imagine

Tiramisu, desert aprig!

Tiramisu, ridică-mi moralul…Poţi?

Căldură mare şi uite că am început să vorbesc în rime… dar nu vă îngrijoraţi prea tare pentru mine deoarece cel mai faimos şi iubit  desert italienesc, tiramisu, înseamnă chiar asta tirami (trage-mă)  şi su’- în sus :). O fi cantitatea de cafea, o fi lichiorul (de altfel puţin şi facultativ), dar efectul unei felii de tiramisu este revigorant, iar unii îi atribuie chiar efecte afrodiziace.

Fiind vorba de un desert aşa de renumit, originea sa este aprig disputată de diferitele regiuni italieneşti, fiecare pretinzând că l-a creat. Astfel s-a născut o mare concurență între Piemonte, Toscana şi Veneto.

O legendă povesteşte că tortul tiramisu a fost creat în secolul al XVII la Siena, în onoarea lui Cosimo de Medici, duce al Toscanei şi mare amatori de dulciuri. De la prima feliuţă Cosimo se  îndrăgosti de acest tort şi purtă reţea la Florenţa,  garantându-i altfel răspândirea şi faima în toată Italia. Iniţial numit”supa ducelui” datorită consistentei siropoase , tortul îşi capăta numele de tiramisu datorită proprietăţilor afrodiziace constatate de nobili.

Legenda din Piemonte e mai serioasă, legând inventarea tiramisu de un alt personaj istoric faimos: în această versiune el a fost creat de un cofetar din Torino în onoarea lui Camillo Benso, conte de Cavour, pentru a-l stimula în încercarea de a unifica regiunile Italiei într-o singură naţiune. Dacă treceţi prin Italia este aproape imposibil să nu nimeriţi o stradă sau o piazza cu acest nume).

Am lăsat la sfârşit varianta cu iz picant, unde personajul principal e un un restaurant din Treviso, Veneto, situat într-un cartier cu felinare roşii şi unde tiramisu e servit pentru a stimula…apetitul.

Vă las pe voi să alegeţi povestea cea mai convingătoare sau ademenitoare,  între timp vă propun reţeta clasică considerată originală a tortului tiramisu…există desigur numeroase variante, fiecare italian are o versiune a casei…chit că diferită doar la cantitatea de zahăr.

Imagine Prajitura tiramisu

Ingrediente:

  • 400 g biscuiţi Savoiardi (biscuiti piemontezi pentru tiramisu –  pişcoturi)
  • 500 g de mascarpone
  • 120 g zahăr
  • 6 ouă medii
  • cafea suficientă pentru a îmbiba biscuiţii (în jur de 300-350 ml de cafea) îndulcită cu 50 g de zahăr
  • un păhărel (50 ml) de rom, brandy sau marsala (adăugarea băuturii este facultativa, după gust; eu o  recomand pentru plusul de savoare
  • cacao amară după gust pentru a presăra şi decora tortul
  • ciocolată rasă pentru a decora tortul
  • o tavă sau alt recipient dreptunghiular

imagine

Preparare:

  • Începem prin a prepara cafeaua, adăugăm zahărul (50 g) şi lichiorul.
  • Separăm gălbenuşurile de albuşuri în 2 castroane diferite.
  • Într-un castron încăpător amestecăm uşor cu o lingură de lemn mascarpone până devine cremos şi fără cocoloaşe.
  • Mixăm gălbenuşurile cu jumătate din cantitatea de zahăr (60 g), până obţinem o cremă spumoasă şi deschisă la culoare.
  • Adăugăm crema de gălbenuşuri peste crema de mascarpone şi mixăm totul uşor pentru a obţine o cremă omogenă.
  • Separat mixăm albuşurile cu un vârf de sare şi zahărul până se întăresc. Adăugăm albuşurile bătute la compoziţia de gălbenuşuri şi mascarpone, amestecăm cu delicateţe cu ajutorul lingurii de lemn pentru a amalgama totul fără a desumfla albuşurile. Şi cu asta basta, am obţinut crema!
  • Crema este delicată, vă sfătuiesc ca vară pe căldura asta (28 de grade la mine acasă) să o folosiţi imediat pentru prepararea tortului şi apoi să o daţi repede la frigider.
  • Acum începe faza cea mai distractivă cu biscuiţii care fac băiţă în cafea. De obicei mă ajut de o farfurie adâncă de supă pe care o umplu cu cafeaua pregătită anterior (e important să fie călduţă spre rece; dacă e caldă biscuiţii se însiropează prea tare şi chiar se pot rupe). Trecem  biscuiţii prin cafea repede de tot: trebuie să se impregneze doar superficial, nu să fie bine însiropaţi. Pe măsură ce îi înmuiem în cafea îi punem pe fundul recipientului, formând primul strat.
  • Adăugăm jumătate din crema de  mascarpone şi ouă, nivelând suprafaţă cu dosul unei linguri.
  • Acoperim cu un alt strat cu restul de savoiardi trecuţi prin cafea.
  • Finalizăm acoperind cu ultimul strat de cremă.
  • Tortul se decorează simplu presărând cacao prin sită şi  adăugând bucăţele de ciocolată …sau puteţi să vă dezlănţuiţi imaginaţia.
  • Dăm tortul tiramisu pentru câteva ore la frigider pentru a se pătrunde aromele şi a se însiropa bine.

Note:

  • Întrucât pentru realizarea tortului tiramisu ouăle sunt folosite crude e important să fie cât mai proaspete.
  • Aceasta este reţeta clasică italiană. Varianta mea preferată este cea în care crema este formată doar din 250 g mascarpone şi 250 g frişcă, consistenţa fiind mai spumoasă şi parcă mai uşoară. În plus eu presar printre straturi şi cacao amară.

imagine Felie tort tiramisu

Deşi câteodată visează la o călătorie în jurul lumii, Anca crede că putem găsi locuri minunate şi la doi paşi de casă, important e cum privim... aşa că, fiind stabilită in Italia, s-a decis s-o exploreze în lung şi-n lat alături de simpaticul ei căţeluş. Pasionată de natură, artă si gastronomie, e mereu în căutarea unor noi experienţe genuine, fie că e vorba de un sport extrem sau de tradiţii uitate. Când nu călătoreşte se dedică cu drag grădinăritului pe balcon şi experimentelor culinare, prin prăjiturile sale încercând să recreeze atmosfera din călătoriile făcute sau doar imaginate.