Cireşe, ciocolată …. îngheţată

A venit vara cu zile calde şi însorite şi poate vreţi să vă răcoriţi cu o îngheţată bună…foarte bună dacă o pregătim chiar noi. Îngheţată făcută în casa are un gust extraordinar, este sănătoasă, uşor şi repede de făcut chiar şi fără maşină specială de îngheţată. Vă propun o reţetă de îngheţată de cireşe cu bucăţele de ciocolată… absolut delicioasă.

Ingrediente: 500 gr de cireşe  sau vişine / 200 gr zahăr / 200 gr lapte proaspăt nedegresat / 200 gr frişcă lichidă proaspătă (nebătută) / 140 gr de ciocolată amăruie / 1 linguriţă zeama de lămâie / seminţele unei păstăi de vanilie(sau 1 linguriţă esenţa de vanilie sau puţină vanilină) / 2 linguri de rom – brandy – vişinată.

Să înceapă piesa:

Actul 1 –  Cu ajutorul unui cuţit cu lama largă şi bine ascuţit răzuiţi ciocolată sau tăiaţi-o în bucăţele mici.

Actul 2 – Eliminaţi sâmburii de la cireşe şi puneţi-le într-o tigaie (preferabil de teflon) împreună cu zahărul şi seminţele de vanilie (dacă folosiţi vanilină sau esenţa adăugaţi-o ulterior la pasul 3, în blender) şi fierbeţi la foc potrivit pentru aproximativ 10 minute.

Actul 3 –  Transferaţi apoi compoziţia de cireşe (cu eventuala zeamă) într-un blender, adăugaţi zeama de lămâie şi măcinaţi cu blenderul până obţineţi un amestec omogen.

Actul 4 – Puneţi deoparte jumătate de pahar din acest sirop de cireşe pentru a-l folosi apoi la servirea îngheţatei.

Actul 5 – Într-un vas amestecaţi frişca cu laptele, adăugaţi compoziţia de cireşe, rom/ brandy/vişinată.

Actul 6 –  Dacă aveţi maşina de făcut îngheţată puneţi  acest amestec şi acţionaţi maşina conform indicaţiilor.

Actul 7 – Dacă sunteţi în situaţia mea şi nu aveţi maşina de îngheţată  puneţi acest amestec într-o formă ce poate fi pusă în congelator, amestecaţi bine ingredientele şi puneţi forma în congelator pentru cel puţin 4 ore. În acest interval la fiecare jumătate de oră scoateţi forma din congelator şi amestecaţi îngheţată dinspre margini spre centru pentru a sparge aşchiile de gheaţă care se formează. Pentru a amesteca puteţi folosi un mixer sau o lingură.

Actul 8 – După 2-3 ore îngheţată ar trebui să aibă o consistenţă destul de tare aşa că adăugaţi şi bucăţele de ciocolată amestecând bine pentru a omogeniza.

Păstraţi îngheţata într-o în recipient bine închis sau acoperit cu folie pentru alimente.

Pentru un aspect deosebit puteţi transfera îngheţată în forme de silicon aşa cum am făcut eu. Serviţi cu toppingul de cireşe din actul 4 – deoparte sau puteţi folosi frişcă, sos de ciocolată etc.

Note:

– reţeta conţine un pic de alcool (la alegere între rom/brandy/vişinată), dacă vreţi îl puteţi omite însă folosirea lui are un dublu avantaj: potenţează gustul îngheţatei şi în acelaşi timp împiedica formarea acelor de gheaţă.

-ciocolata trebuie ţinută în frigider cel puţin o oră înainte de a o adăuga amestecului de cireşe, altfel s-ar topi.

Această reţetă ne-a fost oferită de prietena noastră, Ancutza. Mulţumim!

Deşi câteodată visează la o călătorie în jurul lumii, Anca crede că putem găsi locuri minunate şi la doi paşi de casă, important e cum privim... aşa că, fiind stabilită in Italia, s-a decis s-o exploreze în lung şi-n lat alături de simpaticul ei căţeluş. Pasionată de natură, artă si gastronomie, e mereu în căutarea unor noi experienţe genuine, fie că e vorba de un sport extrem sau de tradiţii uitate. Când nu călătoreşte se dedică cu drag grădinăritului pe balcon şi experimentelor culinare, prin prăjiturile sale încercând să recreeze atmosfera din călătoriile făcute sau doar imaginate.