La mulţi ani, octombrie!

Da, stiu, vara e o amintire. Stiu si că te-ai saturat să auzi asta şi că, deşi culorile toamnei sunt frumoase, tot ţi-ai mai dori să poţi trage o fugă la plajă… octombrie e însă o lună care are farmecul ei, te vei convinge!

Câte luni se pot lăuda că au o sărbătoare a lor? Octombrie e privilegiată cu siguranţă. De 200 de ani, de la mariajul lui Louis I de Bavaria, în München se desfăşoară timp de 18 zile un festival al berii care începe în septembrie şi se termină întotdeauna în primul weekend din octombrie. În 2009, peste 5 milioane de vizitatori au participat şi peste 6 milioane l de bere au fost date gata. Cea mai mare sărbătoare populară din lume, Oktoberfest, începe cu o paradă la care participă anual 8000 de persoane ce poartă cu mândrie costume naţionale. Notează-ţi în agendă neapărat: până în 4 octombrie, ai timp să ajungi la Munchen pentru un Maß de  bere sau un bretzel!

Dacă ţi-ai păstrat pasiunea din copilărie pentru trenuleţe, ia-ţi agenda din nou şi noteaza 29-31 octombrie Europoor Utrecht e o expoziţie a unei lumi miniaturale unice, care are loc în fiecare an în Utrecht, în Olanda. Şi ştii ce e mai frumos? Faptul că există modele, puse la dispoziţia copiilor (din fiecare dintre noi) cu care te poţi juca după pofta inimii.

Ce-ai zice dacă ţi-aş spune că în Marino, aflat în vecinătatea Romei, are loc în fiecare an un festival care debutează în prima duminică din octombrie pentru a celebra recolta anuală şi că în piaţa din mijlocul oraşului e instalată o fântână unde vinul alb curge în valuri? Se pare că acum câţiva ani, din cauza unei erori de instalare a ţevilor, vinul a ajuns să curgă pentru scurt timp la robinetele locuitorilor oraşului. Nu cred însă să fi fost înregistrate plângeri, iar ediţia respectivă va rămâne în memoria locuitorilor cu siguranţă.

După un vin bun, un festival gastronomic ar fi perfect ca următoare destinaţie! Santarem e un orăşel şarmant situat la nord de Lisabona, al cărui patrimoniu cultural şi artistic datează din Evul Mediu. Aici are loc în fiecare an, în a doua jumătate a lunii octombrie, un festival de gastronomie care reprezintă una dintre cele mai importante manifestări de acest gen din ţară.

Am început articolul urând la mulţi ani lunii octombrie, îl voi încheia urându-i acelaşi lucru unei ţări destul de îndepărtate de noi, dar pe care mulţi visăm să o vizităm: China. Şi înainte de a te lăsa sa “răsfoieşti” mai departe LumeaMare.ro, iţi mai spun doar că în Japonia, la Tokyo, se va deschide în 22 octombrie parcul de distracţii Hello Kitty, concurent serios pentru Disneyland, se pare!

Călătorii cât mai multe şi frumoase în lumea mare şi sper că nu mai e nevoie să insist: iţi aştept cu mare drag  impresiile şi sugestiile!

Alina crede în potenţialul turistic al ţării ei. De aici secţiunile în engleză şi franceză ale blogului. Una dintre plăcerile ei cele mai mari, atunci când scrie pentru LumeaMare, e să stea de vorbă cu alti călători, pe site sau pe pagina de Facebook LumeaMare. E sociolog şi locuieşte în Paris de câţiva ani.