Lemon drizzle cake: prajitură englezească cu lămaie şi mac

E o zicală englezească care mie-mi place tare mult “When life gives you lemons…make a lemonade”…când te afli într-o situaţie neplăcută încearcă s-o întorci în favoarea ta. Au dreptate englezii, dar dacă dai peste nişte lămâi parfumate încearcă şi prăjitura asta solară şi delicioasă şi o să vezi cum viaţa îţi surâde tare dulce :).

De altfel, lemon drizzle cake, este o prăjitură cu lămâie şi mac tipică englezească, gustoasă, niţel însiropată şi cu un gust foarte pronunţat şi parfumat de lămâie. Dacă ar fi s-o descriu aş zice că pare o limonadă cu consistenţa unei torte. Seminţele de mac sunt facultative, nu se prea simt la gust dar  estetic adaugă o notă de bună dispoziţie.

Prăjitura este foarte simplă şi repede de preparat, practic se mixează toate ingredientele, se dă la cuptor şi apoi se însiropează. Însă ingredientul secret al prăjiturii sunt lămâile: trebuie să fie cât mai parfumate şi bio – netratate întrucât se foloseşte şi coaja lor.

Deci ne-am înţeles “when life gives you lemons…make a Lemon drizzle cake”:).

Reţeta lemon drizzle cake

Ingrediente pentru o formă rotundă de 20-22 de cm

225 g faina 00

225 g unt proaspăt nesărat

225 g zahăr alb (de preferat un zahăr foarte fin, nu tos)

coaja răzuita de la o lămâie mare şi sucul ei (dacă sunt mici puneţi două)

4 ouă mari şi proaspete

1 plic de praf de copt pentru dulciuri

2 linguri cu vârf de seminţe de mac

Ingrediente pentru sirop

90 ml suc proaspăt de lămâie (din lămâie stoarsă)

60 ml apă

coaja rasă de la două lămâi netratate

120 g zahăr alb

Cum preparăm prăjitura

Tapetam cu hârtie de copt o formă de tort de 20/22 de cm.

Lăsăm untul la temperatura camerei până devine foarte moale şi cremos (nu topit). Punem untul într-un recipient încăpător şi începem să-l batem cu mixerul, adăugăm şi zahărul şi mixăm bine până se obţine o cremă spumoasă. Adăugăm ouăle pe rând, unul câte unul, amestecând bine cu mixerul după ce adăugăm  fiecare ou. Adăugăm şi seminţele de mac, coaja rasă de lămâie şi sucul de lămâie şi continuăm să amestecăm cu mixerul pentru a le încorpora cât mai omogen. Separat, într-un recipient, amestecăm  faina cu praful de copt şi apoi le turnam printr-o sită peste restul compoziţiei. Amestecăm bine pentru a omogeniza aluatul, îl turnăm în forma de copt şi nivelăm bine suprafaţa .

Punem prăjitura în cuptorul preîncălzit la 180°C şi o coacem cam 40 de minute, verificând dacă s-a copt introducând o scobitoare de lemn în mijlocul prăjiturii, dacă iese curată înseamnă ca prăjitura e gata.

O scoatem din cuptor, îndepărtăm cu grijă inelul fără a o scoate din formă, o lăsăm să se răcească doar 2-3 minute timp în care pregătim siropul.

Punem într-o crăticioara ingredientele pentru sirop: apa, sucul şi coaja de lămâie, zahărul şi dăm la foc mic pe aragaz până zahărul se topeşte complet şi se obţine un sirop (2-3 minute).

Cu o scobitoare sau o furculiţă înţepăm toată suprafaţa prăjiturii apoi turnam siropul pe toată suprafaţa, cel mai bine cu ajutorul unei linguri pentru a îl distribui uniform. Prăjitura trebuie să fie caldă şi siropul fierbinte pentru a se însiropa cât mai bine. Aşteptam să se răcească complet apoi o scoatem  cu grijă din formă şi o punem pe platoul de servire.

După gust se pudrează prăjitura cu zahăr tos.

Note:

– înainte de folosire lămâile se spală bine cu apă şi bicarbonat şi se usucă

– eu am folosit o formă rotundă de 20 de cm cu inelul detaşabil pentru a facilita scoaterea prăjiturii

– am pregătit prăjitura asta de două ori, o dată folosind 50 ml de zeamă de lămâie în compoziţie, altă dată 90 ml, în ambele situaţii a ieşit bine variind doar gustul acidulat al prăjiturii

– atenţie când scoateţi prăjitura din formă, este destul de fragilă

– în timp coacerii suprafaţa prăjiturii se bronzează foarte mult, este normal să fie aşa, nu deschideţi uşa cuptorului mai devreme de 30 de minute altfel se dezumflă iremediabil.

– în unele versiuni prăjitura lemon drizzle cake se acoperă cu o glazură din zahăr şi suc de lămâie

Deşi câteodată visează la o călătorie în jurul lumii, Anca crede că putem găsi locuri minunate şi la doi paşi de casă, important e cum privim... aşa că, fiind stabilită in Italia, s-a decis s-o exploreze în lung şi-n lat alături de simpaticul ei căţeluş. Pasionată de natură, artă si gastronomie, e mereu în căutarea unor noi experienţe genuine, fie că e vorba de un sport extrem sau de tradiţii uitate. Când nu călătoreşte se dedică cu drag grădinăritului pe balcon şi experimentelor culinare, prin prăjiturile sale încercând să recreeze atmosfera din călătoriile făcute sau doar imaginate.