Invitaţie la Paris

Ştiţi cântecul ăla cu 20 de ani? Când eşti fără griji dar şi fără bani? Nu ştiu cât e de adevărată asta cu grijile, dar cu banii, atunci când suntem în perioada studenţiei, nu stăm bine vreunul, în general. Bine, bine, dar când eşti tânăr vrei să călătoreşti, să cunoşti lumea, să trăieşti propriile experienţe… chiar şi cu bani puţini. Întrebaţi pe oricine, cele mai frumoase călătorii le-a făcut sigur la acea vârstă.

Vă invit, aşadar, în Paris. Bilete de avion ieftine găsiţi la Wizzair şi la BlueAir, cele două companii low cost care zboară spre Paris. Dacă aveţi noroc puteţi prinde o ofertă şi la companiile clasice. Ieftin la low cost înseamnă pentru mine 50/60 de euro dus-întors. Pentru asta va trebui însă să vă planificaţi călătoria din timp. Şi să mai adăugaţi încă 30 euro la buget pentru biletul de autocar dus-întors ; cu low cost-ul veţi ateriza la Beauvais, la nişte kilometri de Paris.

Am rezolvat problema drumului, să trecem la cazare. Dacă sunteţi în gască, cel mai simplu e să închiriaţi un apartament. Vă recomand site-ul pe care îl recomand de doi ani încoace, prietenii care au mers acolo au fost mereu foarte mulţumiţi. Apartamente (aproape) de lux, preţuri acceptabile. Aruncaţi o privire la pozele şi la filmele de pe site. Cu cât sunteţi mai mulţi, cu atât mai ieftin ieşiţi.  Un sejur de şapte nopţi pentru un apartament care poate găzdui patru persoane se ridică la 800 de euro. Asta înseamnă 200 de euro de persoană. Va trebui să plătiţi un acont de 500 euro însă, care vi se dă înapoi la sfârşitul sejurului. Dacă sunteţi doar doi, sau poate singuri, puteţi sta la un cămin studenţesc. Preţul camerei e în jur de 37 de euro, dacă staţi doi în cameră, adică 18,5 euro de persoană, şi în jur de 27 de euro dacă staţi singur în cameră. Eu vă recomand următorul cămin, aflat în inima Parisului, lângă Jardin du Luxembourg. Micul dejun e inclus, iar de pe terasa de la ultimul etaj aveţi o panoramă superbă a oraşului.

Urmează transportul în oraş. Dacă vă cazaţi în Marais sau lângă Jardin du Luxembourg o să puteţi merge foarte mult pe jos, sunteţi în centru. Însă ca să ajungeţi de exemplu în Montmartre va trebui să luaţi metroul. Luaţi-vă un carnet cu 10 bilete, e mai avantajos decât să luaţi bilete la unitate. Un bilet costă 1,7 euro, iar un carnet cu 10 bilete costă 12 euro.

Cu siguranţă veţi dori să vizitaţi muzee, să urcaţi pe Arcul de Triumf, în turnul Eiffel…Veste bună! În majoritatea muzeelor (vezi lista), ca Luvru, Musée d’Orsay, intrarea e gratuită pentru cetăţenii UE sub 26 de ani. Tot ce aveţi de făcut e să vă prezentaţi cu paşaportul la ghişeul de bilete, sau chiar la coadă la care se intra în muzeu. Ca să scăpaţi mai uşor de coada de la turnul Eiffel (nu, aici nu e gratuit), vă puteţi cumpăra biletele de pe site. Dacă aveţi un smartphone, le puteţi încărca direct acolo, sau le puteţi imprima.

Ar mai rămâne mâncarea. Dacă optaţi pentru apartament, aveţi bucătărie, aşa că puteţi să şi gătiţi. Sau mai bine spus vă puteţi lua mâncare de la supermarket, nu cred că îi stă cuiva capul la gătit în vacanţă. La cămin aveţi micul dejun asigurat şi, din câte ştiu, aveţi acces la bucătăria căminului, dacă vreţi să vă gătiţi. Frigidere sunt în fiecare cameră sau aşa ar trebui să fie. Oricum, Parisul e plin de brutarii cu sandwich-uri delicioase şi puteţi căuta şi Flunch, restaurante ieftine unde cu 6/7 euro mănânci chiar foarte bine. Vine vara, şi pe Pont des Arts se adună seară de seară tineri cu sandwich-uri, o sticlă de Rosé sau nişte beri, poate şi o chitară…Viaţa e frumoasă!

Când veniţi la Paris?

Alina crede în potenţialul turistic al ţării ei. De aici secţiunile în engleză şi franceză ale blogului. Una dintre plăcerile ei cele mai mari, atunci când scrie pentru LumeaMare, e să stea de vorbă cu alti călători, pe site sau pe pagina de Facebook LumeaMare. E sociolog şi locuieşte în Paris de câţiva ani.