Un început de an, o viaţă într-o zi, un film

S-a dus încă un an, a venit altul sigur mai bun pe care eu l-am început cu un film despre care ar trebui să fiu tare egoistă ca să nu vă povestesc câteva impresii.

Nici nu ştiu dacă îl pot numi film, însă este sigur un colaj de filme aparţinând unor amatori, oameni simpli din întreaga lume. “Life In A Day” (O zi din viaţă) a apărut la iniţiativa YouTube în vara anului 2010. Utilizatorii acestui site au fost rugaţi să surprindă momente din vieţile lor şi să răspundă la câteva mici întrebări (Care e povestea ta? Ce ai în buzunare? De ce ţi-e frică?). Condiţia era ca toate filmuleţele să fie înregistrate într-o singură zi, pe 24 iulie. Ca rezultat, iniţiatorii proiectului au primit 4 500 de ore de conţinut video adunate din 88 000 de clipuri încărcate pe YouTube din 192 de ţări.

Auzisem de această idee încă de anul trecut, însă nu ştiu exact din ce motive, nu am mai aflat nimic despre ea, mă aşteptam cumva să găsesc filmul în cinematografe, să fie super mediatizat şi promovat pe toate canalele posibile. Nu a fost aşa, aproape că uitasem de el până acum două zile când mi-am pus tastele pe un nou site de vizionare filme online şi am avut inspiraţia să-l caut: l-am găsit la rezoluţie foarte bună şi după 91 de minute, cât durează tot filmul, am înţeles şi de ce nu poate fi găsit în cinematografe, şi de ce nu se vorbeşte foarte mult despre el.

Tocmai pentru că reprezintă o adunare de filmuleţe făcute cu camere video sau chiar cu telefonul mobil, “Life In A Day” nu ar putea oferi spectatorilor dintr-un cinematograf o calitate a imaginilor care să se ridice la aşteptările acestora. Mai apoi, amintindu-mi acum tot ce am văzut (şi sunt mii de filmuleţe) am convingerea că acest proiect ar putea deveni tulburător pentru anumiţi oameni, din cauza secvenţelor violente cărora iniţial nici eu nu le-am înţeles rostul.

Deşi mi-am promis, din episoade anterioare nefaste, că nu mai doresc să văd trailere din care să îmi fac o părere complet greşită despre filmul respectiv, am prins totuşi câteva secvenţe şi mi s-a părut că voi avea parte de o experienţă interesantă, că voi vedea locuri şi oameni noi… Doar că “Life In A Day” mi-a adus mai mult de atât: m-a amuţit, m-a făcut să râd, să zâmbesc melancolic, să mă revolt, să plâng, să mă întristez. Da, aşa sunt eu, un amalgam de emoţii, dar acest proiect merită văzut indiferent de ce bănuiţi acum despre el.

Trebuie să priviţi un om obişnuit care îşi scoate din buzunar cu seninătate un pistol, trebuie să aveţi puterea de a vedea cum este omorâtă o vacă într-un abator, trebuie să aveţi ambiţia de a urmări un călător prin întreaga lume, trebuie să aveţi răbdare pentru a asista la discuţia obişnuită dintre un tată şi un fiu, trebuie să aveţi starea potrivită pentru a asculta declaraţii de dragoste, trebuie să aveţi ochii deschişi pentru a vedea cum trăiesc oamenii din toate colţurile lumii, cum unii oameni sunt atacaţi în plină stradă, iar alţii îşi trăiesc povestea de iubire prin camere web, cum unii îşi anunţă copiii că au cancer sau cum alţii le mărturisesc bunicilor că sunt homosexuali. Trebuie să vă deschideţi sufletul spre noi mentalităţi, tradiţii şi culturi.

Am primit acest film ca pe o parte din viaţa mea, toţi acei oameni şi-au dezvăluit secretele, şi-au expus trăirile pentru ca eu să îi văd, pentru ca eu să înţeleg cât de mare e această lume mare, cât de norocoasă sunt pentru ce am, pentru ce sunt.

Mi se pare incredibil cum împărtăşirea a diverse experienţe, toate petrecute într-o singură zi în care nici nu-mi amintesc ce făceam, poate crea asemenea valuri în existenţa unui om. De aceea fac această primă recomandare de film pe anul 2012 şi nu alta.

Filmul “Life In A Day” nu poate fi găsit pe marile ecrane, deşi el s-a perindat în ultimele luni pe la diverse festivaluri şi pentru o scurtă perioadă în anumite cinematografe. Totuşi, YouTube l-a uploadat şi poate fi găsit urmând acest link. Aici nu există subtitrare în limba română, însă pe www.990.ro găsiţi şi subtitrare, şi calitate video. Să vă bucuraţi de el, oameni dragi, măcar atât cât am făcut-o eu. 🙂

Sursă foto: www.cinemagia.ro

Inginer economist, om de marketing în realitate, Laura este un călător debutant, dar cu ochii de vultur ai unui profesionist. Cercetează, despică şi se ataşează de tot ce îi pătrunde în suflet. Îi place mult să scrie, să se specializeze în arta quilling-ului şi să îşi forţeze amatorul aparat foto în cele mai dificile situaţii.