Un turist obişnuit nu se opreşte între două locuri turistice. Noi da!

Străinii au o părere rea despre România, străinii nu ne plac…Ei bine, ar fi cazul să mai lăsam prejudecăţile si să le dăm cuvantul lor, celor care au fost in România! Jean Marc si Marie Sassolas sunt doar un exemplu.

“Foarte curajoasă decizia de a face înconjurul lumii cu bicicleta! Care este traseul? De câte luni sunteţi pe drum?”

“Să o luăm în ordine: Franţa-Germania-Republica Cehă-Austria-Slovacia-Ungaria-România-Bulgaria-Turcia-Georgia-Armenia-Iran-Turkmenistan-Uzbekistan-Kazakstan-India (unde luăm avionul)-Thailanda (unde luăm avionul)-Laos-Cambogia-Vietnam-China-Canada (unde luăm avionul). Urmează SUA până la Miami şi, dacă totul merge bine, America de Sud. Traseul nu e încă bine definit, dar punctul de pornire va fi probabil Lima-Peru. Am plecat la drum în 1 martie 2010, deci acum un an şi jumătate. Ne vom întoarce în Franţa în 2012.”

“Nu mă pot împiedica să vă pun o întrebare despre ţara mea. V-au primit bine românii?” 

“Nu, ne-au primit FOARTE bine! După Ungaria, unde am fost întâmpinaţi cu destulă răceală, a fost absolut fabulos. De altfel, e prima ţară unde ne-am spus: vom reveni! N-am petrecut foarte mult timp, aveam o întâlnire în Istanbul şi nu am putut zăbovi, spre marele nostru regret.”

“Care e cea mai frumoasă amintire din această călătorie, până acum?” 

“Au fost nenumărate clipe magice…Aşa, talmeş-balmeş, voi cita: o invitaţie de a dormi în casa cuiva, în România, sosirea la Istanbul sau Samarcande, o noapte în cort în faţa muntelui Ararat în Armenia sau în deşertul Iranului, Taj Mahalul, primirea pe care ne-a făcut-o populaţia Hmong în Laos, cafeaua cu îngheţată din sudul Vietnamului, orezăriile în terase de la Dahzai în China, templele din Angkor, Marele Zid şi Oraşul Interzis din Beijing…şi sigur uit foarte multe!”

“De ce un înconjur al lumii cu bicicleta?”

“Era un vis…Am citit aceeaşi poveste a înconjurului lumii cu bicicleta când eram adolescenţi, am discutat despre asta când ne-am întâlnit…Ne-am căsătorit, şi a devenit voiajul nostru de nuntă! O călătorie cu bicicleta e un prilej de a cunoaşte oameni,  de a vedea drumul. Un turist obişnuit nu se opreşte între două locuri turistice. Noi da!”

“Ce planuri de viitor aveţi, după această călătorie inedită?”

“O casă, copii, o grădină, să cultivăm legume, o pisică! Lucruri foarte simple, să construim o viaţă în doi, îmbogăţită de tot ce am văzut şi auzit. Nu vrem să revenim la viaţa de dinainte, ca şi cum acest voiaj ar fi fost o paranteză. Trebuie să fie un nou început.”

Alina crede în potenţialul turistic al ţării ei. De aici secţiunile în engleză şi franceză ale blogului. Una dintre plăcerile ei cele mai mari, atunci când scrie pentru LumeaMare, e să stea de vorbă cu alti călători, pe site sau pe pagina de Facebook LumeaMare. E sociolog şi locuieşte în Paris de câţiva ani.