Norway in a nutshell, cu Liliana Oprișan

Cum a fost în Norvegia, Liliana? 
Norvegia a fost de fapt un back-up la un plan mai ambițios și mult mai scump: Groenlanda! Norvegia a fost un remake a ceva mult mai spectaculos decât ultima ispravă exotică și anume Islanda. În Norvegia am ajuns prima dată câteva zile în care m-am bucurat de o excursie Norway in a nutshell pe ruta: Oslo-Flam-Voss-Myrdal-Bergen. Astfel încât acum am omis din rută exact aceste două puncte fenomenale: Oslo, dar mai ales Bergen!
Traseul configurat a fost: Fredrikstadt, Kristiansand, Lindesnes, Preikestolen, Ryfylke, Ulvik, Panoramaweg, Borgund, Flam, Trollstigen, Alesund, Trondheim, Cercul polar, Kristiansund, Bodo, Lofoten, Tromso, E69, Nordkapp, Kautokeino. Am ratat alte câteva puncte care mi-ar fi fost dragi, dar care vor rămâne pentru a configura un alt drum, în alt an, când voi avea cu mine vreo doi pitici.
Costuri: cea mai scumpă parte a excursiei a fost mașina închiriată și combustibilul, dat fiind că întreaga aventură a însumat un pic mai mult de opt mii de km! Cazarea în Norvegia poate fi și gratis, se poate campa oriunde fără costuri, iar în campingurile amenajate costă aproximativ la fel ca peste tot în continent, în funcție de facilitățile oferite.
SSC_0892

 

SSC_0239

 

SSC_0522

 

SSC_0415

 

SSC_0401

 

SSC_0404

 

SSC_0316

 

Cum se circulă în Norvegia? 
Se circulă decent în Norvegia, problema cea mai mare fiind traversările cu ferry care se plătesc și introduc întârzieri față de estimările gps-ului. Restricțiile de viteză sunt justificate, drumurile fiind de multe ori șerpuite și deci nesigure în condiții meteo defavorabile (ceață, ploaie). Norvegia suportă maxim 80km/h și are suficiente radare. M-am străduit să respect legea și până acum n-am primit nici o amendă în cutia poștală.
3. Sunt acele locuri potrivite pentru familiile cu copii?
Ideale, din punctul meu de vedere! Natura e superbă și e gratis.
Nu mă pricep încă la copilași și activitățile potrivite fiecărei vârste în parte, dar pentru părinții iubitori de natură, trekking și camping, Norvegia e un vis! Cred că marea lecție pe care o oferă Norvegia e cum să călătorești eco-friendly. Ca orice tărâm sălbatic, are pretențiile sale și îți cere să nu vii în necunoștință de cauză, nepregătit în prealabil. Seamănă puțin cu muntele, te învață singur că trebuie să o respecți.
În afară de asta, pătrunzi alături de copii pe tărâmul trolilor și-al poveștilor cu vikingi. În funcție de inspirație, călătoria celor mici poate fi o adevărată aventură imaginară…
SSC_0298
Laura, colega mea, ar vrea să știe cum e viața de zi cu zi acolo. Iar eu sunt curioasă cum ți s-au părut norvegienii, sunt primitori? 
Viața de zi cu zi am gustat-o prea puțin, călători fiind.
În mod cert, Norvegia își împarte viața în cele două sezoane, extrem de diferite: iarnă și vară. Iarna, norvegienii merg la schi fond, mănâncă dulciuri deshidrate și jeleuri cu duiumul, fac terapie contra depresiei cu lumină și căldură, se scaldă la copcă și se purifică în saună. Vara, aceiași norvegieni se ocupă cu industria petrolului și-a pescuitului, ba chiar și cu agricultura de pe lângă casă, căci guvernul are o politică de a fi independentă țara privind importul de fructe și legume! Vara îi vezi peste tot, afară, la terase, în piețe, prin dantelăria țărmului!
Recomand cu multă căldură Norvegia ca destinație de vacanță și de călătorie, pe cont propriu și cu cortul pentru decența prețurilor. Celebrele croaziere Hurtigruten sunt un exemplu de scumpet al nordului, doar ca să vedem că nordul poate costa și mult.
Mai multe despre Norvegia aici. Copyright foto: Liliana Oprisan
SSC_0860

 

SSC_0585

 

SSC_0580

 

Alina crede în potenţialul turistic al ţării ei. De aici secţiunile în engleză şi franceză ale blogului. Una dintre plăcerile ei cele mai mari, atunci când scrie pentru LumeaMare, e să stea de vorbă cu alti călători, pe site sau pe pagina de Facebook LumeaMare. E sociolog şi locuieşte în Paris de câţiva ani.