Ca prin urechile acului – Burghezii din Calais

În  Piaţa Armelor, parc central aşezat lângă frumoasă primărie a oraşului port Calais din Franţa, un monument atrage privirile: este grupul statuar "Burghezii din Calais", operă a genialului Auguste Rodin. Şase bărbaţi, Eustache de Saint - Pierre, fraţii Pierre et Jacques de Vissont, Jean d'Aire, Jeand de Fienne şi Andrieux d'Andres, de vârste diferite, sunt înfăţişaţi în mişcare; pe feţele lor se  citeşte suferinţa.

Oraş întemeiat de romani, fortificat în secolul al XII lea, Calais a dobândit  prosperitatea datorită comerţului pe mare fapt care, ca şi poziţia sa la mică distanţă de Anglia, i-a atras mari neplăceri şi cea mai mare dintre ele s-a petrecut la începutul războiului de 100 de ani. Eduard al-III-lea, fiul regelui englez Eduard al-II-ea şi al Isabelei de Franţa, fiica lui Filip cel Frumos, avea pretenţii la tronul Franţei; s-a născut astfel cel mai lung război din toate timpurile. Un episod ...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonații la newsletter.

Ești deja abonat? Introdu adresa de email în câmpul de mai jos pentru verificare.


Nu ești deja abonat? Abonează-te acum!

Gustin Gheorgina (numită de toţi cei dragi Ghiocel) a fost profesoară de limba franceză, a pictat şi a călătorit mult în Europa. Pasionată de lectură şi de călătorii, caută în incursiunile sale prin lumea mare bucuriile pe cate ţi le oferă arta, arhitectura sau frumuseţile naturii.