imagini Case pictate artistic Italia

Bonissima – Prăjitură foarte bună umplută cu nuci și ciocolată

„Ooo, daaa, în mod sigur trebuie să fie foarte bună prăjitura asta, nici că s-ar putea numi altfel decât Bonissima!”, am exclamat cu poftă văzând-o (bonissima înseamnă chiar foarte bună): are un aluat fraged ca de biscuiţi, o umplutură cu nuci şi miere şi e acoperită cu glazură de ciocolată. Ce mai, îţi lasă gura apă!

Prăjitura Bonissima cu nuci şi ciocolată este un desert tradiţional italian din oraşul Modena, aflat în regiunea Emilia-Romagna, o zonă mai puţin cunoscută turiştilor, dar considerată unul dintre punctele de reper ale excelenţei gastronomice. Bonissima are origini medievale, iniţial se prepara doar în perioada Crăciunului, iar glazura de ciocolată şi romul sunt o completare modernă. Dar dacă nu-ţi place ciocolata, o poţi face şi fără glazură, să ştii. Zic şi eu aşa:).

Prăjitura a fost numită Bonissima nu (numai) datorită gustului, ci şi pentru a onora amintirea unei femei cu suflet tare bun care, în vremuri de restrişte, îşi folosise averile pentru a-i ajuta pe cei săraci şi înfometaţi. Ei îi este dedicată prăjitura şi o statuie în centrul oraşului Modena.

Oraşul a fost declarat patrimoniu UNESCO, te cucereşte cu frumuseţile arhitectonice şi renumitele produse tradiţionale: salamuri, oţet negru balsamic, cireşe şi … maşinile Ferrari (fabrica este aici în zonă). Acum să te văd, dai un Ferrari pentru o felie de prăjitură Bonissima, au ba? 🙂

foto prajitura umpluta cu nuci, miere si ciocolata

Bonissima – Prăjitură cu nuci, miere şi ciocolată

Ingrediente:
(pentru o formă cu diametrul de 24 cm, preferabil cu pereţii detaşabili)

Pentru aluat:
300 g făină
150 g unt nesărat
2 linguri zahăr
1 ou mare + un gălbenuş
1 linguriţă rasă praf de copt
1 linguriţă extract de vanilie
coaja rasă a unei lămâi
un vârf de sare
puţină făină şi puţin unt pentru uns forma şi pentru modelarea aluatului

Pentru umplutură:
250 g miez de nucă
250 g miere lichidă
un păhărel de rom (40 ml)
coaja rasă de la o portocală sau de la o lămâie

Pentru glazură:
200 g ciocolată amară (50% cacao)
3 linguri smântână lichidă (pentru frişcă)
1 – 2 linguri zahăr

Cum se prepară aluatul:

Punem într-un castron untul tăiat bucăţele, zahărul, coaja rasă de lămâie şi un vârf de sare, amestecăm puţin cu vârfurile degetelor. Adăugăm oul şi gălbenuşul, apoi cernem deasupra făina amestecată cu praful de copt. Amestecăm până obţinem o compoziţie omogenă. Îi dăm aluatului forma unei mingi, îl înfăşurăm în folie de plastic (sau într-un prosop curat de bucătărie) şi îl dăm la frigider pentru jumătate de oră.

Între timp pregătim umplutura cu nuci şi miere: mărunţim nucile şi le punem într-un castron. Adăugăm mierea, romul şi coaja rasă de portocală (sau lămâie), amestecăm bine cu o lingură până când compoziţia devine omogenă.

Scoatem mingea de aluat din frigider şi o împărţim în 2 părţi egale. Le punem pe masa de lucru presărată cu puţină făină şi, cu ajutorul sucitorului, întindem aluatul. Obţinem, astfel, două foi de aluat, una pentru bază şi una pentru a acoperi umplutura.

Ungem forma prăjiturii cu unt şi făină (având grijă să eliminăm făina în exces). Folosim o foaie de aluat pentru a acoperi baza şi pereţii formei. Cu ajutorul unei furculiţe înţepăm fundul aluatului din formă.
Adăugăm umplutura de nuci şi miere, o nivelăm cu dosul unei linguri.

Folosim cealaltă foaie de aluat pentru a acoperi complet compoziţia. Pliem colţurile aluatului astfel încât bordurile să fie sigilate bine (pentru a preveni ieşirea umpluturii în timpul coacerii). Înţepăm cu furculiţa toată suprafata prăjiturii, în acest fel vaporii degajaţi în timpul coacerii pot ieşi cu uşurinţă.

Punem prăjitura la copt în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru aproximativ 35 – 40 de minute sau până când suprafaţa devine aurie. Când e gata o scoatem din cuptor şi o lăsăm să se răcească. O scoatem din formă, o lăsăm să se răcească complet şi o decorăm cu glazura de ciocolată.

Cum se prepară glazura de ciocolată:

Rupem ciocolata în bucățele mici şi o topim, la bain-marie sau la microunde, împreună cu frişca lichidă şi zahărul. O lăsăm să se răcească puţin (5-10 minute). O turnăm deasupra prăjiturii complet răcite, chiar în centru şi o întindem cu o spatulă sau cu un cuţit cu lama lată, acoperind şi marginile. O lăsăm să se răcească.

În cele din urmă, ne sacrificăm şi o servim.

Cum se conservă: am observat că prăjitura se menţine mai bine la temperatura camerei (20°C) decât în frigider, unde devine cam tare.

Secrete din bucătărie:
Mierea cea mai potrivită pentru prepararea prăjiturilor este cea deschisă la culoare, cu gustul cât mai neutru. Dacă nu este suficient de lichidă, topeşte-o puţin la bain-marie înainte de a o adăuga în compoziţie.

și de călătorie

Cică am călătorit în lung şi-n lat prin Italia :), dar uite că la Modena încă n-am ajuns. Într-un weekend în zonă, am fost atrasă de două târguşoare medievale minuscule, necunoscute, dar foarte pitoreşti. Castell’Arquatto m-a cucerit cu atmosfera sa de „a fost odată ca niciodată”.

foto castell Arquato targusor medieval in Italia

Şi târguşorul medieval Dozza cu zidurile şi casele sale pictate, o adevărată galerie de artă contemporană în aer liber.

imagini Case pictate artistic Italia

Deşi câteodată visează la o călătorie în jurul lumii, Anca crede că putem găsi locuri minunate şi la doi paşi de casă, important e cum privim... aşa că, fiind stabilită in Italia, s-a decis s-o exploreze în lung şi-n lat alături de simpaticul ei căţeluş. Pasionată de natură, artă si gastronomie, e mereu în căutarea unor noi experienţe genuine, fie că e vorba de un sport extrem sau de tradiţii uitate. Când nu călătoreşte se dedică cu drag grădinăritului pe balcon şi experimentelor culinare, prin prăjiturile sale încercând să recreeze atmosfera din călătoriile făcute sau doar imaginate.