Malta cea ospitalieră!

Malta cea ospitalieră!

Malta e o ţară formată din 7 insule dintre care doar 3 sunt locuite, cea mai mare având 30 km lungime şi 10 km lăţime. Limbile oficiale sunt malteza (o limbă semită) şi engleza iar moneda folosită e euro.

Insulele principale (Malta şi Gozo) se pot vizita fără probleme folosind sistemul de transport în comun: vestitele autobuze galbene. Nu vă recomand să vă închiriaţi maşină pentru că străzile sunt foarte înguste iar circulaţia e pe partea stângă, în plus preţul unui bilet de autobuz e modic (în jur de 50 de cenţi).

Mersul cu autobuzul prin Malta e o experienţă în sine: în primul rând nu opresc în staţie dacă nu le faci din mână, uşile nu se închid niciodată indiferent de anotimp, semnalul că vrei să cobori se activează trăgând de un cablu iar cabina şoferului e de obicei plină de icoane, verseturi din biblie sau poze cu familia.

În majoritatea staţiunilor nu se folosesc numere la case în schimb există o bucată de tablă pe care stă scris în loc de număr fie “villa X”, fie “saint Y” dar se prefera de obicei tăbliţa cu nume de sfânt. Aceste variante sunt oficial acceptate şi nu constituie o problemă pentru poştaşi atunci când trebuie să distribuie scrisori.

Malta e ţara bisericilor: 365 de biserici la o populaţie de 400.000 de locuitori. Majoritatea bisericilor au 2 ceasuri pe faţada exterioară, unul indicând ora corectă iar celălalt indicând o altă oră pentru a-l induce în eroare pe diavol, scopul fiind că acesta să fie ocupat cu aflarea orei exacte şi astfel să nu-i deranjeze pe credincioşi în timpul slujbei.

În localitatea Mosta se află o biserică ce se laudă cu a 4-a cupolă din lume ca marime, diametrul acesteia fiind de 39 de metri.

Frumuseţea insulei i-a atras pe mulţi producători de filme, astfel că aici s-au filmat parţial/total multe pelicule celebre cum ar fi: Popeye Marinarul, Gladiatorul, Troia, Codul lui Da Vinci, Alexandru, etc

Dacă ajungeţi pe insula Comino (cea mai mică insulă locuită cu o populaţie de 4 locuitori), veţi putea vedea Laguna Albastră, una dintre multele lagune cu acest nume din lume.

Malta adăposteşte templul de la Ggantija care este cea mai veche construcţie de pe Pământ, datând din 3.600-3.200 î.C.

Capitala La Valetta se afla pe insula principală şi deţine şi ea un record: e cea mai mică capitala că suprafaţă din Uniunea Europeană. Oraşul are multe atracţii turistice culminând cu catedrala “St. John” care a fost biserica cavalerilor ioaniţi sau “ospitalieri”. De la numele acestui ordin militaro-călugăresc (“ospitalieri”) vine denumirea de spital din zilele noastre.

Aşa că dacă vă hotărâţi să vizitaţi Malta o să aveţi o mulţime de lucruri interesante de descoperit, sper să vă placă!

Impresii şi fotografii de: Adelaida

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!