MILLSTATTER SEE – Cum am ajuns să te (re)iubesc!

Nu este pentru prima dată când îl avem musafir pe Răzvan Marc la noi pe blog. Dar dacă data trecută ne-a povestit despre lumea şi aromele asiatice, în Expediţia Muson, de data aceasta ne va povesti despre o zonă minunată din Austria. Încercând să descopere şi laturile mai puţin cunoscute ale acestei ţări, Răzvan şi-a petrecut 2 luni acolo, vara, alături de colegii lui de la emisiunea Bazar. A avut ocazia să găsească locuri la care noi nici nu ne-am gândit că există, ocolind arhi-cunoscutele Viena sau Salzburg. Din această experienţă a ieşit o carte, numită pur şi simplu Austria, o altfel de vacanţă. Ca să ne tenteze şi pe noi să o citim, Răzvan a avut ideea de a ne oferi câte un capitol din zonele pe care el le descrie în carte şi, cum mie îmi plac lacurile Austriei, bineînţeles că l-am rugat să ne povestească ceva de pe lângă o apă. Sunt foarte încântată de povestea de mai jos, pe care vă invit să o citiţi. Eu una abia aştept să ajung acolo şi să citesc şi cartea, pentru a descoperi şi alte astfel de locuri. Mulţumesc Răzvan!

Introducere

Povestea pe care urmează să o citiţi este cât se poate de reală şi se întâmplă pe marginile unui lac, la poalele unui munte, undeva în vestul Carintiei aproape de graniţa cu Italia. Nu a existat dintotdeauna şi a trebuit inventată dar a prins atât de bine încât a devenit reală şi asta pentru că Millstatter See este acum capitala oficială a indragostiţilor în Austria. Aşadar a fost nevoie de un lac, de un munte şi de o minte ascuţită la departamentul de marketing al biroului de turism pentru a transforma o zonă, frumoasă de altfel dar nu cea mai frumoasă din Austria, într-o atracţie turistică de primă clasă. Lacul Millstatter este principala atracţie aici. Vara apele lui au 26 de grade, un record pentru lacurile montane din Austria. Ideal astfel pentru o baie bună. Întinderea de apă stă ca într-o căldare între munţi înalţi care se reflectă în el astfel că apusurile şi răsăriturile de soare au un miraj special. În jurul lacului s-au creat o mulţime de facilităţi “pentru doi”, s-au inventat o mulţime de activităţi “în doi” şi pentru ca meniul să fie complet s-au amenajat tot “pentru doi” locuri de luat masa chiar în mijlocul apei. Au muncit ceva oamenii însă rezultatele nu au intârzaiat să apară. Zona a fost şi ea de ajutor, cu peisajele liniştitoare şi cu o abundenţă de floră specifică unui climat mai cald. Istoria nu e nici ea de neglijat aici, lacul fiind străjuit şi de o mânăstire benedictină cu o poveste specială şi de castele şi fortăreţe bine păstrate. E frumos la Millstatter See atunci când eşti îndrăgostit, e frumos şi atunci când relaţia cam scârţâie – activităţile de aici fac să revină sentimentele din luna de miere. Aşa că, indiferent în ce moment al vieţii sentimentale vă aflaţi, Millstatter See are câte ceva special “pentru doi”

Cum ajungeţi acolo?

Millstatter See se afla în vestul Carintiei, zona din Austria la graniţa cu Italia. Millstatt este oraşul în care vă recomand să vă stabiliţi cartierul general pentru explorarea lacului şi a ceea ce are el de oferit. Un oraş mai mare în zonă este Spittal, aflat la 10 km de Millstatt. Cu maşina ajungeţi dacă urmaţi înspre vest autostrada Tauern dinspre Graz (există indicatoare). Cu trenul la gara Spittal/Drau iar cu avionul, cel mai apropiat aeroport (la 80 de km) este Klagenfurt de unde există şi un shuttle. Aeroportul din Salzburg se afla şi el la 120 de km. Totuşi, la fel ca în alte regiuni mai “îndepărtate” ale Austriei, o maşină ar fi de mare ajutor. Şi ca peste tot în Austria, drumurile sunt în perfectă stare. Atenţie, exista o taxă suplimentară pe autostrada Tauern. Dacă aţi sosit cu mijloace de transport în comun, la Millstatt puteţi închiria biciclete. Asta intra în programul “în doi”.

Atracţii – lucruri şi locuri de făcut şi de văzut

Timp în doi

Mic dejun romantic

În soarele dimineţii, cu barca cu vâsle, plecaţi în explorarea malului sălbatic al lacului Millstätter. Luaţi un coş de picnic, o pătură şi barca cu vâsle, căci malul sudic al lacului Millstätter vă invită la huzur. Banca de pe lacul Millstätter sau mică zonă cu stufăriş sunt doar două locuri unde se ajunge uşor cu barca, şi unde se poate lua masa în mijlocul naturii, având în jur panorama lacului şi munţilor.

Traseul alpin

Time to get active, în doi, bineînţeles – închiriaţi biciclete şi, dacă vă simţiţi în stare faceţi înconjurul lacului pedalând. Traseul pentru biciclete are nu mai puţin de 28 de kilometri iar din loc în loc există popasuri special amenajate tot pentru doi.

