Dincolo de Veliko Tarnovo (3) – Etara

3 ATRACŢII ÎN APROPIERE DE VELIKO TARNOVO – EPISODUL 3

MUZEUL ETNOGRAFIC ÎN AER LIBER – ETARA

Aceasta este ultima oprire din cele trei pe care am încercat, la modul boem, să le condensăm într-o singură zi. Am fost mai întâi la Peştera Bacho Kiro, apoi în minunatul sat Bojentsi, pentru a ajunge într-un final la Etara, la o oră în care numai un paznic amabil ne-a mai lăsat să facem câteva poze la atelierele frumoase şi… închise. Afară era încă lumină dar ora de închidere era nemiloasă*

Etara este un muzeu etnografic în aer liber, superb aşezat pe malul unui râu şi în apropierea pădurii, foarte aproape de Gabrovo**. Locul nu e atât de pustiu pe cât l-am prins noi, în timpul zilei sau în anumite ocazii  este plin de viaţă, atelierele oferă cursuri de meşteşuguri tradiţionale, se fac şi văd o grămadă de lucruri faine. Cel puţin aşa zice toată lumea. Noi ne-am plimbat doar puţin pe acolo şi tot ne-a plăcut arhitectura veche dar îngrijită a caselor, morile de apă şi ideea în sine. Am mai tras cu ochiul pe un geam, ne-am mai urcat într-un cerdac şi… cam atât.

După cum se vede sunt în stare să scriu şi un articol scurt. Dar sper că aţi fost voi pe acolo şi că îmi puteţi povesti mai multe, poate mă voi bucura pe deplin de acest original muzeu al satului în aer liber.

Închei periplul sau “trilogia” cu o imagine “tradiţională” care ne înrudeşte cu aceste meleaguri:

BINE DE ŞTIUT:

Unde este:

Din ce îmi aduc eu aminte ne-am învârtit puţin prin Gabrovo, dar cred că dacă urmăriţi indicatoarele spre Kazanlik sunteţi pe calea cea bună. La ieşirea din oraş nu urmaţi drumul cu prioritate, care urcă, ci mergeţi tot înainte. Dacă mă înşel aştept corecturi. Ştiu eu pe cineva care ar putea să ma ajute… Adi, eşti pe recepţie?

Când este deschis:

În timpul iernii 9:00 – 16:00

În timpul verii: 8:30 – 18:00

Un calendar interesant al manifestărilor pe 2012, dar şi mai multe detalii despre Etar sau Etara, găsiţi aici.

   

Antreprenor şi fondator al LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. În prezent se ocupă de blog, studiază fotografia și scrie despre călătoriile pe care le face cu familia, despre cultură, natură sau oameni şi despre toate experienţele pe care le trăieşte în lumea cea mare.