imagine trufe cu ciocolata si portocale

Trufe din ciocolată

Trufele sunt unele dintre cele mai voluptoase dulciuri cu ciocolată, ţi se topesc în gură, cucerindu-te cu aroma puternică de ciocolată şi consistenţa lor catifelată.

Mici bomboane cu o compoziţie simplă, dar irezistibilă, trufele au o inimă cremoasă de ciocolată şi frişcă, învelită într-un un strat subţire de cacao, ciocolată, cocos, alune sau fistic (pentru a menţiona doar cele mai iubite combinaţii posibile).

Trufele din ciocolată au fost create în 1985 de M. Dufour la Chambéry în Franţa (cum altfel având în vedere că unii dintre cei mai importanţi maîtres chocolatiers au fost mai mereu francezii) şi apoi au cucerit rapid lumea. Intenţionat sau nu, creatoarea le-a dat iniţial forma trufelor vegetale, acei tuberculi ce cresc sub pământ, albi sau negri, un ingredient gastronomic de lux, foarte scump şi apreciat de gurmanzi (un kilogram ajunge să coste şi o mie de euro). Din fericire, trufele din ciocolată sunt la fel de irezistibile și apreciate, însă mult mai accesibile ca preţ, uşor şi rapid de preparat, un deliciu şi o idee de cadou pentru cei dragi.

imagine trufe cu ciocolata si cocos

Ingrediente
Pentru aproximativ 25 de trufe avem nevoie de:
– 250 g ciocolată amăruie de bună calitate, minim 50% cacao (pentru adevăraţii iubitori de ciocolată ideală este cea cu minim 70% cacao);
– 150 ml smântână dulce lichidă (smântână pentru frișcă);
– 1 linguriţă extract de vanilie (aici găsiţi reţeta) sau de rom, coniac, whisky, lichior;
– pentru decorat: pudră de cacao, zahăr pudră, fulgi de cocos, fistic crud, alune mărunţite.

Mod de preparare
Mărunţim ciocolata.
Turnăm frişca lichidă într-o crăticioară cu fund dublu şi punem pe foc; când frişca e aproape să dea în clocote (NU trebuie să fiarbă) o luăm de pe foc şi o adăugăm peste ciocolata mărunţită. Amestecăm energic cu o lingură de lemn până când ciocolata se topeşte complet şi obţinem o compoziţie omogenă. Adăugăm esenţa de vanilie (sau romul) şi batem compoziţia cu mixerul până aceasta devine densă (aproximativ 5 minute). O dăm la frigider până se întăreşte (minim o oră).
Când compoziţia s-a răcit, o scoatem din frigider. Punem în câte o farfurie diferită ingredientele folosite pentru ornare.

Modelarea trufelor
Luăm câte o linguriţă din compoziţie şi, cu ajutorul altei linguriţe sau cu mâinile, formăm o mingiuţă (cam de 3 cm diametru). Gata, asta-i trufa, acum tăvălim fiecare mingiuţă prin ce vrem noi: cacao, zahăr pudră, cocos etc. Aşezăm trufele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt (altfel tind să se lipească). Şi acum vine partea cea mai dificilă: mâncatul!

Trufele se pot servi imediat. Se conservă pentru 2-3 zile în frigider, într-un recipient închis ermetic.

Secrete din bucătărie

Deşi reţeta clasică nu o prevede, eu adaug mereu în compoziţie o lingură de miere sau 2-3 linguriţe de gem de caise; acestea dau o notă dulce trufelor, iar gustul caiselor este aproape imperceptibil;
pentru iubitorii combinaţiei de ciocolată şi portocale (eu o ador): folosiţi o ciocolată cu bucăţele de portocală uscată în ea, adăugaţi 3 linguriţe de gem de portocale, iar în loc de esenţă de vanilie, folosiţi lichior de portocale;

Copiii vor prefera o variantă mai ușoară și mai dulce (mărturisesc că e și favorita mea): adaug 250 g de biscuiți uscaţi mărunţiţi, 3 linguriţe de gem de caise și o lingură de miere. Reţeta se prepară la fel, doar că, în acest caz, compoziţia de ciocolată şi frişcă lichidă se toarnă peste biscuiţii mărunţiţi, se amestecă bine cu o lingură până se omogenizează şi se dă la frigider.

imagine trufe cu ciocolata si portocale
trufe cu ciocolata si portocale

Deşi câteodată visează la o călătorie în jurul lumii, Anca crede că putem găsi locuri minunate şi la doi paşi de casă, important e cum privim... aşa că, fiind stabilită in Italia, s-a decis s-o exploreze în lung şi-n lat alături de simpaticul ei căţeluş. Pasionată de natură, artă si gastronomie, e mereu în căutarea unor noi experienţe genuine, fie că e vorba de un sport extrem sau de tradiţii uitate. Când nu călătoreşte se dedică cu drag grădinăritului pe balcon şi experimentelor culinare, prin prăjiturile sale încercând să recreeze atmosfera din călătoriile făcute sau doar imaginate.