Parisul în sus şi-n jos

Orice s-ar spune, Parisul e un oraş care merită văzut cel puţin o dată în viaţă. Mai ales… de sus!

Turnul Eiffel nu mai are nevoie de nici o prezentare, a devenit de mult simbolul Parisului şi orice turist care se respectă va sta cuminte la coada interminabilă de la picioarele lui pentru a obţine mult doritul bilet care îi va permite să ia unul dintre ascensoare sau să urce pe trepte, după pofta inimii. În cazul în care preferaţi să vă organizaţi sejurul  şi să nu pierdeţi timpul la coadă, puteţi să vă cumpăraţi biletul din timp de pe site-ul oficial al turnului. Aveţi de ales : ori îl imprimaţi, ori optaţi pentru păstrarea codului de bare în telefon-asigurati-vă însă că aveţi un telefon adaptat acestui serviciu.

Dacă aţi urcat deja în turn, sau sunteţi un turist mai « rebel » care evita clişeele, vous n’avez que l’embarras du choix, cum ar spune francezul. Vă propun in continuare patru locuri, mai mult sau mai puţin inedite, pentru a vă bucura de una dintre cele mai celebre panorame din lume:


  • Balonul din parcul André-Citroën şi-a făcut apariţia în peisajul parizian în 2002, în locul unde se aflau fostele uzine Citroën. E un balon legat de sol printr-un cablu de 150 m, fiind umplut cu heliu. Într-o oarecare măsură, acţionează ca un lift silenţios, tarifele fiind de 12 euro în weekend şi 10 euro în timpul săptămânii pentru adulţi. Copiii plătesc, în funcţie de vârstă şi de perioada săptămânii, de la 5 la 10 euro. Pentru micuţii norocosi care locuiesc in Paris, accesul e gratuit.
  • În cazul în care preferaţi Notre Dame, veţi avea de-a face cu muuuulte trepte pentru a urca înr-unul dintre turnurile catedralei. Tariful e de 8 euro, gratuitatea fiind valabilă pentru cetăţenii UE sub 26 de ani.

  • Pentru a ajunge la ultimul etaj al turnului Montparnasse veţi lua liftul, însă din păcate nu mai vorbim de nicio gratuitate. Tariful întreg e de 11 euro, pentru studenţi fiind de 8 euro. Copiii plătesc 4, 70 de euro. Avantajul e că, dacă plouă sau e frig, sunteţi într-un spaţiu închis şi vă puteţi bucura de privelişte fără să tremuraţi zgribuliţi sub o umbrelă.
  • Arcul de Triumf, de unde vederea către Champs Elysées e magică la ceas de seară.  Tariful e de 9 euro, intrarea fiind gratuită pentru cei sub 26 de ani. Sper că staţi bine la capitolul condiţie fizică, pentru că, deşi există ascensoare, în mod obişnuit accesul publicului se face pe scări, şi nu sunt puţine!

Acum că am descoperit Parisul văzut de sus, ce-ar fi să îl vedem şi…de jos? Un loc mai puţin cunoscut de către vizitatori sunt Catacombele din Paris, despre care v-am mai povestit aici. De-a lungul a doi kilometri se întinde ceea ce a rămas din Cimitirul Inocenţilor, care se afla în cartierul Halles şi era considerat o sursă de infecţie la vremea respectivă pentru locuitori. Astfel, osemintele au fost mutate la sfârşitul sec. XVII într-o fostă carieră; temperatura e de 14°, deci luaţi-o în calcul dacă mergeţi vara. Costul biletelor se ridică la 8 euro tariful întreg, respectiv 4 euro cel redus. Beneficiaţi de reducere dacă aveţi mai puţin de 26 de ani, pentru copii intrarea fiind gratuită, nu şi recomandată, zic eu.

Vizită plăcută si nu uitaţi! Ca de obicei, vă aştept cu impresii!

Articole similare:

Parisul din spatele Parisului

Zâmbeşte, e gratis!

Provocare pariziană

Alina crede în potenţialul turistic al ţării ei. De aici secţiunile în engleză şi franceză ale blogului. Una dintre plăcerile ei cele mai mari, atunci când scrie pentru LumeaMare, e să stea de vorbă cu alti călători, pe site sau pe pagina de Facebook LumeaMare. E sociolog şi locuieşte în Paris de câţiva ani.