Alergi pentru un copac?

Natura e o construcţie socială. O frază cam abstractă, nu? Da, e o construcţie socială, în sensul că fiecare din noi o percepem în alt fel. Există persoane care nu au o problemă în a accepta faptul că moartea face  parte din viaţă, şi prin urmare din natură. Suntem prădători, vrem sau nu. Carnea nu creşte în supermarket, aşa cum spuneam aici. Există însă şi celălalt punct de vedere. Cel al căror care văd natura ca pe ceva care trebuie doar contemplat, în care omul trebuie să intervină cât mai puţin. E fascinant să vezi cât de diferite ne sunt percepţiile : ca să o dovedesc, am pus o simplă întrebare pe pagina noastră de Facebook. Ce e un copac?  Am primit următoarele răspunsuri : natură, verde, hârtie, aer curat, drumuri multe, copaci, umbra, răcoare, statornicie, viaţă, un amic cam sărac cu duhul, libertate, forţa, viaţă, origini, oxigen, tei după ploaie, veveriţe, albastru, căţărat, copilărie, căţărat, brazii de la munte La amicul cam sărac cu duhul nu mă aşteptam, recunosc!

Bunicii mei au stat la sat, până când eu am împlinit patru ani. Am avut contact cu o grămadă de animale, dar la aceea vârstă credeam că sunt acolo ca să mă joc eu cu ele. Până într-o vineri de Paşte, când am descoperit trupuri dezgolite de blănita, într-o piaţă. Un măcel, în ochii unui copil. Nici acum nu mănânc carne de miel, niciodată nu mi-a plăcut. Dar îmi place la nebunie puiul. Doar un pui nu e la fel de drăguţ ca un miel, nu? Şi cu siguranţă mielul e mai inteligent decât puiul! Mi-am găsit mereu fel de fel de scuze ipocrite. Dar, cu toată ipocrizia mea, cred că mă situez în prima tabără. Moartea face parte din viaţă, şi contemplarea naturii nu prea ne ajută la mare lucru. Cred – şi e doar o umilă părere – că mai benefic ar fi să recunoaştem fiecare din noi, cinstit, că nu putem trăi fără să ne lăsăm amprenta asupra a tot ceea ce ne înconjoară. Consumăm neîncetat, dar până când? Nu am de gând să vă ţin discursuri moralizatoare, n-aş şti cum să o fac. În plus, cred că v-aţi săturat să tot auziţi vorbele astea atât de la modă acum. Dar, atunci când primim, trebuie să şi dăm înapoi. Şi nu pentru că ar fi la modă, ci pentru că aşa e drept. Viaţa e o călătorie, aşa se spune. Depinde şi de noi cum călătorim.

Aţi observat, poate, în lista cuvintelor sinonime cu « copac » apare de trei ori acelaşi cuvânt. Nu e o greşeală. A fost singurul cuvânt menţionat de atâtea ori. Viaţă, un copac înseamnă mai ales viaţă. Puteţi adopta o viaţă aici. Puteţi să şi alergaţi pentru viaţă, sâmbăta 29 mai.

O las pe Lia Bolte să vă dea amănunte, o va face cu siguranţă mai bine decât mine:

“Pe 29 mai, în Parcul Tineretului, va avea loc cea de-a III-a ediţie a Crosului Pădurii, organizat de ViitorPlus şi Asociaţia Bucharest Running Club. Acesta reprezintă primul antrenament de pregătire a celei de-a IV-a ediţii a Raiffeisen Bucharest International Marathon.

Vă aşteptam să alergaţi, să Adoptaţi Copaci, să donaţi hârtie şi să vă simţiţi bine cu noi în natură.

Înscrieri online şi amănunte la www.viitorplus/crosulpadurii şi la adresa de  e-mail: crosulpadurii@viitorplus.ro.

Pe lângă cursele de alergări, vor fi organizate şi o serie de activităţi destinate copiilor, pentru a sărbători alături de ei apropierea zilei de 1 Iunie. Aceştia vor picta pe sacoşe ecologice, Profesorii Trăsniţi de la Fun Science vor desfăşura în mijlocul copiilor workshop-ul  “Dezvoltarea durabilă”. Vizoo şi prietenii săi vor face picturi pe faţă şi vor împleti  baloane tinerilor alergători. LumeBună va fi prezentă să ne amintească motivele pentru care iubim România iar împreună cu Mulţumesc.net vom împodobi copăcelul Mulţumirilor.”

Ne vedem în 29 mai?

Later Edit: Chinezu strânge o echipă a bloggerilor interesaţi să participe la alergare, dacă vă interesează aveţi detalii aici.

Alina crede în potenţialul turistic al ţării ei. De aici secţiunile în engleză şi franceză ale blogului. Una dintre plăcerile ei cele mai mari, atunci când scrie pentru LumeaMare, e să stea de vorbă cu alti călători, pe site sau pe pagina de Facebook LumeaMare. E sociolog şi locuieşte în Paris de câţiva ani.