Valea Moselei (4) – Valea Vinului

„Masa fără vin este o zi fără soare”, spunea Louis Pasteur. La cât este de însorită Valea Moselei ar trebui să se cheme Valea Vinului; fără vin ea ar fi ca Valea Rinului fără Rin. Colinele orientate spre vest și sud-vest, solurile ce păstrează căldura, apa, și ea, nu se răcește și încălzește ușor, contribuie toate la un climat lipsit de extreme, favorabil dezvoltării și coacerii strugurilor. Mai întâi au fost celții. Se presupune că ei cunoșteau metodele grecilor privind cultura viticolă. Romanii își aduceau vin italian. Când conflictele cu triburile germanice au perturbat legăturile comerciale, a început cultivarea viței de vie pe Rin și Mosela. Fără sfârșit. Lor li se datorează „klemprich” numit și „elbing”, un excelent vin de masă. Soiul de bază al văii este rieslingul (60% din terenuri) Chermez. Extinderea suprafețelor după război a dus la transformarea sa din vinul preferat de nobili, într-un produs de masă fără un caracter distinct, individuali...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonații la newsletter.

Ești deja abonat? Introdu adresa de email în câmpul de mai jos pentru verificare.


Nu ești deja abonat? Abonează-te acum!

Gustin Gheorgina (numită de toţi cei dragi Ghiocel) a fost profesoară de limba franceză, a pictat şi a călătorit mult în Europa. Pasionată de lectură şi de călătorii, caută în incursiunile sale prin lumea mare bucuriile pe cate ţi le oferă arta, arhitectura sau frumuseţile naturii.