Ambrosio – o lansare cu şarm

Ambrosio – o lansare cu şarm

Săptămâna dominată de cele două mari evenimente – Gaudeamus 2012 şi Good Wine 2012 – a reuşit să lase loc şi altor evenimente culturale şi bahice. Unul dintre acestea s-a desfăşurat la restaurantul Charme din Centrul Vechi. O lansare aşteptată, având drept protagonişti vinuri deja medaliate ale Vincon, cel mai mare producător de vin din zona Vrancei.

Oenologul Georgel Costache ne-a povestit despre schimbările de la Vincon (plantaţii tinere de viţă-de-vie, schimbări în procesul de vinificaţie), despre caracteristicile pedoclimatice ale regiunii vrâncene care-şi pun amprenta asupra calităţii strugurilor obţinuţi aici şi care dau siguranţa că aromele ajung la maturitate.

Se pare că Vrancea, zonă recunoscută mai ales pentru cantitatea de vin produsă, începe să se orienteze şi către calitate, cantitatea rămânând însă un factor de luat în seamă. Peste 613 hectare de vie (printre care Sauvignon blanc 25 ha, Chardonnay 21 ha , Traminer roz 24 ha, Riesling 29 ha, Fetească Regală 32 ha, Tămâioasă românească 100 ha, Muscat Otonel 132 ha, Cabernet Sauvignon 46 ha, Pinot noir 67 ha, Fetească neagră 89 ha) sunt reprezentate de plantaţii tinere. Sper să nu fi făcut un puzzle din soiuri şi numărul de hectare. Important este că o parte dintre acestea au intrat deja pe rod.

De ce ambrosio? De la „ambrozie”, adică licoarea zeilor care aduce nemurirea. Simplu. Pentru că vinul poate să transmită bucuria şi fericirea de a trăi. În ordinea degustării s-au perindat prin pahare:

Ambrosio Muscat Otonel  sec,  2011 – medaliat cu aur la Concursul Mondial de Vinuri Bruxelles 2012. Culoare alb-verzuie caracteristică vinurilor tinere. Aromă olfactivă puternică şi delicată în acelaşi timp, o aromă florală care se păstrează şi la gust.

Rose Verite 2011  Un vin cu aciditate destul de ridicată, de culoare roz somon, parfum floral proaspăt, obţinut din Cabernet Sauvignon. Un rozé plăcut, vioi, de cursă lungă. O notă aparte îi conferă forma sticlei şi designul etichetei.

Ambrosio Merlot 2008 – Coteşti – un vin cu aromă puternică şi plăcută care a petrecut 12 luni în baric şi apoi s-a învechit în sticlă timp de 24 de luni. Un vin care a primit medalia de argint la Concours Mondial de Bruxelles, 2011. Aroma puternică nu mi s-a părut la fel de prezentă şi în gustul cu nuanţe de vanilie, lemn dulce, fructe de pădure.



Ambrosio Fetească neagră 2008  culoare roşu rubiniu, un vin sec, uşor condimentat,  armonios, cu un echilibru frumos între miros şi gust. Un vin baricat timp de 12 luni şi alte 24 de luni învechit în sticlă.

  

Ambrosio Cabernet Sauvignon 2008 – un vin tipic, sec, robust, ce a primit distincţia GRAN MENZIONE la Concursul internațional de vinuri Vinitaly – 2011 şi medaliat cu argint la Premiile de Excelenţă 2012 – Vinul.ro.

Ambrosio Tămâioasă românească, 2008 – o licoare aurie cu miros de miere, un buchet de miresme dulci florale se deschid simțului olfactiv. Gustul se simte la fel ca şi mirosul, corpolent, cu arome de fructe confiate, miere şi tei. Un vin dulce minunat, o tămâioasă plină de parfum şi corpolenţă.

Am rămas mai departe împreună cu Feteasca Neagră şi apoi Cabernet Sauvignon acompaniate de mâncare bună, în sunetul muzicii de jazz cu care ne-a încântat Alexandra Uşurelu.

A fost un eveniment reuşit unde au fost prezentate vinuri bune, pe care, din păcate, le vei găsi doar în reţeaua HORECA.

Salutări celor pe care i-am reîntâlnit  aici. Mai puteţi citi despre eveniment şi la Victor Kapra, Alin Ioniţă, Cristi Pitulice …

 

 

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

De profesie farmacist, Alexandru este pasionat de fotografie și gastronomie. Sunt două hobby-uri care de multe ori se împletesc foarte bine. Îi place să călătorească, să surprindă prin lentila aparatului natura, oamenii şi locurile pe care le descoperă.