imagine Desert sicilian cu pepene rosu iasomie si ciocolata

Gelo di mellone, desert răcoritor sicilian

Imaginați-vă un desert roşu ca focul, răcoritor, delicat şi cu un uşor iz oriental datorită iasomiei,  cu ciocolată presărată deasupra…Gelo di mellone este un desert tradiţional sicilian din Palermo. Apropos, mellone scris cu 2 l este  pepenele roşu în Sicilia, în restul Italiei melone fiind pepenele galben. Gelo di mellone avea o conotaţie religioasă, fiind consumat în luna iulie în cadrul festivităților organizate în onoarea sfintei Rozalia, sfânta protectoare a oraşului Palermo. Intre timp a devenit desertul tradițional de 15 august si  vara îl găsești în  toate cofetăriile siciliene.

Gelo di mellone are o consistenţă delicată, de cremă, e tare bun și se prepară foarte simplu și repede, cu ingrediente la îndemâna tuturor.

imagine Desert sicilian cu pepene rosu iasomie si ciocolata

Gelo di mellone -desert sicilian cu pepene roşu ciocolată şi iasomie

Ingrediente pentru opt porţii

900 ml suc de pepene roşu
100 ml ceai de iasomie
80 g amidon / 80 g amido
150 g zahăr
pentru decorat: bobite de ciocolată sau ciocolată rasă

Cum preparăm gelo di mellone

imagini preparare Gelo di mellone

Tăiem în bucăţi pulpa de pepene roşu(fără partea albă aproape de coajă) şi o zdrobim cu ajutorul unei furculiţe sau cu blenderul.
Strecurăm sucul pentru a elimina sâmburii şi restul de fibre, trebuie să obţinem 900ml suc de pepene roşu.
Începem prin a pregăti infuzia cu ceai de iasomie: 100ml de apă clocotită şi 2 pliculeţe de ceai de iasomie. Acoperim şi lăsăm în infuzie pentru cel puţin 10 minute.
Punem amidonul într-o cratiţă încăpătoare şi adăugăm puţin suc de pepene roşu, amestecăm bine cu o lingură pentru a amalgama şi omogeniza, evitând formarea cocoloaşelor: se obţine o cremă foarte densă roz. Adăugăm încetişor şi restul de suc de pepene, amestecând mereu tot cu grijă, pentru a nu forma cocoloaşe. Când tot sucul este încorporat adăugăm  zahărul şi ceaiul de iasomie.
Punem la foc mediu spre mic şi amestecăm din când în când. Pe măsură ce se încălzeşte, lichidul îşi schimbă culoarea de la roz spre roşu aprins şi capătă o consistenţă cremoasă. Când începe să fiarbă luăm imediat de pe foc şi punem în forme.
Dăm la frigider pentru o noapte. Dacă aveţi răbdare, timpul tradiţional de lăsat la frigider e de 24 de ore, în acest fel aromele se întrepătrund mai bine.
Se degustă cu ciocolată rasă sau bobițe din ciocolată, dacă vreţi puteţi adăuga fistic sau scorţişoară.

Note:
În mod tradiţional se folosesc flori proaspete de iasomie puse în infuzie câteva ore. Dacă nu le găsiţi, puteţi folosi ca mine un ceai verde sau negru aromatizat cu iasomie. Iasomia adaugă o notă parfumată și se potrivește de minune cu ciocolata. Fără aroma de iasomie se pierde mult din gust, rezultând doar un desert dulce şi atât. ..și știați că iasomia are efecte afrodisiace, calmante si relaxante?:)Se poate folosi şi scorţişoară sau aromă de portocală.
în funcţie de cât de dulce este pepenele se folosesc între 140 şi 160g de zahăr pentru un litru de suc.
în funcţie de cât de densă doriţi să fie consistența deşertului se folosesc între 70g şi 90 g de amidon pentru un litru de suc.
Desertul poate fi servit şi scos din formă, sugerând mai degrabă un deşert cu consistenţa unei budinci, dar şi în cupe, ca o cremă.

fotografie Desert sicilian cu pepene rosu iasomie si ciocolata

Cum am descoperit gelo di mellone?

Părăseam un Palermo însorit şi aproape pustiu – duminica sunt toți la mare – de nu s-ar fi ivit câțiva turiștii moleșiți de soare plimbându-se agale cu căruţele tipic siciliene, foarte colorate şi trase de cai împopoţonaţi. Am urcat pe munte cu autobuzul, până la Monreale pentru a vedea catedrala – Duomo di Monreale, capodopera stilului normand în Sicilia. Decoraţiile sunt fascinante, dar eu m-am îndrăgostit de curtea interioară a mănăstirii aflată lângă Dom: plimbându-te printre arcadele în stil arab intri într-o atmosferă de “o mie şi una de nopţi”.

Cu ochii încă plini de poveşti şi culori orientale am ieşit şi, banal – deja mă cunoaşteţi că nu rezist nu?-, am intrat în cofetăria de peste drum. Printre zeci de dulciuri care de care mai ademenitoare(un adevărat chin, o da!)  am întins mâna spre o cupă cu o cremă roşie şi bobițe de ciocolată ” il gelo di mellone” – simbolul dulce al orașului Palermo .

La plimbare prin Palermo cu caruța traditională siciliană (carretto siciliano)
imagine caruta traditionala siciliana
Domul din Monreale
imagini Domul Duomo di Monreale Palermo Sicilia

Curtea interioară a mănăstirii – Il Chiostro di Monreale

Imagini

Căruța la Monreale..evident că n-am putut să mă abțin și am luat-o acasă, în versiunea mini de suvenir

imagini Gelo di mellone si fotografii cu caruta traditionala siciliana

Deşi câteodată visează la o călătorie în jurul lumii, Anca crede că putem găsi locuri minunate şi la doi paşi de casă, important e cum privim... aşa că, fiind stabilită in Italia, s-a decis s-o exploreze în lung şi-n lat alături de simpaticul ei căţeluş. Pasionată de natură, artă si gastronomie, e mereu în căutarea unor noi experienţe genuine, fie că e vorba de un sport extrem sau de tradiţii uitate. Când nu călătoreşte se dedică cu drag grădinăritului pe balcon şi experimentelor culinare, prin prăjiturile sale încercând să recreeze atmosfera din călătoriile făcute sau doar imaginate.