Castelul din Campo Tures - Valle Aurina, Alto Adige

Rafting – aventuri cu bâldâbâc prin maşina de spălat

Bâldâbâc, pleosc, trosc, aaaaaa!, wow! Astea sunt onomatopeele şi interjecţiile pe care le asociez cu prima mea experienţă de rafting. Şi cu următoarele, căci a fost dragoste la prima scăldare. De când am descoperit raftingul încerc să-l practic măcar o dată pe an pentru senzațiile tari pe care ți le oferă și pentru descoperirea aventuroasă a peisajului.

Prima mea experienţă de rafting a fost acum câţiva ani în regiunea Alto Adige pe râul Aurino, unul dintre cele mai cunoscute în Italia pentru practicarea acestui sport. Am ales un traseu de două ore cu dificultate medie. La sfârşitul unei veri ploioase râul era ideal de învolburat pentru practicarea raftingului.

Experienţa în sine, adică datul cu barca, durează cam 2 ore, însă cu tot cu instructajul preliminar, echiparea, dezechiparea se întinde cam la 4 ore.

Echiparea cu costumul impermeabil, încălţările speciale, vesta şi casca. Apoi instructajul cu multă hlizeală, acum ai ultima şansă să te răzgândeşti. 🙂

rafting
Raftingul propriu-zis este o alternare a momentelor în care vâsleşti domol cu clipele de relaxare pe alocuri întrerupte de apariţia unui vârtej producător de adrenalină, dar și cu momentele de calm în care admiri peisajul ascultând poveștile haioase ale ghidului.

rafting

experienta rafting
Ce frumos e castelul ăsta medieval văzut din apă!

Castelul din Campo Tures - Valle Aurina, Alto Adige

experienta rafting

Apoi bâldâbâc în cascadă!

baldabac intr-o cascada


Experienţa pe râul Aurino mi-a plăcut în mod deosebit şi pentru că, la un moment dat, am ancorat barca la mal şi, după o mini excursie prin pădure, ne-am căţărat prin interiorul unei cascade, o aventură care-ţi tăie răsuflarea la propriu şi la figurat. Ghidul ne-a povestit că iarna, când cascada îngheaţă, se poate escalada şi cu corzile… mm, o idee tentantă.

catarat prin interiorul unei cascade

Fotografiile de rigoare şi apoi ne-am reîntors la mal pentru a experimenta aruncarea în vâltoarea râului şi plutitul dus de curenţi. Hai că am făcut-o şi pe asta!

saritura in apa
La întoarcerea în barcă ghidul ne anunță că aventura e pe sfârșite… nici nu apucăm să răsuflăm ușurați c-am scăpat cu bine și ghidul adaugă zâmbind diabolic că ne-a pregătit o surpriză finală:  maşina de spălat. Ce să fie oare? Până să ne dumirim noi ce şi cum facem bâldâbâc și ne trezim cu toţii în apă.

am facut rafting

Surpriză, ghidul nostru răsturnase intenţionat barca pentru a ne trece prin  maşina de spălat: nimerești un vârtej, te învârți, văleu pici,intri sub apă, ba nu, zbori, ce tare! Urlete, râsete, bălăceală… revenim în barcă şi apoi la mal. Cu apa șiroind abundent din costume, dar cu entuziasmul intact ne-am întors la bază. Mai vreau!
Îmi fac deja planurile pentru următoarea tură de rafting, ce spui, ai vreo sugestie să-mi dai?

rafting
Informații utile

  • Pentru a practica raftingul ai nevoie de o condiţie fizică bună, să ştii să înoţi şi, evident, să fii niţeluş dus cu pluta. 🙂
  • Agenţiile propun ture de rafting cu grad de dificultate variabil, de obicei îţi oferă cu împrumut echipamentul (costumul din neopren, vâslele, încălţămintea specială, casca şi vesta), tu trebuie să aduci un costum de baie, un tricou şi prosop. Şi puţin curaj.

P.S. : eu eram ocupată cu vâslitul, fotografiile sunt realizate de Club Activ – Campo Tures.

Câteva articole frumoase despre rafting:

Prima experiență de rafting a Alexandrei (de la Viajoa si Blogul de calatorii)

Rafting pe Cheile Nerei cu fetele de la travelgirls.

Rafting în Nepal cu Cezar (Imperator travel)

Deşi câteodată visează la o călătorie în jurul lumii, Anca crede că putem găsi locuri minunate şi la doi paşi de casă, important e cum privim... aşa că, fiind stabilită in Italia, s-a decis s-o exploreze în lung şi-n lat alături de simpaticul ei căţeluş. Pasionată de natură, artă si gastronomie, e mereu în căutarea unor noi experienţe genuine, fie că e vorba de un sport extrem sau de tradiţii uitate. Când nu călătoreşte se dedică cu drag grădinăritului pe balcon şi experimentelor culinare, prin prăjiturile sale încercând să recreeze atmosfera din călătoriile făcute sau doar imaginate.