PRIMA OPRIRE: LAS VEGAS
Incerc sa-mi aduc aminte cum de ne-am hotarat sa traversam tara in 2004 (din Washington, DC), dar – ca sa fiu sincera de la bun inceput – maruntisurile astea se cam blureaza in timp, dupa o anumita ratie zilnica de rom sau bere… Imi aduc insa aminte ca tocmai ne cumparaseram casa, si ne-am mutat cu tot calabalacul pe 26 August. Calabalac care, interesant, a incaput intr-un portbagaj de Toyota, un singur drum. Ni s-a parut noua o idee geniala sa ne mutam din prima zi (de, proprietari habar-n-avisti ce eram), desi erau 45 de grade afara, si n-aveam inca frigider. De alte fleacuri gen pat, vreun scaun, sau betisoare de urechi macar, nici nu mai vorbesc. Marea mutare a constat de fapt in cateva cutii, doua sticle de Cola, ceva bere calda, catelul familiei (Boris), si noi doi: eu si cu Sean. Home Sweet Home!
Prima noapte am dormit-o pe jos, noroc cu sacii de dormit – dar de, la casa noastra! A doua zi a venit sora mea (Silvia) in vizita din Romania, si, cum statea doua saptamani, si noi n-aveam decat doi saci de dormit (de frigider nici nu mai aduc vorba), ne-am hotarat spontan sa mergem si noi “pe undeva”, si una peste alta am luat bilete de avion pentru Las Vegas. Erau $99 bucata, pentru un zbor de cinci ore; secretul zborurilor ieftine in State e sa gasesti o companie aeriana la un pas de faliment. Daca nu te deranjaza lipsa de personal, riscul de zece ori mai mare (ca vorb-aia, dau si ei faliment pentru un motiv!) sau faptul ca te vor taxa suplimentar pentru bagaje, bere, cola, casti, servetele, aer si zambete, te-ai scos. US Air n-a facut exceptie si ne-a taxat fara timiditate pentru fiecare flecustet, dar pana sa apuc sa ma supar, au inceput turbulentele, pentru care aproape ma mir ca nu ne-au taxat suplimentar.
Ultima ora inainte sa aterizam a meritat tot efortul, trebuie sa marturisesc – zburand peste Grand Canyon uiti si de turbulente, si de faptul ca ai platit $8 pe un Bud Light, si ai baut sase. In schimb, tot ce auzi din toate partile e un “uaaaaa” si “ooooo” multicolor, si pana sa-ti dai bine seama, te trezesti ca te-ai alaturat si tu corului, ca prea e mare si frumos canionul cu pricina.
Calatoriile catre Las Vegas in August ar trebui sa fie ilegale.
N-as zice ca e “cald”, cuvantul nu e din aceeasi gama terminologica. E oarecum similar unui cuptor in flacari, care te ademeneste cu palmieri, lumini si aer conditionat la tot pasul, insa prima data cand m-am dat jos din masina m-am fript la talpi, prin sandale. Noroc cu inventia aerului conditionat, altfel nu stiu cum am fi supravietuit.
Auzisem si eu de hotelurile din Vegas, de faimoasa “strip” (“fasie”, ca sa zic asa), dar nu m-am asteptat sa vad asa un amalgam de cladiri, stiluri si decoruri internationale pe metru patrat. Caesar’s Palace, The Venetian, New York-New York, Paris, MGM Grand, Mirage, Luxor – din afara, arata oarecum disproportionat. Prea multa imitatie de doi lei, ai senzatia ca esti intr-un decor dintr-o piesa de teatru nu tocmai reusita. Unghiurile si proportiile cladirilor sunt exagerate, totul e intentionat sa fie “grand”, dar pana la urma arata ieftin, si cumva ne-la-locul lui. Nu era suficient ca au copiat cativa zgarie-nori din New York, de exemplu, au aruncat si un roller-coaster in jurul lor. Turnul Eiffel in miniatura parca isi da coate cu “vecinul” Venetian, sugrumat la randul lui de un mic canal cu o gondola de ocazie, sub un cer bleu din panza decolorata. Parca eram la o expozitie trista de mini-cladiri adunate de prin toata lumea, aruncate una peste alta si abandonate subit.
Castigul – o iluzie transparenta
Prietenii imi recomandasera sa incercam sa vedem cat mai multe hoteluri. Traducere: sa alergam de la un hotel la altul (ceea ce nu-i o idee rea, fiecare minut afara la temperatura aia adauga doua-teri riduri si o armata de pistrui), dar chiar si asa, avand doua zile la dispozitie, n-am ajuns sa vedem prea mult. Totul e un spectacol, fiecare hotel e in competitie cu toate celelalte pentru a atrage clienti si a-i pastra cat mai multe ore posibile. De aceea, la cazinouri bauturile sunt gratis, cata vreme joci – Poker, Black Jack, Craps, Ruleta, chiar si Slots – jucat sa fie, si bei gratis, orice, oricat. Am jucat si noi, Sean a pierdut $30 la ruleta, Silvia a recuperat $10 la Slots, iar eu am baut pe gratis – asa-i in Vegas, castigul e o iluzie extrem de transparenta!
Spectacolele abunda la tot pasul, fiecare hotel avand o tema specifica. Bellagio se mandreste cu un sistem de fantani destul de impresionant, chiar in fata hotelului. La sfert de ora, apa tasneste la inaltimi neasteptate, creand valuri si forme geometrice sincronizate perfect cu diverse melodii mai mult sau mai putin la moda. Circus-Circus are spectacole de acrobatie in toata regula, la jumatate de ora. Treasure Island se da mare cu batalii de pirati, cu foc, tunuri, smecherii. Toate sunt gratis, toata ziua si toata noaptea. In Vegas nu se doarme, cazinourile pompeaza oxigen zi si noapte, si stai treaz pana la ore tarzii fara cel mai mic efort.
Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas
Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.
Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!