Vine, vine, Moşul!

Cunoaşteţi cu toţii, sunt sigură, cel puţin o legendă legată de Sfântul Nicolae. Peste câteva zile, ne vom pregăti cu toţii ghetele sperând că nu ne va uita nici anul acesta. Dacă la noi în ţara sărbătoarea Moşului Nicolae are loc în familie, în alte ţări lucrurile se desfăşoară şi la scară mai largă, cu parade sau sărbători în aer liber.

În Olanda, Moş Nicolae soseşte din Spania cu vaporul, însoţit de asistentul său negru. În fiecare an un oraş diferit e ales să îi fie gazda. În 2010 e rândul Harderwijk-ului. Moşul îşi continuă apoi periplul în întreaga ţară, 5 decembrie fiind ziua cadourilor surpriză. Norocoşii care le primesc au plăcerea să descopere şi un poem pe lângă, poem care le da indicii cu privire la surpriză. Olandezii… orginali că de obicei!

Şi în Belgia Moşul ajunge tot vaporul. În partea francofonă însă, se va deplasa cu un măgar năzdravan. Cadourile, care sunt de cele mai multe ori figurine de ciocolată sau delicioşii speculoos le va lăsa, fel ca la noi, în cizmuliţe şi pantofi. Belgienii lasă de obicei în faţa uşii un morcov pentru măgar şi un pahar de vin pentru moş. Studenţii au o tradiţie a lor: lasa o pereche de pantofi în faţa uşii, iar cei care trec pe acolo strecoară discret dulciuri. Moşul trebuie ajutat uneori!

În Franţa, Moşul e protectorul Lorenei. De altfel Sfântul Nicolae e sărbătorit doar în regiunile din nord sau nord-est. Cadourile sunt în general turtă dulce şi portocale. Uneori, în Belgia şi Franţa, Moşul e însoţit de un personaj mai puţin simpatic, şi anume Père Fouettard, nu e foarte îngăduitor cu copiii care nu-s tocmai uşa de biserică.

În Germania Moşul, însoţit de Knecht Ruprecht (corespondentul lui Père Fouettard), coboară din cer cu o sanie plină de cadouri pe care le împarte copiilor cuminţi. Seara de 5 decembrie e cel puţin la fel de importantă că ziua de Crăciun pentru micii germani, pentru că e seara care marchează începutul sărbătorilor de sfârşit de an. La fel ca românii, şi ei îşi curăţă cu grijă pantofii şi se trezesc în dimineaţa zilei următoare cu speranţa că Moşul nu i-a uitat.

În Austria Moşul e acompaniat de personaje nu foarte plăcute la vedere, care îl însoţesc pe străzi pregătite să pedepsească copiii care nu ştiu să răspundă la întrebările primului. Cei care dau răspunsurile corecte primesc nuci, portocale, mere şi alte mici cadouri.

În Ungaria copiii îşi lăsă ghetele în geam, sperând să nu găsească în ele doar un băţ, semn că nu au fost foarte cuminţi în anul care tocmai a trecut. Elveţienii organizează o paradă în 6 decembrie. Moşul e ales printre studenţii Colegiului St-Michel. Procesiunea pleacă de la Colegiu pentru a ajunge până la Catedrala Sfântului Nicolae. La Zürich, copiii defilează pe stradă cu măşti iluminate. Cadourile pe care le primesc sunt simbolice: nuci, turtă dulce, ciocolată, mandarine…

Şi pentru că anul trecut am descoperit o reţetă de turtă dulce deloc complicată îmi permit să o scot de la naftalină.

Timp de preparare : 10 min.
Timp de coacere : 40 min.

Pain d'épices A. D.

Ingrediente :

250 g. miere
125 ml. lapte
50 g. unt
250 g. faina
15 g. zahar ( preferabil zahar brun)
1 lg. de scortisoara, coaja rasa de portocala
un praf de copt
un praf de sare

Ingrediente A. D.
Amestecati faina, zaharul, scortisoara, coaja de portocala si praful de copt intr-un bol. Incorporati apoi mierea si untul in laptele incalzit in prealabil. Lasati compozitia pe foc pana se omogenizeaza, amestecand in continuu.

Preparare A. D.

Odata ce ati obtinut o pasta omogena, luati-o de pe foc si adaugati-i restul ingredientelor.
Pentru coacere, folositi o tava de chec. Se lasa la cuptor aproximativ 40 de minute, in functie de tipul acestuia, la 180°.
Asa-i ca nu e complicat? Pofta buna!

Coacere A. D.

Dacă aveţi copii, implicaţi-i, sunt sigură că vor fi mai mult decât fericiţi să participe. Sper să vă placă şi vă aştept bineînţeles sugestiile, în cazul în care aveţi sfaturi care ar putea să o îmbunătăţească! Vă amintesc, deşi sigur nu e nevoie, şi faptul că începutul lui decembrie e perioada propice pentru a-i scrie lui Moş Crăciun. Puţină magie nu strică niciodată!

Iar dacă aţi avut răbdare să citiţi articolul până la sfârşit, înseamnă că va mai pot reţine un minut. Minut în care vă rog să vă gândiţi la o persoană din viaţa voastră care poate traversează o perioadă mai puţin bună şi căreia îi puteţi face o bucurie nu neapărat pentru că vin sărbătorile şi avem nevoie să simţim că suntem mai buni, ci pentru că pur şi simplu are nevoie. E uşor să aduci zâmbetul pe faţa unui om, atât de uşor! Şi dacă măcar unul din cititorii acestui site îmi scrie că a făcut un gest după ce a citit articolul, înseamnă că el şi-a atins scopul. Moş Crăciun e fericit mai ales atunci când îi scriem ce ne dorim pentru alţii, nu neapărat pentru noi…

Alina crede în potenţialul turistic al ţării ei. De aici secţiunile în engleză şi franceză ale blogului. Una dintre plăcerile ei cele mai mari, atunci când scrie pentru LumeaMare, e să stea de vorbă cu alti călători, pe site sau pe pagina de Facebook LumeaMare. E sociolog şi locuieşte în Paris de câţiva ani.