Tartă cu ciocolată şi căpşuni – la France dans ta cuisine!

O călătorie în  Franţa este visul oricărui călător şi, cum altfel, obsesia gurmanzilor.

Gastronomia nu e un criteriu atunci când aleg destinaţia unei călătorii, dar odată ajunsă acolo încerc să descopăr toate specialităţile locului. Iar când vine vorba de Franţa… France, mon amour, renumită pentru produsele de patiserie, o pofticioasă ca mine are mari dificultăţi în a se desprinde de vitrinele pline de prăjituri fel de fel, de la cele simple la deserturile ce par mai degrabă mici capodopere de artă. Tartele franţuzeşti sunt printre specialităţile cele mai cunoscute aşa că îţi propun o delicioasă reţetă de tartă cu ciocolată (muuuultă ciocolată) şi căpşuni. Umplutura de ciocolată are consistenţa catifelată a unei trufe, iar aluatul de tartă ţi se topeşte în gură. Reţeta este a unui faimos patiser francez, dar îţi garantez că e moderat spre uşor de făcut acasă de oricine. Pregătind-o, te vei distra jucându-te cu cratere şi cochilii de scoică, iar la final tarta îi va cuceri şi pe musafirii cei mai pretenţioşi. Voilà!


Tarta cu ciocolată şi căpşuni are ca bază aluatul sucrée, un aluat francez clasic, ideal ca bază pentru tartele cu fructe proaspete. Este mai uşor de preparat faţă de alte tipuri de aluat… ce spun eu, e chiar uşor de preparat, nu se rupe şi nici nu e lipicios. Aluatul se poate păstra pentru 2-3 zile în frigider sau pentru maxim 3 luni în congelator, în ambele cazuri bine înfăşurat în folie alimentară.

Ingrediente pentru aluat sucrée: 

 • 125g făină albă tip 00
 • 50g unt, tăiat bucăţele şi moale (nu topit)
 • 50 g zahăr tos, dat prin sită
 •  un vârf de sare
 • 1 ou mare la temperatura camerei

Cum se prepară aluatul sucrée: 

Cernem făina prin sită şi o vărsăm pe masă formând o grămăjoară cu o adâncitură în mijloc (cu puţină imaginaţie seamănă cu craterul unui vulcan). Punem în mijlocul craterului bucăţelele de unt, zahărul tos, sarea şi amestecăm cu vârfurile degetelor untul şi zahărul. Treptat încorporăm şi făina, amestecând tot cu vârfurile degetelor până când aluatul capătă o consistenţă granuloasă. Refacem grămăjoara/crater şi punem în mijloc oul. Încorporăm oul în compoziţie, frământând cu vârfurile degetelor până când aluatul începe să se lege. Când aluatul s-a legat, frământăm bine şi repede până când devine omogen. Important e să frământăm repede pentru a nu-l înmuia. Modelăm aluatul sub forma unei sfere pe care o înfăşurăm în folie alimentară și îl lăsăm să se odihnească în frigider pentru o oră-două înainte de a-l folosi.

Ungem bine cu unt o formă rotundă de tort cu diametrul de 20 de cm şi înălţime de cca 3/maxim 4 cm. După ce aluatul s-a odihnit în frigider îl scoatem din folie, îl punem pe masa presărată cu puţină făină şi cu ajutorul sucitorului îl întindem într-un disc cam de 2 mm grosime şi îl aşezăm în forma unsă cu unt, creând borduri cam de 3-maxim 4 cm înălţime. Punem forma în frigider pentru încă 20 de minute pentru a se întări puţin.

Încălzim cuptorul la 190°C . Cu ajutorul unei furculiţe înţepăm baza aluatului şi îl coacem „orb” (sau în alb) pentru 20 de minute. Reducem temperatura la 180°C, eliminăm hârtia pergament şi boabele de fasole şi dăm din nou la cuptor pentru încă 5 minute. Scoatem din cuptor, lăsăm să se răcească complet şi scoatem cu grijă aluatul din formă. Nu-i aşa că seamănă cu o cochilie de scoică?

