Prajitura cu crema de zahar ars si pandispan din ciocolata

Prăjitură minune cu cremă de zahăr ars şi pandişpan de ciocolată

Din seria „hai să ne transformăm în vrăjitoarea cea bună cu șorţ de bucătărie”!

Nu mi se întâmplă prea des să mă laud că fac minuni în bucătărie, mai degrabă exclam „vai de mine, iar a dat cafeaua în foc!”, „aaa, şi acum cine spală muntele ăsta de farfurii murdare?”, puncte puncte puncte…

Însă cu prăjitura asta chiar mă voi lăuda! Îți spun de la început că îşi merită denumirea de prăjitură minune: crema de zahăr ars tronează pe un pandişpan de ciocolată şi totul e însiropat cu sos de caramel, un adevărat deliciu care-i vrăjeşte pe toţi. Adevărata minune se întâmplă când prăjitura se separă în straturi în timpul coacerii. Compoziția pentru crema de zahăr ars şi cea pentru pandişpan se pun împreună în aceeaşi formă de copt. Mie mi s-a părut că se amestecă: „oh, nu!, sigur am greşit”, am oftat eu. Doar că, apoi, în timpul coacerii, are loc minunea: hocus-pocus, prăjitura se separă singură în două straturi. Un desert delicios și destul de uşor de făcut, eu l-am încercat deja de 3 ori cu scuza că trebuia să testez faptul că minunea e constantă.

De obicei, pun reţete care au legătură cu călătoriile, dar sper să mă ierţi dacă de data asta fac o excepţie. Am descoperit această prăjitură la Maria, în timp ce căutăm o reţetă pentru „banala” cremă de zahăr ars. Reţeta este prezentată ca fiind de origine arabă ,„Kodrit Kadir” pe numele său, dar eu nu m-am dumirit încă de ce: nu are nimic arăbesc în ea, nici mirodenii, nici foi. Ce zici călătorule umblat, ai văzut-o pe undeva prin peregrinările tale? Poate poţi tu să mă lămureşti. Oricum, eu o consider specială, sper să-ţi placă şi ţie.

Prajitura cu crema de zahar ars si pandispan din ciocolata
Prăjitură minune cu cremă de zahăr ars şi pandişpan de ciocolată
Ingrediente: (pentru o formă de 22-24 cm)

Pentru crema de zahăr ars

 • 800 ml lapte proaspăt nedegresat
 • 5 ouă mari sau 6 medii (în jur de 350 g cântărite cu coajă)
 • 180 g zahăr alb
 • 1 linguriţă extract de vanilie, rom sau brandy (după preferință)
 • coaja răzuită de la o jumătate de portocală (preferabil netratată)
 • 4 linguri de zahăr pentru a carameliza forma

Pentru pandişpanul de ciocolată

 •  1 ou mare
 • 100 ml lapte
 • 100 g zahăr
 • 100 ml ulei (eu am folosit de floarea-soarelui)
 • 100 g de făină albă
 • 1 linguriţă de praf de copt
 • 3 linguri cu vârf de cacao amară (30 g)

Avem nevoie de o formă de copt ce poate fi pusă şi pe ochiul aragazului şi în cuptor.

Cum se prepară prăjitura

Încălzim cuptorul la 180°C. Pregătim o tavă pentru coacerea la bain-marie la cuptor: luăm o tavă mai mare decât forma pentru prăjitură și punem în ea două degete (2 cm) de apă fierbinte.

Pentru a prepara crema de zahăr ars, vărsăm cele 4 linguri de zahăr în formă şi punem pe aragaz pentru a se forma caramelul. Când zahărul se topeşte rotim forma pentru a distribui caramelul în mod uniform.

Punem ouăle şi zahărul într-un vas încăpător, batem bine cu mixerul până când compoziţia se umflă şi se deschide la culoare (8-10 minute). Adăugăm esenţa de vanilie, jumătate de coajă de portocală rasă şi  laptele. Amestecăm pentru omogenizare. Compoziţia pentru zahăr ars e gata.

Separat preparăm pandişpanul de ciocolată. Batem bine oul cu zahărul. Adăugăm laptele, uleiul, cealaltă jumătate de coajă de portocală rasă, pudra de cacao cernută prin sită, faina şi praful de copt amestecate şi strecurate prin sită. Amestecăm bine (cu o spatulă sau o lingură de lemn) până se omogenizează compoziţia. E gata şi compoziţia pentru pandişpanul de ciocolată.

Vărsăm în formă compoziţia pentru zahăr ars. Vărsăm în mijlocul aceleiași forme şi compoziţia pentru pandişpan. Probabil o să vezi cum dispare la fund şi o să ai senzaţia că s-a împrăştiat peste tot şi ai ratat prăjitura. Nu te speria, în timpul coacerii cele două compoziţii se separă singure în două straturi diferite.

Punem forma în tava deja pregătită cu 2 cm de apă fierbinte, dăm la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru circa 50 de minute. Când e gata o scoatem din cuptor, o lăsăm să se răcească complet, apoi o punem într-un vas cu apă rece pe fund. O dăm la frigider pentru o noapte. A doua zi o răsturnăm pe platou şi, în sfârşit!, o putem savura. Vei observa că prăjitura pluteşte într-un sos de caramel (format în timpul coacerii), sos delicios care însiropează blatul. Prăjitura se scoate din formă cu uşurinţă, trebuie doar să îndepărtezi cu o scobitoare marginile crustei. Dacă mai rămâne ceva din ea, prăjitura se poate păstra 2-3 zile la frigider.

Prajitura cu crema de zahar ars si pandispan din ciocolata

Deşi câteodată visează la o călătorie în jurul lumii, Anca crede că putem găsi locuri minunate şi la doi paşi de casă, important e cum privim... aşa că, fiind stabilită in Italia, s-a decis s-o exploreze în lung şi-n lat alături de simpaticul ei căţeluş. Pasionată de natură, artă si gastronomie, e mereu în căutarea unor noi experienţe genuine, fie că e vorba de un sport extrem sau de tradiţii uitate. Când nu călătoreşte se dedică cu drag grădinăritului pe balcon şi experimentelor culinare, prin prăjiturile sale încercând să recreeze atmosfera din călătoriile făcute sau doar imaginate.