Muzeul Pastoral din Jina

Poate vă întrebaţi şi voi, aşa cum m-am întrebat şi eu acum două săptămâni, unde e locul ăsta şi ce are aşa de special. Mă aflam în Sibiel, un mic sat din Mărginimea Sibiului,unde se află casa părintească a mamei, şi neamurile mi-au zis că dacă vreau să văd ceva frumos (deşi, sincer, eu eram tare mulţumită cu ceea ce vedeam deja!) trebuie neapărat să mă duc la Jina.

Am aflat astfel că Jina e ultima comună din Mărginime, cea aflată la cea mai înaltă altitudine în Munţii Cibinului şi că e cunoscută şi admirată nu doar pentru frumuseţea de zonă în care se află, ci şi pentru oamenii harnici şi gospodari care o locuiesc şi care au ştiut să facă dintr-o îndeletnicire veche şi “demodată” cum e păstoritul o afacere înfloritoare. Oierii din Jina  sunt cunoscuţi ca stăpâni peste mai mult de 1000 de oi fiecare (unii chiar 5000!), iar produsele lactate proaspete sunt vândute peste tot în ţară.

Aşa că, ...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonații la newsletter.

Ești deja abonat? Introdu adresa de email în câmpul de mai jos pentru verificare.


Nu ești deja abonat? Abonează-te acum!

Marea pasiune a Mariei pentru limbile străine, pasiune împărtăşită şi cu ai ei elevi, a devenit cu timpul pasiunea pentru oamenii care le vorbesc şi locurile în care aceştia trăiesc. Convinsă că lumea asta e doar o ţară mai mare, îi place totuşi să verifice această convingere de cum are o zi liberă, mai ales că încă nu a învăţat să reziste tentaţiei de a profita de cât mai multe bilete low-cost. Simţindu-se acasă oriunde, a ales să se oprească pe tărâmuri italiene, dar i-ar plăcea să rămână câţiva ani pe fiecare continent.