imagini instalatii luminoase Torino

Jocuri de lumini la Torino

„EI (extratereştrii) sunt aici! Ajutor!”, mă gândeam în timp ce străbăteam noaptea încărcată de umezeală pentru a vedea mai bine jocul de lumini în culori schimbătoare, învăluite de o neliniştitoare muzică rituală. Până la urmă m-am dumirit, „EI” nu sunt extratereştri, ci măşti dintr-un spectacol – una dintre surprinzătoarele instalaţii luminoase ce împodobesc oraşul Torino în această perioadă.

Unul dintre motivele pentru care iubesc Torino este că reuşeşte mereu să mă surprindă: prima capitală a Italiei unite a conservat de-a lungul timpului o atmosferă retro şi elegantă ce aduce aminte de Paris şi, în acelaşi timp, oferă spaţiu proiectelor de avangardă, artei contemporane şi gastronomiei rafinate. Torino este un oraş surprinzător, unul dintre oraşele italieneşti cele mai originale şi cu o viaţă culturală bogată… asta se oglindeşte până şi în decoraţiunile ce împodobesc oraşul în perioada sărbătorilor de iarnă. Astfel, alături de clasicele ornamente pe care le regăsim cam peste tot, Torino se iluminează într-o manieră artistică şi foarte sugestivă cu „luci d’artista” – instalaţii luminoase care transformă oraşul într-o adevărată expoziţie de artă contemporană în aer liber. Instalaţiile sunt foarte diferite ca scenografie, pun în valoare monumentele şi-ţi gâdilă apetitul pentru joc, mister şi magie… o modalitate de a (re)descoperi Torino.

Luci d’artista” – festivalul cu instalaţii de lumini este cel mai important din Italia, a luat naştere în 1998 şi atrage artişti din toată lumea. Are loc în fiecare an de la începutul lui decembrie până la jumătatea lunii ianuarie și este gratis.

Dacă vrei să mă însoțești virtual, o să-ţi arăt preferatele mele, aştept să-mi spui care ţi-a plăcut cel mai mult.

imagini instalatii luminoase Torino
 „el şi arta de a merge în pădure” Strada se transformă într-o poveste (în via Maria Vittoria)
„cine nu mai suportă zgomotul
merge în pădure
aşa se răspândi zvonul
că în pădure se ascunde un căpcăun…” şi povestea continuă, un pas, un vers iluminat

imagini decoratii de sarbatoare la Torino
„Încă o dată” – (via Accademia delle Scienze) – „fotogramele” reprezintă un copil, se aprind rând pe rând, dând senzaţia că ar mângâia trecătorii. Tandreţe şi uimire!

imagini Spectacol de lumini la Torino

imagini Arta contemporana la Torino
Bwindi masks – „40 de măşti identice, provenind din parcul național Bwindi, unul dintre locurile cele mai ascunse din Africa, sunt dispuse ca nişte monoliţi ascunşi de întuneric, semănând cu nişte obiecte antice. Ritualul prinde viaţă atunci când lumina artificială transformă cromatismul măştilor, dând viaţă unui dans acompaniat de sunete bivocale din Asia centrală, un tablou de umbre”. (adaptarea explicaţiei oferite de Richi Ferrero, autorul instalaţiei).

imagini cu Torino iluminat feeric de sarbatori
Stelele nu au fost niciodată atât de aproape precum în via Roma cu instalaţia „Planetarium”.

Şi acum te invit la o ceaşcă de bicerin – o ciocolată caldă, densă şi gustoasă, caracteristică oraşului Torino… și, în timp ce o sorbim alene, îmi spui care-i instalaţia ta preferată?

imagine Ciocolata calda italieneasca

Deşi câteodată visează la o călătorie în jurul lumii, Anca crede că putem găsi locuri minunate şi la doi paşi de casă, important e cum privim... aşa că, fiind stabilită in Italia, s-a decis s-o exploreze în lung şi-n lat alături de simpaticul ei căţeluş. Pasionată de natură, artă si gastronomie, e mereu în căutarea unor noi experienţe genuine, fie că e vorba de un sport extrem sau de tradiţii uitate. Când nu călătoreşte se dedică cu drag grădinăritului pe balcon şi experimentelor culinare, prin prăjiturile sale încercând să recreeze atmosfera din călătoriile făcute sau doar imaginate.