“Carnage”: cel mai bun teatru din cinematografele noastre

Îmi plac filmele lui Roman Polanski atât de mult încât poate că te-aş convinge să încerci până şi cele mai obscure scurt-metraje făcute prin vremea studenţiei sale. Ți-aş putea înşira o mulţime de motive pertinente pentru care îl consider unul dintre cei mai buni regizori din lume. Dar nu o voi face, pentru că ticăie ceasul şi în curând va dispărea din cinematografe cel mai recent film al său. Şi nu ți-l povestesc doar pentru că rulează acum pe marile ecrane, ci pentru că ai posibilitatea să vezi un spectacol de teatru în timp ce mănânci floricele de porumb pe scaunul moale din mall. Teatru la film, îți confirm că se poate.

“Carnage”, cu un titlu tradus ca de obicei în cel mai zelos mod cu putinţă, “Doamne… ce măcel!”, a avut avanpremiera în România pe 11 ianuarie. Este inspirat din piesa de teatru “Zeul Carnagiului” aparţinând dramaturgei franceze Yasmina Zera, şi se bazează numai pe patru actori: Jodie Foster (Tăcerea Mieilor), Kate Winslet (Titanic), Christoph Waltz (Inglourious Basterds) şi John C. Reilly (Chicago). Având în vedere că bugetul a fost estimat la 25 de milioane de dolari, în timp ce toată acţiunea se desfăşoară într-un apartament folosit ca unic decor, pot presupune (chiar sper!) că mare parte din această sumă s-a dus pe salariile actorilor.

Impresia pe care am avut-o eu în timp ce mă uitam la acest film a fost aceea de intimitate, aşa cum numai la un teatru-cafenea am mai avut. Am simţit actorii foarte aproape de mine (totuşi, ecranul de proiecţie era uriaş!), le-am văzut picăturile de sudoare cu o claritate incredibilă şi am empatizat cu personajele lor ca niciodată până acum într-o sală de cinema. Aşa că îl pot numi spectacol de teatru, de ce nu? Dacă tot nu am ajuns niciodată să văd unul pe Broadway, faimoasa zonă a teatrelor din New York City, ca să am onoarea de a urmări cei mai bine cotaţi actori ai momentului pe scenă, măcar să am satisfacţia de a admira un spectacol cu Jodie Foster şi Kate Winslet! Până la urmă, biletul, chiar şi în avanpremieră, a fost mult mai ieftin decât unul pe Broadway…

Povestea, cât se poate de “polanskiană”, înfiptă în realismul cotidian, este mai presus de toate simplă: doi băieţi se bat în curtea şcolii; unul îi rupe doi dinţi celuilalt cu un băţ. Acţiunea se mută repede într-un apartament la uşa căruia sună părinţii “agresorului” pentru a  răspunde cei ai “victimei”. Aceştia nu doar că le răspund, dar îi şi invită înăuntru, îi omenesc cum se pricep mai bine şi ajung, într-un crescendo năucitor, să îşi distrugă bunurile unul celuilalt, să îşi împartă cele mai veninoase cuvinte şi să culmineze într-o beţie colectivă.
Filmul pune accent pe falsitatea societăţii actuale, pe toate politeţurile pe care le rostim printre dinţi mânaţi de interese dintre cele mai variate. Toate încercările oamenilor de a părea ceea ce nu (mai) sunt, toate gesturile care le trădează mai devreme sau mai târziu adevăratele caractere şi în general toată fuga de conştientizare a sinelui sunt eliminate într-un final aproape oniric. Christoph Waltz este preferatul meu, nu mă aşteptam să fie atât de enervant şi totuşi atât de liniştitor. Expresiv peste măsură, m-a făcut să râd cu nişte hohote pe care rareori le-am eliberat în public.
Până la urmă, filmul este o comedie neagră, un teatru de cinema şi o garanţie pentru 80 de minute memorabile. Asta în caz că simţi nevoia unei pauze de la filmele 3D, ticsite cu efecte speciale, desfăşurate aproape în întregime în faţa unor panouri verzi.

Bine de ştiut!

  • “Carnage”, dublu nominalizat la Globurile de Aur, rulează în 10 oraşe, în Bucureşti ocupând deja 7 cinematografe. Cam toate prin mall-uri, momentan, excepţie făcând-o Studio.
  • Inspiraţia acestui film, “Zeul Carnagiului”, a avut reprezentaţii pe Broadway între 5 aprilie şi 15 mai anul trecut, actorii de pe scenă fiind James Gandolfini, Marcia Gay Harden, Jeff Daniels şi Hope Davis. Spectacolul a fost răsplătit în anul 2009 cu Premiul Tony pentru cea mai bună piesă, precum şi cu Premiul Tony pentru Cea Mai Bună Actriţă acordat Marciei Gay Harden (rol jucat în film de Jodie Foster). Pentru curioşi, un bilet pe Broadway porneşte de la 60 $ şi poate fi achiziţionat online de pe site-ul www.broadway.com.


Sursa foto: www.cinemagia.ro

Inginer economist, om de marketing în realitate, Laura este un călător debutant, dar cu ochii de vultur ai unui profesionist. Cercetează, despică şi se ataşează de tot ce îi pătrunde în suflet. Îi place mult să scrie, să se specializeze în arta quilling-ului şi să îşi forţeze amatorul aparat foto în cele mai dificile situaţii.