Băi termale în Ungaria: Gyula

Am văzut Gyula, un oraş din Ungaria aflat chiar la graniţa cu România, în două anotimpuri şi în momente diferite ale unei călătorii. Prima dată a fost la finalul infotripului în Câmpia Maghiară de Sud, în iarna anului 2012. A doua oară a fost punctul de plecare spre #MyDanube, în mai 2013. Dacă pe timp de iarnă am apreciat mai mult interioarele băilor termale şi spaţiile de wellness, iar plimbarea pe străzile oraşului nu mi-a lăsat decât o senzaţie de pustiu, când am trecut în această primăvară graniţa am avut un şoc. Oraşul este viu, cochet, civilizat, familii pe biciclete se plimbă pe străzi, într-o atmosferă de vacanţă şi de bine, iar contrastul faţă de România este imens. Nici nu treci bine graniţa şi te trezeşti cu clişeul în gură: „asta e altă ţară!”. Bineînţeles că e altă ţară, ce tot spun eu aici… Dar hai să uităm de comparaţii şi să ne bucurăm mai degrabă că e atât de aproape de România, atât de accesibil dacă vrem să beneficiem de o vacanţă la spa din care să nu lipsească şi alte activităţi culturale sau gastronomice. La Gyula găseşti mai mult decât ape termale, aşa cum vei afla mai departe.

Să începem totuşi cu o baie, la Băile Cetăţii

Aşezate în parcul secular al Castelului Almássy, despre băile termale din Gyula se spune că ar fi printre cele mai frumoase din  Ungaria. Parcul are 200 de ani, este ocrotit prin lege şi se laudă cu 25 000 de specii de flori şi 200 de arbori şi arbuşti. Pentru bălăceli, există între 16 şi 18 bazine (două sunt în renovare anul acesta) pentru toate gusturile, nevoile şi vârstele. În timpul iernii nu am avut ocazia să văd exteriorul, acolo unde este, de fapt, toată distracţia, iar în primăvară am ajuns seara şi am preferat să mă plimb prin oraş sau să îmi vâr coada în zona de spa a hotelului. M-am gândit totuşi să fac rost de nişte fotografii ca să vezi ce se întâmplă pe acolo.

Preţuri

Orientativ, preţul unui bilet pentru o zi întreagă, este de 2 150 HUF (în jur de 30 de lei) pentru un adult; 1 850 HUF pentru un copil sau 5 650 HUF pentru un bilet de familie. Mai sunt o grămadă de variante, tarife după ora 16:00, abonamente şi aşa mai departe, pe care le poți găsi aici.

Mai multe detalii despre băi găseşti pe website-ul băilor.

Unde dormi

Sunt sigură că vei găsi mai multe variante, la diverse preţuri, eu îţi pot spune unde am stat şi unde m-am simţit foarte bine:

Hunguest Hotel Erkel este un hotel bun şi foarte mare, cu avantajul că oferă acces direct la Băile Cetăţii, chiar prin interior. Intrarea la băi este gratuită pentru oaspeţii hotelului. În plus, există şi o zonă de wellness proprie, dotată cu o piscină şi tot felul de jeturi de apă, plus două saune, finlandeză sau cu aburi.

Wellnes Hotel Gyula este un hotel cochet situat într-o zonă verde. Şi de aici se poate ajunge foarte uşor la Băi (10 metri distanţă, treci strada şi eşti acolo), şi aici ai zonă de wellness cu piscină, jacuzzi, mai multe tipuri de saune şi tot ce îţi trebuie ca să te relaxezi. Nu voi uita niciodată senzaţia de relaxare pe care am simţit-o după o baie în piscină, când am ieşit pe terasa hotelului cu un cocktail în mână, împreună cu Ina, şi am stat să ascultăm păsările care cântau pe toate vocile, în cinstea noastră şi a călătoriei  pe care o începeam atât de bine.

Dacă vrei alt gen de cazare, poți să cauți aici:



Booking.com

O plimbare prin Gyula

Dacă am rezolvat cu priorităţile, adică unde facem o baie termală binefăcătoare şi unde punem capul să dormim, hai să pornim şi la o plimbare prin oraş. Dacă ai bicicletă e cu atât mai bine, toată lumea merge pe bicicletă. Prima oprire trebuie să fie la Castel, singura fortăreaţă de cărămidă care a supravieţuit în Europa Centrală. Aici se găseşte un muzeu şi au loc foarte multe manifestări culturale, festivaluri de teatru sau muzică. Poţi găsi mai multe detalii şi programul aici sau aici.

27 Gyula IMG_5231

O plimbare pe străzile pietonale nu e nici ea de neglijat, mai ales spre Kossuth Square, unde vei putea să te localizezi pe Ceasul Lumii.

Dacă îţi plac colecţiile de obiecte vechi poate faci o vizită şi la Muzeul Radioului, iar dacă eşti amator de dulce, nu trebuie să ratezi vizita la cofetăria de 100 de ani, locul în care vei fi încântat atât de produse, cât şi de interioare sau de un mic muzeu al cofetăriei.

La Gyula mai poţi să vezi cum trăiau ţăranii, clasa de mijloc sau minoritatea germană, în muzee dedicate, poţi vizita casa memorială a compozitorului Erkel şi vei afla că numele galeriei Dürer vine chiar de la pictorul cu acelaşi nume, ale cărui origini se află într-un orăşel în apropiere de Gyula. Mai multe detalii poţi găsi pe visitgyula.com.

După cum vezi, Ungaria te uimeşte din nou, într-un oraş de graniţă la care poate că nu te-ai gândit niciodată, dar care promite să fie o oază perfectă pentru relaxare şi vacanţă. Bălăceală plăcută!

Citeşte şi despre băile de la: MakoMiskolctapolcaGyula, Eger, Kecskemét, Szeged.


Vizualizare hartă mărită

Citeşte şi despre băile de la: MakoMiskolctapolcaSzeged

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.