prajitura din Capri cu lamaie si ciocolata alba

Dolce Vita la Capri: Prăjitură cu lămâie şi ciocolată albă

O prăjitură intens parfumată cu lămâie din fermecătoarea insulă Capri, legendară pentru frumuseţea peisajelor sale şi pentru la dolce vita.

Prăjitura caprese te cucereşte cu consistența sa pufoasă şi delicată, învăluindu-te într-un parfum intens de lămâie. Lămâile de pe coasta Amalfitană sunt faimoase în toată Italia întrucât sunt extrem de parfumate şi atât de mari că par mai degrabă pepeni galbeni:). Ciocolata albă îi adaugă o notă originală care-i va cuceri pe toţi, iar migdalele îi dau un gust tare bun şi o consistenţă delicată.

Prăjitura nu conţine făină aşa că este ideală şi pentru intoleranţii la gluten.

Creată de faimosul chef italian Salvatore de Riso, prăjitura caprese bianca cu lămâie şi ciocolată albă este o alternativă (genială, zic eu) la tradiţionala caprese cu ciocolată neagră şi migdale. De când am descoperit-o, a devenit una dintre prăjiturile mele preferate pe care o savurez alături de o cană cu ceai și cu gândul hai-hui la Capri (și nu numai).

prajitura cu lamaie migdale si ciocolata alba

Prăjitură cu lămâie, ciocolată albă și migdale

Ingrediente:
(pentru o formă de tort de 24 cm, preferabil cu pereţii detaşabili)

100 g ulei de floarea soarelui
120 g zahăr tos
200 g migdale decojite
180 g ciocolată albă de bună calitate
250 g de ouă (4 sau 5 ouă, în funcţie de mărimea acestora)
2 lămâi mari
60 g zahăr alb
50 g amidon de cartofi (feculă)
8 g de praf de copt
opțional (prevăzute de reţeta originală, dar nu obligatorii):
seminţele răzuite de la jumătate de baston de vanilie
30 g lămâie deshidratată tăiată bucăţele
în plus:
unt şi amidon pentru uns forma sau hârtia de copt dacă preferi să tapetezi o formă de copt
zahăr pudră pentru ornat

prajitura cu lamaie si ciocolata alba

Mod de preparare:

Încălzim cuptorul la 200°C. Ungem forma de copt cu unt şi o presărăm cu puţin amidon de cartofi, eliminând excesul. Dacă nu ai o formă cu pereţi detaşabili  poţi folosi de o formă tapetată cu hârtie de copt.
Spălăm bine lămâile folosind un burete şi bicarbonat, le clătim bine şi le uscăm cu un prosop de bucătărie. Radem coaja lămâilor prin răzătoarea cu ochiuri mici, având grijă să nu intrăm în partea albă care ar putea da un gust amărui prăjiturii.
Punem migdalele, zahărul tos și semințele de vanilie în blender, mixăm până capătă o consistenţă fină ca de făină. Vărsăm compoziţia astfel obţinută într-un recipient încăpător. Cu ajutorul unui cuţit răzuim cât mai fin ciocolata albă.
Punem ouăle într-un recipient încăpător şi le batem cu ajutorul mixerului, adăugând zahărul alb şi un vârf de sare. Important: ouăle trebuie bătute foarte bine, minim 10 minute până când îşi triplează volumul şi obţinem o spumă deschisă la culoare şi capătă o consistenţă densă, fără bule de aer.
Adăugăm ciocolata albă răzuită în compoziţia de migdale şi zahăr, apoi coaja rasă de lămâie, bucățelele de lămâie deshidratate, amidonul strecurat prin sită împreună cu praful de copt. Amestecăm bine cu o lingură de lemn pentru a omogeniza compoziția.
Adăugăm uleiul şi amestecăm cu lingura până se omogenizează tot.
Adăugăm şi ouăle bătute, amestecând uşor cu o lingură de lemn de jos în sus, cu mişcări circulare, încercând să le dezumflăm cât mai puţin posibil, până sunt amalgamate şi compoziţia e omogenă. Oricum compoziţia se dezumflă puţin, așa că nu-ţi face probleme.
Turnăm compoziţia în forma deja pregătită. O punem în cuptorul deja încălzit la 200°C pentru 5 minute. După 5 minute, reducem temperatura cuptorului la 160°C şi mai coacem prăjitura cam 45 de minute. Facem proba cu scobitoarea înfiptă în mijloc, care trebuie să iasă curată.
Dacă suprafaţa prăjiturii devine prea închisă la culoare după 30 de minute, o acoperim cu o folie de aluminiu şi continuăm coacerea. Atenţie, nu deschideţi uşa cuptorului mai devreme de 30 de minute, altfel prăjitura se dezumflă complet și iremediabil.
Când prăjitura e gata, o scoatem din cuptor şi o lăsăm să se răcească în formă.
După ce s-a răcit, o scoatem din formă, o punem pe platoul de servire şi o pudrăm cu zahăr. Aşteptăm câteva ore (ideal o noapte) înainte de a o servi. Ar fi ideal să lăsăm prăjitura la răcit peste noapte (dacă putem!) pentru ca aromele să aibă timp să se îmbine perfect.
Prăjitura poate fi păstrată 2-3 zile la temperatura camerei, învelită în hârtie de copt, nu se întărește deloc, ci rămâne la fel de pufoasă şi delicioasă.

Secrete din bucătărie:

  • Ouăle pe care le folosesc eu sunt luate din piaţă şi câteodată sunt enorme, câteodată sunt micuţe. Oricum nu sunt niciodată standard ca cele de la magazin, aşa că cel mai simplu e să le cântăresc. Pentru această prăjitură sunt necesare 250 g de ouă, dacă nu cântăresc exact mai bine pui puţin mai mult (260-270 g) decât mai puţin.
  • Durata de coacere a prăjiturii variază în funcţie de cuptorul fiecăruia.
  • Eu am înlocuit seminţele de vanilie cu esenţă de vanilie, adăugată în compoziţia de ouă bătute.
  • Dacă vrei, poţi înlocui lămâile cu coaja de la 2 portocale mari.

Plimbare prin Capri

prajitura din Capri cu lamaie si ciocolata alba

vedere din Capri Coasta Amalfi

Faimoasele lămâi ale Coastei Amalfitane

lamai Costiera Amalfitana Italia

O plimbare prin Capri pe via Krupp -una dintre cele mai faimoase plimbări din lume

via Krupp plimbare la Capri

Deşi câteodată visează la o călătorie în jurul lumii, Anca crede că putem găsi locuri minunate şi la doi paşi de casă, important e cum privim... aşa că, fiind stabilită in Italia, s-a decis s-o exploreze în lung şi-n lat alături de simpaticul ei căţeluş. Pasionată de natură, artă si gastronomie, e mereu în căutarea unor noi experienţe genuine, fie că e vorba de un sport extrem sau de tradiţii uitate. Când nu călătoreşte se dedică cu drag grădinăritului pe balcon şi experimentelor culinare, prin prăjiturile sale încercând să recreeze atmosfera din călătoriile făcute sau doar imaginate.