Vis tunisian. Peisaje

Vis tunisian. Peisaje

Azi, Irina ne duce din nou în Tunisia. Vorbele vor fi puţine, imaginile bogate! 

Araucaria este cea mai veche specie de conifere… suficient de veche încât să vadă dinozaurii dar şi să poată fi admirată în Tunisia.

Ghorfa lui Ali Baba- Ghorfa (a se citi rorfa) este elementul de bază al unui ksar (fortificaţie berberă). Încăperile aşezate unele peste altele formează un ansamblu unitar, construcţie care servea drept locuinţa pentru triburile berbere. Este incredibil cât lucruri putem găsi într-un magazin cu astfel de suveniruri: de la bijuterii tipic berbere până la covoare ţesute manual sau săbii antice!

Marele Canion de la Mides – Grand Canyon din SUA are şi un frate african. Canionul de la Mides datează de pe vremea formării continentelor iar pe fundul văii sunt depozite ale osemintelor preistorice transformate în piatră (foarte posibil un cimitir al animalelor).

Undeva, pe drumul spre deşert, apare un peisaj desprins de pe lună: aparent nici urmă de viaţă şi cratere peste tot. Dar când descoperi că respectivele cratere sunt locuite, misterul se adânceşte. Poate cineva să trăiască sub pământ? Poate! Şi încă foarte bine, de peste 2.500 de ani. Casele săpate în pământ asigura căldură pe timpul iernii şi răcoare pe timpul verii şi au mai multe camere, dispuse în jurul unei curţi centrale.

Les roses de sable… ce poetic sună ! Însă la fel şi arata aceşti trandafiri care par a fi creaţi manual de un artist pasionat.Cu toate acestea, artistul este doar natura care din ingrediente simple scoate forme de necrezut. Trandafirii de deşert sunt de fapt gips; foma o capăta într-un mediu umed, sub acţiunea scoarţei terestre şi pot aştepta şi milioane de ani până să fie extraşi de sub nisipul deşertului. Ce cauta însă şi un trunchi de arbore fosilizat în poză? Ei bine, dă o notă de mister!

Sahara în tamacheq (limba berberilor tuaregi), deserta în latină, sahraa în arabă sunt tot atâtea nume pentru a desemna întinderea de nisip care este desertul. O incursiune în deşert rămâne o amintire vie pentru toată viaţa. Deşertul tunisianla Ksar Ghilane este o pagină desprinsă din poveştile celor 1001 de nopţi.

Douiret – Un ksar (bastion berber) în vârf de munte. Douiret este unul dintre acele rare locuri în care încă se mai vorbeşte limba berberă şi cândva un punct de plecare al caravanelor în toată Sahara şi dincolo de ea. 

Chott el Jerid: Nu este o întindere de zăpadă ci una de sare. Chott el Jerid este fostul Lac Triton despre care şi Herodot spunea că este de neînţeles cum un lac poate avea apă sărată fără să aibă legătură cu marea.

 

Sousse – O vedere de ansamblu asupra unui obiectiv de neratat din Sousse: Marea Moschee. Originalitatea construcţiei care datează din 850 este dată de faptul că nu are minaret.

Saint Tropez al Africii de Nord, Port El Kantaoui cucereşte inimile tuturor. Are un şarm aparte care te transpune într-un vis al cărui scenarist este fiecare dintre noi.

V-aţi imaginat vreodată o noapte în deşert, în mijlocul deşertului, în corturi înconjurate de palmieri şi dune de nisip roşiatic şi o cină la lumina focului pregătit pentru pâine coaptă la nisip ?… continuarea o scrieţi voi! 

Au café des délices – Patrick Bruel şi un loc magic: Cafe des délices, Sidi Bou Saïd

 

 


Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!