Idei de călătorie în România – unde mergem vara aceasta?

Idei de călătorie în România – unde mergem vara aceasta?

E şi greu să te gândeşti la vară, când primăvara se chinuie atât de mult să stea pe poziţie. Cu toate acestea, iată că am primit câteva propuneri frumoase, pe care dorim să le împărtăşim cu tine.

Unde călătorim în România, în vara 2016 – recomandările AER (Asociaţia de Ecoturism din România)

Țara Hațegului: N-am fost încă pe acolo şi trebuie cumva să ajungem, prea sună de poveste. Fâneţe şi pajişti, flori şi mulţi fluturi, toate cu profilul uriaşului Retezat pe fundal, spre miazăzi. Pe aici găseşti mărturiile unui trecut istoric bogat: din Paleolitic, din perioada daco-romană (Ulpia Traiana Sarmizegetusa), mici cetăţi şi turnuri medievale (Cetatea Colț, turnul de veghe Răchitova), biserici vechi (Biserica din Densuș, Sântămăria Orlea sau Sânpetru), case şi mici castele (Castelul Kendeffy). În plus, Geoparcul Dinozaurilor te invită să descoperi fosile de dinozauri pitici şi alte mici comori legate de istoria Pământului.

În august noi plănuim să mergem la Şcoala de vară în Retezat, o săptămână foto în inima naturii, organizată de PhotoTour cu Mihai Moiceanu, vezi detalii aici. Poate vii cu noi.

Mai multe informații pot fi consultate pe www.turismretezat.ro.

Colinele Transilvaniei: Pe aici faci ce faci şi tot revii, nu se poate altfel. Dealuri verzi te atrag ca un magnet, iar satele săsești și bisericile fortificate nu se lasă mai prejos. Nu uita că pentru a simţi sufletul locului cel mai bine e să o iei la pas sau pe bicicletă. Bisericile din Viscri, Saschiz, Biertan  sunt incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO şi au atras atenţia multor călători străini, iar biodiversitatea şi stilul de viață tradițional sunt rezultatul a secole de dezvoltare în deplină armonie cu natura, creând un sentiment unic al acestui loc, de echilibru și liniște.

Brunch-urile transilvănene organizate prin cele mai frumoase sate au devenit deja o tradiţie, iar de anul acesta s-au combinat şi cu ture pe biciclete (bike&brunch), ca să fie şi mai bine.

Mai multe informații găseşti pe website-ul www.colineletransilvaniei.ro.

Pădurea Craiului: De când am fost acolo, toamna, m-am hotărât că revin şi în alte anotimpuri. Cred că e frumos oricând. Un tărâm al peşterilor, al cheilor spectaculoase şi al cascadelor, aceştia sunt Munții Pădurea Craiului. Peșterile ascund urme de viață umană ce datează din cele mai vechi timpuri. Vechi biserici de lemn, mori de apă și gospodării tradiționale completează peisajul idilic. Pălinca, plăcintele cu brânză, smântână, usturoi sau mărar, coapte după rețete locale, plus excepționala dulceață de ardei iuți, se adaugă la farmecul natural al acestui loc. E o zonă în care poţi petrece foarte mult timp în natură, făcând drumeţii, ture foto, cicloturism, speologie şi rafting. Perfect pentru vara aceasta.

Mai multă inspiraţie e în articolul nostru – Jocuri de lumină şi culori, în Pădurea Craiului, iar mai multe informații sunt disponibile pe website-ul www.padureacraiului.ro.

Mara-Cosău – Creasta Cocoșului: Între văile râurilor Mara și Cosău, mărginită la sud de munți vulcanici, se află o „insulă” de viață tradițională autentică, parte a Maramureșului istoric. Pășunile montane, fânețele, pâraiele, livezile și pădurile seculare se combină armonios cu zonele sălbatice, adăpost pentru ursul brun și râs, porci mistreți sau lupi. Maramureşenii sunt gazde renumite şi am putut vedea asta, în călătoriile noastre. Iar despre satul Breb am auzit atât de multe, încât anul acesta cred că va trebui să-l includ în circuitul nostru de vară.  Din 2014, Mara-Cosău – Creasta Cocoșului a obținut statutul de destinație ecoturistică.

Mai multe detalii ai pe website-ul www.ecomaramures.com.

Nu închid acest articol fără a mai anunţa un eveniment important, ce are loc în Ţara Dornelor: inaugurarea Centrului de vizitare al Parcului Naţional Călimani, pe 1 iunie. Te aşteaptă aici o expoziție interpretativă, un magazin cu produse meșteșugite de localnici, curtea reamenajată pentru o incursiune în satul și pajiștile din Țara Dornelor, dar şi o potecă tematică în Tinovul Șaru Dornei. Pe parcursul întregii zile vor avea loc activități pentru copiii de toate vârstele, de la 0 la 100+ ani. Dacă vrei să vezi fotografii din culise, în timpul pregătirilor, poţi să te uiţi aici

Plănuieşti să călătoreşti în România în vara aceasta? Unde?

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Fondatoare a blogului LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. Ulterior a studiat fotografia și a devenit licențiată în Grafică, la Universitatea Națională de Arte. Interesată de ecoturism, natură și conservare, Roxana scrie și desenează, inspirată de propriile călătorii, de natură, dar și de istoria artei.