Cartea Norilor

Cartea Norilor a ajuns la mine în cadrul campaniei Cartea Călătoare, iniţiată de editura ALL. De altfel, dacă după ce termini de citit acest articol vrei să o citeşti, poţi lăsa un comentariu aici şi poate ai noroc şi ajunge şi la tine.

Autoarea este fiica unui diplomat mexican, ai cărei părinţi erau prieteni cu personaje ca Jorge Louis Borges. Hrănita încă de mică cu nectarul pe care doar cărţile îl pot da unei minţi fragede, Chloe Aridjis avea toate şansele să devină maestră a cuvintelor şi imaginilor.

Primele 20 de pagini vor fi hotărâtoare pentru relaţia ta cu «Cartea Norilor». Recunosc cinstit că eu m-am gândit de câteva ori să o las din mână. Călătoria unei familii cu trei copii prin Europa, întâlnirea neverosimilă cu un personaj pe care personajul principal îl ia drept Hitler, în timpul căderii zidului Berlinului, nu m-au prea atras.

Anii trec însă, paginile trec şi te trezeşti că fetiţa a crescut şi s-a întors în Berlinul de altădată.  Berlin care este personajul  principal al cărţii. Oraşul are propria lui viaţă, care se împleteşte metaforic cu cea a eroinei, pierdută în atmosfera-i uşor sinistră pe alocuri. Credeaţi că doar oamenii au memorie? V-aţi înşelat, oraşele o au şi ele pe a lor, iar cea a Berlinului îi este dezvăluită Tatianei de către Friedrich Weiss, «un istoric excentric pasionat de trecutul nazist şi comunist al oraşului.»

Dacă ai plecat vreodată departe de ai tăi, dacă ai simţit cât de grea este adaptarea la un loc nou, te vei regăsi în paginile scrise de Chloe Aridjis. Tema romanului este dezrădăcinarea, maturizarea, felul în care oraşele adoptă oamenii. Sau să fie invers?

Dacă eşti curios cât şi cum i se va arăta Berlinul Tatianei, o să afli singur, ştiu asta. Nu îţi voi strica plăcerea cu mai multe amănunte. Cartea Norilor a primit în 2009 Le prix du Premier Roman Etranger în Franţa. A venit vara, te şi văd la umbră, cu un pahar cu apă rece alături şi cu o carte bună în mână. Poate chiar cea despre care tocmai ţi-am povestit.

Alina crede în potenţialul turistic al ţării ei. De aici secţiunile în engleză şi franceză ale blogului. Una dintre plăcerile ei cele mai mari, atunci când scrie pentru LumeaMare, e să stea de vorbă cu alti călători, pe site sau pe pagina de Facebook LumeaMare. E sociolog şi locuieşte în Paris de câţiva ani.