Poate te întrebi ce înseamnă coacerea în alb (sau oarbă). „Coacerea în alb” este procedeul folosit pentru a coace aluaturile de tartă. Sună cam mistic, dar este foarte simplu de făcut. Aluatul se pune în formă, se înţeapă fundul cu furculiţa şi apoi se acoperă aluatul cu hârtie pergament, se umple cu un strat de boabe uscate de fasole (boabele de fasole au rolul de a împiedica umflarea neuniformă a aluatului în timpul coacerii) şi se dă la cuptor. În concluzie, a coace în alb presupune să acoperim aluatul cu hârtie pergament şi un strat de fasole uscată şi apoi să-l coacem pentru timpul indicat în reţetă.

În comerţ se găsesc biluţe speciale de folosit în locul boabelor de fasole… eu până acum m-am descurcat excelent cu fasolea.


Ingrediente pentru umplutură: 

 • 200g căpşuni
 • o mână de frunze de mentă
 • 1 linguriţă de apă de trandafiri  – facultativ, dacă vă place, se armonizează foarte bine cu căpşunile

Ingrediente pentru ganache de ciocolată (cremă de ciocolată): 

 • 250ml frişcă lichidă
 • 200g ciocolată cu minim 60% de cacao, ruptă bucăţele mici
 • 25 g glucoză lichidă (eu nu am găsit glucoză şi am folosit o lingură de miere lichidă)
 • 50g unt proaspăt, tăiat bucăţele

Tăiem căpşunile în jumătate sau bucăţele dacă sunt mai mari, le punem într-un castron şi le amestecăm cu delicateţe cu frunzuliţele de mentă. Dăm la frigider pentru 20-30 de minute pentru a se amesteca aromele.

Când baza tartei s-a răcit complet, aşezăm pe fund căpşunile amestecate cu mentă. Preparăm ganache de ciocolată: într-o crăticioară cu fund dublu încălzim frişca lichidă, o luăm de pe foc (nu o lăsăm să fiarbă) şi adăugăm ciocolata mărunţită şi mierea, amestecăm energic cu telul până obţinem o cremă omogenă. Adăugăm şi untul, treptat, câte o bucăţică pe rând, fără a ne opri din amestecat cu telul. Vărsăm crema astfel obţinută peste căpşuni umplând toată baza tartei. O lăsăm să se răcească şi apoi o dăm la frigider pentru cel puţin 2 ore înainte de a o servi.

Tarta cu ciocolată şi căpşuni se serveşte rece, dar nu abia scoasă din frigider. Pentru a o tăia cu uşurinţă trucul este să avem un cuţit bine ascuţit pe care să-l înmuiem în apă clocotită înainte de a tăia. După gust, se pudrează cu cacao amară.

Notă: reţeta îi aparţine unui faimos patiser francez, Michel Roux, şi prevedea utilizarea zmeurei în locul căpşunilor (eu am încercat ambele versiuni, sunt delicioase). Cred că merge de minune şi cu vişine sau cireşe.

Şi dacă tot e vorba de Franţa care rimează cu romantic, iată o idilă cu happy end…de poveste, ups de tartă. 🙂

Ea este roşcată, mai plinuţă şi adie a primăvară, el este un tip mai serios, de culoare, în fotografie pare un tip dur, dar în realitate este un adevărat Don Juan după care se topesc toate femeile, niciuna nu-i rezistă. S-au cunoscut într-o seară de primăvară, în bucătăria unei garsoniere şi a fost dragoste la prima vedere. Ea este o căpşună, el este un omuleţ făcut din ciocolată…voi la ce vă gândeaţi? 🙂

Deşi câteodată visează la o călătorie în jurul lumii, Anca crede că putem găsi locuri minunate şi la doi paşi de casă, important e cum privim... aşa că, fiind stabilită in Italia, s-a decis s-o exploreze în lung şi-n lat alături de simpaticul ei căţeluş. Pasionată de natură, artă si gastronomie, e mereu în căutarea unor noi experienţe genuine, fie că e vorba de un sport extrem sau de tradiţii uitate. Când nu călătoreşte se dedică cu drag grădinăritului pe balcon şi experimentelor culinare, prin prăjiturile sale încercând să recreeze atmosfera din călătoriile făcute sau doar imaginate.