Traseu: şapte zile în România

V-am rugat cu câteva săptămâni în urma să mă ajutaţi să scriu o recomandare pentru o vacanţă de o săptămână pe care două prietene din Franţa urmează să o petreacă în România. Le mulţumesc tuturor celor care au dat curs cererii mele şi îi asigur că fiecare propunere a fost atent cântărită. Ele îşi doresc să meargă cu trenul, eu le-aş fi sfătuit să închirieze o maşină. Însă cum hotărârea e a lor, am adaptat acest traseu unei călătorii cu CFR-ul. O fi bine, o fi rău, asta ne vor spune ele.

Ziua 1 şi 2

Pentru cele două zile petrecute în Bucureşti, le voi îndrepta către Palatul Parlamentului care, deşi e un mostru de beton, e totuşi a doua clădire ca mărime în lume şi merită vizitată măcar pentru cei care au suferit construind-o. Palatul Cotroceni, Muzeul Satului sunt şi ele pe listă. În nici un caz nu vor trebui să rateze Caru’ cu Bere, ecourile au fost excelente data trecută când am trimis pe cineva acolo. Pentru că-s iubitoare de artă, pe lista va fi şi Muzeul Naţional de Artă.

Ziua 3 şi 4

În a treia zi le voi recomanda Braşovul, care se afla la «doar» trei ore de tren de Bucureşti, dacă nu mă înşel. Obiectivele vizate aici : Piaţa Sfatului, Biserica Neagră, poate Poiana. Mulţi dintre voi mi-au recomandat drumeţii pe munte. Nu ştiu dacă ar avea timp, ele vor să vadă cât mai mult din România şi din păcate drumul dintr-un oraş în altul le va lua mult timp. În a patra zi, în mod ideal, vor trebui să închirieze o maşină şi să vadă Peleşul şi Branul. Să se oprească neapărat undeva şi să mănânce un bulz, sărmăluţe, să bea un vin bun românesc. Alex, nu am timp să te întreb acum, când scriu articolul, dar poate îmi laşi un comentariu cu recomandări de vinuri, iar eu îl voi traduce după.

Ziua 5

În ziua a cincea, când fetele vor porni din nou la drum, vor pleca spre Sibiu. E oraşul despre care eu le-am vorbit cel mai mult de când ne cunoaştem. Nici măcar despre Timişoara nu vorbesc la fel de mult, deşi sunt din partea locului. Mie îmi place totul aici, şi sunt sigură că şi lor le va fi pe plac ce vor vedea. Spre norocul meu, am scris şi un articol pe care l-am tradus ulterior în franceză, aşa cum va trebui să fac de altfel şi cu acest articol. Prin urmare, mai multe amănunte despre sugestiile pentru Sibiu aici.

Dacă ar fi mers cu maşina le-aş fi recomandat în drum spre Sibiu o urcare pe Transfăgărăşan, până la Bâlea Lac, dar …

Centru istoric Sibiu 2

Ziua 6 şi 7

În ziua a şasea, trenul le va duce, după o călătorie de vreo cinci ore, spre Timişoara. Aici, vor fi însoţite de către un om drag mie într-o plimbare prin oraşul care în copilărie mi se părea unul dintre cele mai frumoase din lume. Şi care culmea, acum mi se pare şi mai frumos. Vor face cu siguranţă o plimbare din Piaţa Operei, pe străduţa pietonală Alba Iulia, până în Piaţa Unirii. Vă asigur, e una dintre cele mai frumoase pieţe din România (da, mă laud!) şi eu cred că e un mod ideal de a încheia o călătorie reuşită dar scurtă în România.

Pentru mai multe zile ar trebui neapărat incluse Maramureşul şi Bucovina, dar asta data viitoare, când vom vorbi poate despre un traseu mai amplu.

Vă mulţumesc şi pentru sugestiile legate de cazare. Voi ţine cont de ele când le voi scrie recomandarea în franceză. Sper să fiţi alături de mine şi în viitor, când vă voi mai cere ajutorul pentru astfel de recomandări, aşa cum sper că acest articol să îi inspire pe cât mai mulţi. Avem o ţară frumoasă, să ne mândrim cu ea!

Later edit: Alt traseu aici.

Alina crede în potenţialul turistic al ţării ei. De aici secţiunile în engleză şi franceză ale blogului. Una dintre plăcerile ei cele mai mari, atunci când scrie pentru LumeaMare, e să stea de vorbă cu alti călători, pe site sau pe pagina de Facebook LumeaMare. E sociolog şi locuieşte în Paris de câţiva ani.