imagine Mosto cotto delicatesa din Sicilia

Mustăcind cu mosto cotto – un strop din însorita Sicilia

Astăzi te ademenesc cu o delicatesă din însorita Sicilia, cu mosto cotto, un sos delicios, elegant şi aromat. O reţetă străveche, un sos revoluţionar de folosit după gust şi fantezia culinară: ca sos pentru a acompania deserturile (îngheţate, budinci, prăjituri) sau în aluatul fursecurilor. Dacă îţi plac combinaţiile mai deosebite merge minunat cu brânzeturile (aşa cum se obişnuieşte în Italia şi mai ales în Franţa). Iar multe reţete de inspiraţie nordică folosesc mosto cotto pentru a prepara carnea
(de pui sau de porc) şi legumele la cuptor. Pune-l într-un borcănel sau sticluţă şi dăruieşte-l cuiva deosebit …e un cadou preţios şi unic.

Cred că ai observat că de data asta te-am luat tare de departe, ţi-am povestit cât de gustos este şi cum îl poţi folosi…. dar probabil că te întrebi ce este de fapt acest mosto cotto? Ei bine… e vorba de mustul de struguri negri, fiert molcom, până la eliminarea completă a alcoolului şi obţinerea unui sos aromat. Sper că nu te-ai dezumflat, dacă ai nişte must la îndemână încearcă-l… şi apoi te aştept aici să-mi povesteşti, probabil vom mustăci de bucurie împreună. Şi cum o reţetă de „must fiert” sună ca nuca în perete:)-, pentru a rămâne în zona culinară, îţi cer permisiunea de a folosi expresia de mosto cotto. În timpul pregătirii reţetei o să fii învăluit de vapori de alcool, veselia e garantată :), în schimb rezultatul, adică sosul mosto cotto, nu are alcool şi poate fi consumat de toţi, inclusiv de copii.

reteta mosto cotto vino cotto
Cum se prepară mosto cotto acasă

Prepararea este foarte, foarte simplă, practic mustul proaspăt se fierbe până când se elimină alcoolul şi capătă o consistenţă densă. Singura chestie e că durează destul de  mult, cam o oră de fiert pentru fiecare litru de must proaspăt.  Dar nu-i musai să–l păzeşti, aşa că între timp te mai poţi ocupa şi de altceva:).

Reţeta moto cotto pentru 3 litri de must proaspăt

Se filtrează mustul printr-o sită pentru a elimina eventualele reziduuri de coajă sau sâmburi. Sucul astfel obţinut se pune într-o oală încăpătoare pe aragaz la foc mare, când începe să fiarbă, micşorăm puţin focul şi cu o spumieră eliminăm toată spumă formată. După câteva minute o să înceteze să spumege, așa că dăm la foc mic, dar suficient ca mustul să continue să fiarbă molcom clipocind uşor, uşor (flacăra de la aragaz trebuie potrivită cât să nu se oprească lichidul din fiert).

Îl fierbem la foc lent cam trei ore (pentru 3 litri de must proaspăt), amestecând din când în când cu o lingură de lemn până când lichidul se reduce cam la o treime. Dacă vrei să calculezi exact, la început poţi face o crestătură pe lingura de lemn şi să verifici aşa. Când e aproape gata o să şi începi să simţi un plăcut parfum de caramel.

Când e gata, îl luăm de pe foc, îl lăsăm să se răcească complet şi apoi îl vărsam în sticle sau borcane de sticlă sterilizate şi cu închidere ermetică. Se păstrează într-un loc uscat (în cămară, nu în frigider) şi întunecos, se conservă un an şi chiar mai mult.

Câteva secrete pentru un rezultat perfect

  •  se foloseşte doar mustul obţinut din struguri roşii/negri. Mustul trebuie să fie proaspăt, dar să fie început deja procesul de fermentaţie (adică să fie formată puţină spumă), ideal e mustul proaspăt de o zi maxim două, dar nu mai vechi de atât.
  • dacă îl ai, cel mai bine e să foloseşti un recipient/cazan din aluminiu ca cel din fotografie.
  • la începutul procesului de fierbere mustul face multă spumă, să nu spui că nu ţi-am spus să nu umpli ochi oala.
  • mosto cotto devine şi mai delicios dacă, în timpul fierberii, adaugi nişte scorţişoară (cel mai bine bastonaşe de scorţişoară), coajă de portocală deshidratată sau cardamom (un condiment de origine indiană folosit şi în Europa). Condimentele se adăugă în timpul fierberii, dar mai spre sfârşit.
  • mosto cotto poate fi folosit şi ca îndulcitor natural.
  • în medicina populară e folosit ca revigorant şi ca sirop de tuse.

Cum ne dăm seama că mosto cotto este gata:

  • Unu: plăcutul parfum vag de caramel care o să ne inunde nările.
  • Doi: vărsăm o linguriţă de mosto cotto într-o farfurie: acesta trebuie să se prelingă mai greu, cam ca un sos. În funcţie de preferinţe, îl poţi lăsa mai lichid sau mai dens.

Eu ador combinaţia de mosto cotto şi brânzeturi, dacă ai suflet de artist şi vrei o prezentare mai originală îl poţi servi într-o paletă de pictor:).

imagine prezentare artistica mosto cotto si branza

Reţeta asta de mosto cotto e tare veche, se pare că era folosită ca revigornatde romani în Antichitate, dar în zilele noastre e răspândită mai ales în Sicilia, Puglia şi Abruzzo. Mie îmi aduce aminte de soarele şi parfumurile Siciliei, de Montalbano, dragostea mea secretă şi imposibilă :). Cu Montalbano, protagonistul unei serii de romane  poliţiste scrise de Andrea Camilleri, am călătorit imaginar prin Sicilia, el mi-a făcut poftă de fursecurile mostaccioli (dulciuri  tradiţionale de Crăciun, pregătite cu mosto cotto). Şi tot datorită lui Montalbano am ajuns apoi, real, să mă plimb pe “Scala dei turchi” (scara turcilor), o spectaculoasă faleză orbitor de albă, locul unei crime în roman.. şi un loc de vis pentru un călător.

foto mare Sicilia

Deşi câteodată visează la o călătorie în jurul lumii, Anca crede că putem găsi locuri minunate şi la doi paşi de casă, important e cum privim... aşa că, fiind stabilită in Italia, s-a decis s-o exploreze în lung şi-n lat alături de simpaticul ei căţeluş. Pasionată de natură, artă si gastronomie, e mereu în căutarea unor noi experienţe genuine, fie că e vorba de un sport extrem sau de tradiţii uitate. Când nu călătoreşte se dedică cu drag grădinăritului pe balcon şi experimentelor culinare, prin prăjiturile sale încercând să recreeze atmosfera din călătoriile făcute sau doar imaginate.