foto extract de vanilie

Magie cu vanilie

Este necesar doar un strop din acest extract şi, hocus pocus, ca prin magie, orice prăjitură oricât de fadă, devine mai gustoasă. Nu este nicio vrajă, zău, am adăugat doar un strop de esenţă de vanilie făcută în casă.

Vanilia, cu aroma sa plăcută şi exotică, este unul dintre cele mai folosite ingrediente în prepararea dulciurilor. Mie îmi aduce aminte de copilărie, de acasă şi, în acelaşi timp, mă face să visez la insule exotice.

Până acum câţiva ani foloseam într-o veselie praful de vanilie cumpărat din comerţ. Ulterior, am descoperit că vanilia din el este hm… doar un nume, praful de vanilie fiind un produs 100% sintetic, 100% artificial, obținut în laborator. Deci 0% păstaie de vanilie. Ufff! Deşi tind să nu-mi complic viaţa prea tare, m-am hotărât să încerc să-mi pregătesc cu mânuţele mele esenţa de vanilie. A fost un succes total şi vreau să ţi-o recomand şi ţie: este foarte aromată, naturală, şi, nu în ultimul rând, foarte simplu de preparat. Eu am dăruit-o şi de Crăciun, un cadou homemade, unic şi foarte apreciat. Ce zici, te-am convins s-o încerci?

Ingrediente:

  • 5-7 păstăi de vanilie (10 grame)  la 100 ml de alcool pentru a obține 100 ml de esență de vanilie;
  • alcool: vodcă (recomandată), whisky sau coniac;
  • recipiente de sticlă (sticluţe sau borcane) cu închidere ermetică.

Preparare:

foto preparare esenta de vanilie

Prima variantă: cu un cuţit despicăm păstaia de vanilie pe lungime, astfel încât seminţele de vanilie din interior să se vadă bine şi să intre în contact cu alcoolul pentru a-i da gust. Umplem recipientele de sticlă cu amestecul de alcool și păstăi tăiate și le închidem ermetic.

A doua variantă: Pentru a obţine un extract de vanilie şi mai bun şi mai aromat, îţi recomand această variantă: cu un cuţit tăiem păstăile de vanilie pe lungime. Cu ajutorul unui cuţit cu lama neascuţită răzuim interiorul păstăii pentru a scoate seminţele de vanilie. Tăiem păstaia de vanilie în bucăţele mici (de 3-4 cm). Punem seminţele şi păstaia în recipiente, adăugăm alcoolul și închidem ermetic.

Indiferent de varianta pe care o preferi, esenţa de vanilie trebuie lăsată la macerat la întuneric, în recipientele respective, care pot fi învelite și în folie de aluminiu pentru un rezultat optim. Se lasă la macerat cel puţin o lună, în primele două săptămâni este recomandat (dar nu obligatoriu) să scuturi zilnic recipientele pentru a amesteca esența mai bine. În timp, gustul alcoolului se atenuează până la aproape completa sa dispariţie (asta după cel puţin șase luni), cedând locul aromei de vanilie. Tot după șase luni o poţi filtra pentru a elimina seminţele şi coaja. Se filtrează doar dacă te deranjează seminţele şi coaja, eu le las acolo.

Dozaj: Poate te întrebi câtă esenţă de vanilie trebuie să pui în dulciuri? Evident, totul ține de gustul fiecăruia, dar, în general, o linguriţă e suficientă pentru a aroma o prăjitură.

Aroma esenţei de vanilie devine mai pregnantă pe măsură ce trece timpul; ideal e să o folosim după șase luni de la preparare, dar, dacă nu ai răbdare, aşteaptă totuşi măcar o lună. Esenţa de vanilie nu se strică şi nu expiră, o putem păstra pentru o lungă perioadă de timp.

Secrete din bucătărie:

  • Pentru a obţine o esenţă de vanilie de calitate, avem nevoie de o băutură alcoolică cu o concentrație de 40% alcool şi cu un gust cât mai neutru. Vodca este ideală, dar poţi folosi şi whisky sau coniac pentru a împuşca doi iepuri (şi parfumul lor şi aroma de vanilie). Se poate folosi şi alcool pur (40%), însă eu varianta asta nu am încercat-o.
  • Cum alegi bastonaşele de vanilie: Există mai multe varietăţi de vanilie, ideală e cea din Madagascar, dar sunt bune şi celelalte. Păstaia de vanilie de calitate trebuie să fie lucioasă, „grasă”, puţin unsuroasă, în niciun caz uscată. Păstaia trebuie să fie flexibilă, adică să nu se rupă dacă o îndoim. Cu cât are mai multe seminţe în interior, cu atât e mai bună, întrucât aroma va fi mai pronunțată.

foto extract de vanilie

 

Deşi câteodată visează la o călătorie în jurul lumii, Anca crede că putem găsi locuri minunate şi la doi paşi de casă, important e cum privim... aşa că, fiind stabilită in Italia, s-a decis s-o exploreze în lung şi-n lat alături de simpaticul ei căţeluş. Pasionată de natură, artă si gastronomie, e mereu în căutarea unor noi experienţe genuine, fie că e vorba de un sport extrem sau de tradiţii uitate. Când nu călătoreşte se dedică cu drag grădinăritului pe balcon şi experimentelor culinare, prin prăjiturile sale încercând să recreeze atmosfera din călătoriile făcute sau doar imaginate.