Ţinem la Revoluţia noastră, la Poli, la multiculturalitate…

Sensibilă şi puternică, delicată şi responsabilă. Poate vi se pare că aceste cuvinte nu au ce căuta împreună, însă în cazul Andreei Ursu – Tomata cu Scufiţă – se potrivesc de minune!  

“Povesteşte-mi puţin despre tine. Dacă ar fi să te descriu în câteva cuvinte, aş spune că eşti o femeie talentată, care scrie cu plăcere pe tomatacuscufita.com şi căreia nu îi este teamă, mai ales, să ia atitudine. Lucru rar în zilele noastre.De când scrii, unde ai învăţat să scrii?”

“Mă amuză când lumea îmi cere să vorbesc despre mine, mai ales când întrebările sunt şi în legătură cu blogul. Fiind un blog personal, tot ce scriu acolo are legătură cu mine, cu ce se întâmplă în viaţa mea şi cu mine. Deci nu prea aş şti ce să-ţi spun despre mine, mai bine zis n-aş putea alege.

Iau atitudine atunci când ceva nu mi se pare drept. Nedreptatea e lucrul numărul 1 pe care nu-l tolerez. Îmi ies din minţi  când cineva încearcă să scape basma curată după ce-a făcut un lucru rău. Ştiu că viaţa e nedreaptă, însă fac tot posibilul să o fac să fie dreapta. Nu-mi va reuşi tot timpul, însă încerc, să fiu împăcată că am făcut tot ce mi-a stat în putinţă pentru a schimba ceva.

Despre scris… încă de mică scriam poezii. Bineînţeles, nu capodopere, însă cochetam cu ideea. Pe urmă, am făcut Facultatea de Litere, unde mi-am îngrijit pasiunea pentru lectura şi unde mi-am educat mintea în direcţia asta. În plus, am făcut un curs de creative writing, însă nu-mi mai aduc aminte mare lucru. Pe blog scriu de 4 ani şi jumătate deja, însă am mai avut un blog pe yahoo 360, pe care nu îl citea nimeni.”

“Eşti timişoreancă. În general oamenii sunt încântaţi când aud de Timişoara, însă mie nu mi se pare că oraşul ar fi exploatat la adevăratul lui potenţial din punct de vedere turistic. Tu ce părere ai?”

“Ah, clar nu e. Noi, timişorenii, spunem că nu e un oraş turistic, însă orice oraş poate deveni turistic. Noi avem nişte clădiri frumoase, o istorie cu care ne mândrim, un spirit la care ţinem şi pe care îl apăram cu înverşunare oridecâte ori este atacat. Ţinem la Revoluţia noastră, la Poli, la multiculturalitatea noastră şi la toate premierele Timisoarei. S-ar putea scoate bani frumoşi din turism, dacă i-ar păsa cuiva. Însă ghinionul nostru e că nu prea-i pasă nimănui.”

“Dacă ar veni un prieten la tine pentru trei zile, care-s acele locuri pe care nu ar trebui să le rateze, în Timişoara?”

“Piaţa Unirii, centrul (sau Piaţa Victoriei) şi malul Begăi. Şi multe altele pe lângă, însă astea sunt preferatele mele.”

“Ştiu că citeşti mult, aşa că aş vrea să te rog să le recomanzi cititorilor noştri trei cărţi, scrise de autori contemporani, care nu ar trebui să le lipsească din bibliotecă.”

“Hm… destul de dificilă întrebarea. Vânătorii de zmeie (Khaled Hosseini), Extrem de tare şi incredibil de aproape (J.S. Foer), Toţi oamenii sunt muritori (Simone de Beauvoir). “

“Dacă ai putea să schimbi ceva, un singur lucru, la oraşul tău (sau dacă îţi este mai uşor, la ţara ta) care ar fi acel lucru?”

“Aş schimba sistemul. Sau sistemele. Sanitar, juridic, educaţional.”

“Care crezi că este principala calitate a romanilor?”

“Resemnarea. Deşi, dacă mă gândesc mai bine, e în acelaşi timp şi cel mai mare defect al nostru. “

Alina crede în potenţialul turistic al ţării ei. De aici secţiunile în engleză şi franceză ale blogului. Una dintre plăcerile ei cele mai mari, atunci când scrie pentru LumeaMare, e să stea de vorbă cu alti călători, pe site sau pe pagina de Facebook LumeaMare. E sociolog şi locuieşte în Paris de câţiva ani.