Dacă bicicletele nu vă sunt pe plac sau dacă sunteţi gata să cuceriţi înălţimile din jur tot în Millstatt aveţi la dispoziţie un traseu alpin foarte bine pus la punct şi presărat cu o mulţime de surprize. Treisprezece zile v-ar lua pentru a hoinări în voie şi a atinge toate piscurile ce se odihnesc în lac de la est la vest (de la Alpii din Millstatt până la muntele Mirnock), urcând până la altitudini de 2200 de metri pe aproximativ opt poteci amenajate pentru drumeţii. Dar şi pentru odihnă. Locuri speciale de relaxare “în doi” există chiar şi în vârful muntelui. Sună aventuros însă necesita mult efort fizic şi o condiţie de invidiat. Dar merită încercat. Recomandarea mea este o excursie până la balconul stelelor. Priveliştea ce se deschide de acolo vă tăie răsuflarea şi să nu uităm că sunteţi “în doi”…

Granatium

Se spune că Noe folosea această piatră pentru a-şi conduce arca, iar egiptenii, romanii şi grecii jurau pe puterile ei. E vorba de granat, o piatră semi-pretioasă cu puteri magice şi care se găseşte în zona lacului Millstatter dar, pentru convenienţă şi pentru a o descoperi rapid, vă recomand muzeul Granatium în Radenthein.

La Granatium puteţi să vă găsiţi siguri piatra purtătoare de noroc. Cu un ciocan şi echipaţi cu ochelari de protecţie puteţi scobi stâncă, cu grijă şi răbdare: granate sunt pentru toţi. Nu uitaţi şi această activitate este tot “pentru doi”.

Dinner for 2

Seara în Millstatter See vă poate prinde la o cină romantică, bineînţeles în doi, chiar în mijlocul lacului. La propriu pentru că aici există un loc magic, unic în lume, unde cuplurile de îndrăgostiţi sunt tratate la fel ca feţele împărăteşti, transportate cu şalupa la masa de pe insuliţa plutitoare şi servite cu cele mai alese mâncăruri şi vinuri… iar apoi lăsate  singure în lumina amurgului pentru a-şi putea şopti cuvinte de amor şi a savura intimitatea în doi.

Insula de foc

Lacul are zone romantice şi puţin mai aglomerate pentru momentele în care v-aţi plictisit de intimitatea “în doi”. Iar Insula de foc din Millstatt este unul dintre aceste locuri. Pe un ponton străjuit de torţe puteţi admira apusul în voie alături de alte cupluri, la un pahar de vin sau cu o farfurie de specialităţi italieneşti în faţă.

Timpul în doi petrecut la Millstatt o să vi se pară desprins din poveste şi asta pentru că totul este extrem de bine organizat aşa că data viitoare când vreţi să vă impresionaţi jumătatea şi să petreceţi momente de neuitat Millstatt ar putea fi o alternativă mult mai accesibilă Maldivelor de exemplu.

Alte atracţii în zonă

Castelul Porcia – Spittal

Spittal, cel mai mare oraş din zona lacului Millstatter e celebru pentru un castel şi mai ales pentru stăpâna acestui castel despre care se spun multe lucruri care mai de care mai înfiorătoare. Bine, the usual, cum că ar bântui castelul şi ar lua prin surprindere vizitatorii. În palat tot ce aduce aminte de ea este dormitorul, amenajat la fel ca în vremurile în care Salamanca, aşa se numea doamna, trăia şi ziua nu numai noaptea.

În afară de încăperea cu dormitorul nobilei bântuitoare, castelul Porcia găzduieşte şi o expoziţie etnografică, prilej de a afla şi alte amănunte despre viaţa din vechime în zonă, dincolo de magia lacului şi de atmosfera romantică ce pluteşte în aer.

Biserica şi mănăstirea benedictină din Millstatt

Millstatt merită vizitat nu numai pentru “timpul în doi” ci şi pentru mânăstirea benedictină care-şi leagă istoria de cea a oraşului. Abandonată deja de câteva secole, mânăstirea găzduieşte expoziţii periodice iar vechile chilii au fost transformate în locuinţe particulare. Biserica mânăstirii este azi mai mult folosită ca sală pentru multele concerte care se dau aici în timpul verii. Vizitaţi complexul pentru arhitectura specială şi pentru mariajul fericit dintre stilurile gotic (iniţial) şi baroc (ulterior) în care s-au făcut construcţiile. Şi pentru a afla, direct de la sursă, legenda celor 1000 de statui ale zeilor păgâni aruncate în apele lacului de către împăratul Domitian.

Sagamundo – lumea poveştilor

La Sagamundo în Dobriach, la câţiva kilometri de Millstatt, intraţi într-o lume de poveste la propriu, dar pentru că muzee ale poveştilor există mai peste tot, acesta este unul cu totul special: poveşti stilizate, într-un cadru confortabil, ce face mai uşoară tranziţia de la lumea reală la cea imaginară.Muzeul este împărţit pe mai multe secţiuni, de la lumea acvatică la cea de sub pământ şi până la o lume futuristă a viitorului însă locul cel mai interesant în acest muzeu este sala de ascultat şi văzut poveşti. Poveşti clasice, austriece, locale, ce prind în intriga lor atât copiii cât şi adulţii. Este poate singurul loc din zona Millstatter See care nu se recomandă a fi vizitat în doi… mai degrabă în trei sau în patru.

Mai multe poveşti despre Burgenland, despre părţi ale Austriei Inferioare, despre câte o părticică din Carintia sau Salzburgerland şi despre două treimi din cea mai îndepărtată (şi cosmopolită) regiune autriacă, Voralberg, găsiţi cu siguranţă în cartea lui Răzvan!


Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!