Ce nu ştiai despre turnul Eiffel

Ai ajuns în Paris. Şi ai ajuns lângă el. Ce-i aşa deosebit? O grămadă de fiare, până la urmă. O grămadă de fiare cu înălţimea de 324 m şi care cântăresc 10 100 t. Realizat în doi ani şi inaugurat cu ocazia expoziţiei universale din 1889… fă calculul, are peste 120 de ani. Că ninge, că plouă, lângă turnul Eiffel e coadă mereu. Se poate urca cu liftul sau pe jos, până la primul etaj, unde sunt magazinele de suveniruri. Mai sus, la doi, e celebrul restaurant Jules Verne, iar la trei vei profita de o panoramă superbă. Am înţeles de la un casier că aici au loc foarte multe cereri în căsătorie. Tot e mai bine decât o banderolă pe un dirijabil, cum a păţit o cunoştinţă de-a mea. Tare cârcotaşă mai sunt!

Acum că am urcat în turn, hai să mergem spre Trocadéro. Uită-te în stânga, vei vedea un carusel care e aici de când lumea (nu mă crede pe cuvânt, habar nu am de când e aici). Dar ştiu că e celebru de când Brad Pitt şi-a adus copiii în zonă. Lumea e mică, aşa se spune. Curios, eu încă nu l-am văzut pe Brad Pitt lângă turnul Eiffel. Să fie… mare totuşi lumea asta? Te-am lăsat uitându-te în stânga parcă, acum hai să trecem împreună podul, să urcăm scările din parc, şi vom ajunge în locul din care se fac cele mai frumoase poze cu turnul. Cam acolo unde sunt clădirile din poza de mai jos. Dar poate vrei mai mult decât poze şi eşti curios ce-i cu clădirile astea. În primul rând… admiră sculpturile realizate de Raymond Delamarre şi Carlo Sarrabezzoles. Eu în locul tău mi-aş lua şi o îngheţată sau o clătită, mai avem de mers şi poate ţi se face foame.

După ce ne-am făcut poze şi am admirat sculpturile, avem două variante. Ori mergem la muzeu, pentru că ne aflam lângă Muzeul Omului, Muzeul Marinei şi Muzeul Monumentelor Franceze, ori ne tragem puţin sufletul în parc. Ar mai fi şi varianta a treia, puţin cam scumpă: nu departe e un Acvarium. Poate ştiai, dar cu multe mii de ani în urmă, pe locul unde se afla turnul Eiffel, era o mare. În amintirea acelor timpuri, nu demult s-a inaugurat acest Acvarium, unde intrarea e în jur de 20 de euro, şi unde nu o să vezidoar peştişori şi rechini, ci şi filme, pentru că, mă crezi sau nu, Acvariumul ăsta e special, are şi săli de cinematograf.

Două precizări în încheiere : francezii alinta turnul doamna de fier, ceea ce m-a amuzat mereu. Turn, în franceză, e feminin (la tour). A doua precizare : dacă nu îţi plac cozile, îţi poţi cumpăra biletul de pe site, înainte. Îl imprimi sau îl pui pe telefon, cum îţi e mai convenabil. E de la sine înţeles că va trebui neapărat să vezi turnul seara şi la ora fixă, când sclipeşte. Elementar, dragă Watson!

Turnul Eiffel, Câmpul lui Marte, Trocadéro, eşti în inima Parisului. Acolo unde forfota nu se opreşte vreodată. Unde mergem acum? Facem un pact : tu îmi propui un loc despre care vrei să ştii mai multe, iar eu promit să ajung acolo cât mai repede şi bineînţeles să scriu un articol. Câştigă locul care are cele mai multe voturi. Pe curând, în Paris!

Alina crede în potenţialul turistic al ţării ei. De aici secţiunile în engleză şi franceză ale blogului. Una dintre plăcerile ei cele mai mari, atunci când scrie pentru LumeaMare, e să stea de vorbă cu alti călători, pe site sau pe pagina de Facebook LumeaMare. E sociolog şi locuieşte în Paris de câţiva ani.