Vei fi cu mine mereu

Într-o dimineaţă a sunat telefonul. Adormisem cu greu, la patru dimineaţa şi când am răspuns, încă buimacă, am auzit ceea ce speram să nu aud vreodată. S-a dus. Ştii etapele durerii? Prima dată negi, după eşti furios… Cred că nu am trecut de prima. E greu să pierzi un om drag. Şi la aproape jumătate de an de când s-a întâmplat asta, simt nevoia să îmi aduc aminte, să păstrez imagini şi momente, gesturi şi priviri, de frică să nu uit! Deşi ştiu că nu aş putea să uit.

Se spune că apreciem cu adevărat pe cineva sau ceva doar atunci când îl/o pierdem. Eu ştiu că în cazul meu nu a fost aşa. Eram conştientă cât de norocoasă sunt, mereu am fost. Şi mă gândeam ieri, văzând emisiunea Echapées belles de pe France 5, consacrată României, dacă toate aceste lucruri se aplică în cazul ţării pe care fiecare o consideră “a lui”. Ce face o ţară să fie “a noastră”? Oare noi, romanii care nu mai trăim în România, avem o imagine idilică despre România, pentru că nu mai locuim acolo şi nu ne mai lovim de realitatea de zi cu zi? Eu nu cred. Nu alegem tara în care ne naştem, e adevărat, însă ţara în care creştem, suntem educaţi, în care devenim adulţi, îşi lăsă amprenta. Nu ai cum să nu te identifici cu ea. Şi peste tot unde mergi, eşti “romanul” sau “românca”, oamenii sunt curioşi, îţi pun întrebări despre ţara ta, la care uneori nici tu nu te-ai fi gândit. De multe ori, ne imaginăm că străinii au o imagine falsă sau plină de prejudecăţi despre România. Oare nu e şi asta o prejudecată? De cele mai multe ori nu e cazul, oamenii sunt doar curioşi să afle lucruri noi despre o ţară pe care nu o cunosc. Oare nu e şi rolul nostru să scoatem în evidenţă lucrurile pozitive din România? Dacă ai timp, eu te invit să priveşti emisiunea de pe France 5 de care spuneam mai devreme. O să te simţi mândru să vezi că majoritatea interlocutorilor romani ai moderatorului emisiunii se întreţin cu acesta în franceză. Şi nu e singurul lucru care te va impresiona.

E important să fii mândru de lucrurile bune din ţara ta. Pentru că orice ai face, oriunde ai merge, va fi cu tine mereu. Altfel, rişti să te pierzi, căci ce viitor poate avea un om fără trecut?

Apropos, poate îmi spui un lucru, un singur lucru de care eşti mândru în ţara ta.

Alina crede în potenţialul turistic al ţării ei. De aici secţiunile în engleză şi franceză ale blogului. Una dintre plăcerile ei cele mai mari, atunci când scrie pentru LumeaMare, e să stea de vorbă cu alti călători, pe site sau pe pagina de Facebook LumeaMare. E sociolog şi locuieşte în Paris de câţiva ani.