Budincă de orez cu şofran. Cu dragoste, de pe insula Gotland

Ne place, pe LumeaMare, să vă spunem cate-n lună şi stele, atunci când vine vorba despre bucătărie. Să încercăm împreună noi savori şi să experimentăm reţete îndrăzneţe. Astăzi însă, o să facem budincă cu orez. Dar, vă asigur, dragii mei, aşa budica n-aţi mai mâncat!

Reţeta vine hăt, de departe, tocmai de pe Insula Gotland! Şi e parfumată cu şofran, condimentului Crăciunului. E o budincă specială, care trebuie făcută cu dragoste, în timp ce şoptiţi o vrajă, pentru că anul ce vine să fie bun şi plin de noroc pentru toată lumea. Şi din când în când, atunci când simţiţi că grijile de zi cu zi va apăsa, o puteţi face iar, şoptind aceeaşi vrajă. Iar grijile se vor duce pe pustii!

Ingrediente pentru patru porţii:

200 g. orez pentru fiert (în Suedia e special, din acela care fierbe repede şi se face moale, specific orezului în lapte)

4 dl. apă

o jumătate de linguriţă de sare

1 l. lapte

2 ouă

100 g. migdale măcinate

100g. zahăr brun

1 pacheţel şofran (2 g)

Sofranul e probabil originar din Grecia. Parfumul sau este foarte intens şi extrem de plăcut, amintind de aroma mierii, iar gustul este uşor amărui. E un condiment cu caracter puternic, a cărui amintire nu se uită cu una, cu două. Fie vorba între noi, un kg costa 30 000 de euro:  avem de-a face cu condimentul cel mai scump din lume. Mai scump decat aurul însuşi.

Sigur ca nu e o întamplare ca florile plantei din care provine sunt o încantare, dupa cum puteţi vedea. Dar să revenim la budinca vrăjită.

Preparare:

Se fierbe orezul în apă cu sare timp de 10 minute. Se adăugă apoi laptele şi se fierbe încă 20 minute amestecând din când în când, la foc mic. Timpul de fierbere poate varia in funcţie de orezul folosit. Se lăsă să se răcească puţin. Se adăugă ouăle, şofranul, zahărul şi migdalele. Se amestecă bine şi se toarnă într-o formă de cca 20 cm diametru, unsă cu unt. Se coace la 200 grade timp de 20-30 minute. Se degusta cu frişcă şi cu o dulceaţă specială gotlandeza. Numele ei e Salmbärssylt, salmbär (vezi foto) fiind un fruct specific gotlandez, care seamănă cu murele iar sylt fiind dulceaţă. Sigur se găseşte la Ikea de cumpărat. Dacă nu, atunci merge perfect cu dulceaţă de mure.

Poftă bună!

Mulţumim Mihaela pentru reţetă!

Credit fotografia plantă şofran: GFDL,Creative Commons Attribution ShareAlike 2.1 Japan License

Deşi câteodată visează la o călătorie în jurul lumii, Anca crede că putem găsi locuri minunate şi la doi paşi de casă, important e cum privim... aşa că, fiind stabilită in Italia, s-a decis s-o exploreze în lung şi-n lat alături de simpaticul ei căţeluş. Pasionată de natură, artă si gastronomie, e mereu în căutarea unor noi experienţe genuine, fie că e vorba de un sport extrem sau de tradiţii uitate. Când nu călătoreşte se dedică cu drag grădinăritului pe balcon şi experimentelor culinare, prin prăjiturile sale încercând să recreeze atmosfera din călătoriile făcute sau doar imaginate.