Fotografie Prajitura cheesecake cu fructe de padure si iaurt

Prăjitură cu fructe de pădure şi iaurt, reţetă finlandeză

Pentru că am fost tare cuminte, Moş Crăciun mi-a adus din Finlanda  reţeta unei prăjituri tradiţionale, cu multe fructe de pădure şi iaurt. Nu ştiu dacă prăjitura asta a inventat-o chiar el, Moş Crăciun … sau poate doamna Crăciuniţă :), dar m-am îndrăgostit de ea de la prima linguriţă. O prăjitură cu multe fructe şi iaurt, gen cheesecake la cuptor, foarte gustoasă, light şi simplu de făcut.

Ingrediente pentru aluat:

  • 100 g unt nesărat
  • 75 g zahăr tos
  • 250 g făină albă
  • 1 linguriţă praf de copt
  • un strop de esenţă de vanilie
  • 1 ou

Ingrediente pentru umplutură:

  • 400 g fructe de pădure proaspete sau congelate
  • 200 g iaurt grecesc sau smântână sau brânză quark
  • 1 ou
  • 100 g zahăr
  • un strop de esenţă de vanilie
  • pentru uns forma de tort: puţin unt şi făină

imagine preparare prajitura cheesecake cu fructe de padure

Cum se prepară prăjitura

Aluatul

Pentru prepararea aluatului se poate folosi mixerul cu lamele speciale pentru aluat (cele în formă de spirală) sau, şi mai simplu, aluatul se frământă uşor cu vârfurile degetelor. Eu am încercat ambele variante şi rezultatul mi s-a părut aproximativ identic.

Tăiem untul în bucăţele mici şi îl amestecăm uşor cu zahărul, adăugăm oul şi esenţa de vanilie pentru o compoziţie omogenă.

Cernem făina şi praful de copt şi le adăugăm la compoziţia precedentă (zahăr, unt ouă). Făina se adaugă turnând câte puţin “în ploaie” prin sită şi se amestecă pentru a omogeniza bine. Din aluat formăm o minge, o învelim cu folie alimentară şi o dăm la frigider pentru o jumătate de oră cât să se întărească puţin.

Încălzim cuptorul la 180°C.

Ungem cu unt şi presăram cu puţină făină (eliminând făina în exces) o formă de tort de 24 de cm diametru, de preferinţă cu pereţii detaşabili. Dacă nu ai o formă cu pereţi detaşabili cel mai bine e să folosești hârtie de copt pentru a tapeta tava (în acest caz nu mai e nevoie să ungi forma).

Presărăm masa de lucru cu făină şi întindem aluatul cu sucitorul, apoi punem aluatul în formă creând borduri de aluat cam de 4 cm înălţime. Acoperim aluatul cu hârtie de copt şi punem deasupra boabe de fasole pentru a evita creşterea neuniformă acestuia.

Il dăm  la cuptor pentru 10 minute, nu trebuie să se coacă, ci doar să se închege puţin. Îl scoatem din cuptor şi pregătim repede…

Compoziţia:

Amestecăm iaurtul cu zahărul, esenţa de vanilie şi oul.

Punem fructele de pădure peste aluat, încercând să le distribuim cât mai omogen, apoi vărsăm deasupra compoziţia cu iaurt.

Dăm la cuptor la 180°C pentru 30-35 de minute. Când e gata o scoatem din cuptor, compoziţia se leagă şi se întăreşte şi ulterior prin răcire. Aşteptăm să se răcească complet înainte de a o scoate din formă, apoi o dăm  la frigider pentru câteva ore înainte de a o servi.

Se serveşte de preferinţă rece.

Secrete din bucătărie:

  • reţeta originală finlandeză prevede folosirea brânzei quark, dacă nu o găsești, poţi folosi iaurt grecesc (adică iaurtul ăla bun şi foarte dens “de pe vremuri”) sau smântână:  smântâna neaoşă românească, nu cea lichidă.
  • eu am folosit fructe de pădure congelate, puse chiar congelate, dar dacă ai proaspete e şi mai bine. Se pot folosi şi cireşe, vişine, căpşuni.

Şi aici varianta cu cireşe și zahăr brun:

imagine prajitura cheesecake cu cirese si iaurt

Când savurez o prăjitură cu fructe de pădure îmi amintesc cu drag de excursiile la munte, de cărările străjuite de fragi care, cu puţin noroc, te conduc la un luminiş cu tufe de zmeură şi mure. Vii şi tu?

Imagine Fragi in padure

Deşi câteodată visează la o călătorie în jurul lumii, Anca crede că putem găsi locuri minunate şi la doi paşi de casă, important e cum privim... aşa că, fiind stabilită in Italia, s-a decis s-o exploreze în lung şi-n lat alături de simpaticul ei căţeluş. Pasionată de natură, artă si gastronomie, e mereu în căutarea unor noi experienţe genuine, fie că e vorba de un sport extrem sau de tradiţii uitate. Când nu călătoreşte se dedică cu drag grădinăritului pe balcon şi experimentelor culinare, prin prăjiturile sale încercând să recreeze atmosfera din călătoriile făcute sau doar imaginate.