Septembrie, o lună plină de culoare în lumea mare

Deşi vara s-a terminat, peste tot în lume festivalurile şi concertele se ţin lanţ. Vă propun o scurtă incursiune în atmosfera plină de farmec a evenimentelor europene din luna septembrie 2010.

În fiecare an, în săptămâna care include 24 septembrie, Barcelona celebrează sfârşitul verii. Festes de la Mercè au loc în capitala catalană din 1871, fiind la origine evenimente religioase. În catalană, cuvântul mercè înseamnă de altfel mizericordie – se spune că în 1687 lăcustele au invadat oraşul, localnicii rugându-se fecioarei de la Mercè să îi salveze. Recunoscuta oficial de Papă în 1868, fecioara îşi are de atunci propria sărbătoare în septembrie. Ritualul se respectă de secole, şi începe inevitabil cu prego, discursul unei personalităţi din lumea culturală, care anunţa începerea festivităţilor: baluri, spectacole pirotehnice, concerte, expoziţii etc.

Nici Londra nu se lăsă mai prejos şi ne surprinde cu o ceremonie mai puţin obişnuită, Horseman’s Sunday, care are loc în fiecare an în penultima duminică din septembrie. În 19 septembrie 2010 îl veţi putea aşadar vedea pe vicarul bisericii St John din Hyde Park apărând înaintea enoriaşilor călare, în fruntea a peste 100 de călăreţi, pe care îi va conduce la biserică, pentru slujba la sfârşitul căreia toţi caii vor fi binecuvântaţi. Atmosfera de festival e întreţinută toată după amiaza printr-o serie de jocuri şi activităţi care includ mici concerte, tombole, evenimentul fiind unul plin de culoare. Fiţi sinceri, de câte ori aţi văzut un preot făcând slujba călare?

Zilele patrimoniului, cunoscute în Olanda sub numele de Monumentendag, au loc în 11, respectiv 12 septembrie. Aceste zile sunt un prilej pentru atragerea atenţiei publicul larg asupra monumentelor istorice ale ţării, respectiv asupra nevoii de a le prezerva şi a le păstra intacte pentru generaţiile viitoare. În program : expoziţii, concerte, vizite ghidate în peste 4000 de astfel de locaţii, totul fiind gratuit, desigur. În jur de 900 000 de persoane participă anual la acest eveniment. Şi tot în 11 septembrie are loc în Olanda Fruitcorso, sărbătoarea fructelor, care durează trei zile. Aranjamentele impresionante din fructe, împreună cu fanfare din diferite ţări celebrează recolta anului respectiv, în cadrul unei impresionante parade.

Timp de aproximativ o lună, regiunea Ile de France e scena unui festival muzical inedit prin locaţiile concertelor care se ţin începând cu 5 septembrie, până în 10 octombrie în castele, biserici, teatre, circuri, foste fabrici sau chiar ferme. Genurile muzicale sunt dintre cele mai variate, de la muzică clasică sau jazz până la muzică electronică. Festivalul permite publicului redescoperirea patrimoniului arhitectural regional, acesta fiind un element esenţial al identităţii sale. Carmina Burana e cu siguranţă ceva ce nu trebuie ratat în ediţia 2010!

Ca de obicei, vă reamintesc că vă aşteptam cu completări şi de ce nu, cu impresii despre alte evenimente ale lunii septembrie! Lumea e mare, să profităm de ea!

Alina crede în potenţialul turistic al ţării ei. De aici secţiunile în engleză şi franceză ale blogului. Una dintre plăcerile ei cele mai mari, atunci când scrie pentru LumeaMare, e să stea de vorbă cu alti călători, pe site sau pe pagina de Facebook LumeaMare. E sociolog şi locuieşte în Paris de câţiva ani.