cazul în care istoria Franţei nu vă interesează în mod deosebit. Iar dacă vă dă mâna, din câte am înţeles eu, castelul poate fi închiriat pentru evenimente deosebite!

Interiorul casteluluiPreţul unui bilet este de 7 euro, tariful întreg, respectiv 4,5 euro tariful redus. Aşa cum am menţionat şi cu alte ocazii, pentru vizitatorii cetăţeni ai UE sub 26 de ani accesul e gratuit în astfel de locuri.

Vizitatorul român nu va putea să nu aibă o strângere de inimă odată ce va afla istoria acestui castel reconstruit şi se va gândi la potenţialul uriaş al unor astfel de locuri din România. Să nu ne întristam însă ci să ne bucurăm mai bine de o plimbare în interiorul frumos decorat al castelului… sau poate preferaţi malurile lacului din împrejurimi… Oricare ar fi alegerea, vizită plăcută şi nu uitaţi să visaţi!

Poate că în viitorul nu prea îndepărtat cei în măsură să ia decizii vor înceta să construiască catedrale ale neamului şi vor folosi acei bani pentru reconstrucţia unei ruine de mult uitate. Dacă aţi fi în măsură să hotărâţi, voi ce aţi alege să restauraţi? Eu, probabil din patriotism local, aş reda sufletul staţiunii Herculane, despre care a scris deja aşa frumos Roxana aici. Sunt însă atâtea şi atâtea locuri în care merita investit în ţara noastră…

Cum ajungeţi acolo:

Din Paris luaţi-o pe A1, ieşirea nr. 9, apoi pe  D 200 spre Compiègne, urmat de D 973. Coordonatele GPS sunt : Latitudine : 49.347 Longitudine : 2.9802.

E preferabil să veniţi cu maşina, mai ales că aveţi o parcare gratuită la 10 min de mers pe jos de castel, pe strada Sabatier. Dacă sunteţi nevoiţi să luaţi transportul în comun, din departamentul Oise, linia 27 vă va duce la destinaţie. În sezonul de vară, castelul e deschis vizitatorilor în fiecare zi. În cel de iarnă însă, lunea e închis. Verificaţi site-ul castelului pentru mai multă siguranţă.

Fotografii: Philippe Vincent-RoyolAlina crede în potenţialul turistic al ţării ei. De aici secţiunile în engleză şi franceză ale blogului. Una dintre plăcerile ei cele mai mari, atunci când scrie pentru LumeaMare, e să stea de vorbă cu alti călători, pe site sau pe pagina de Facebook LumeaMare. E sociolog şi locuieşte în Paris de câţiva ani.