Aprilie în lumea mare: flori, dans sau vrăjitoare?

Aprilie în lumea mare: flori, dans sau vrăjitoare?

În fiecare lună au loc sărbători, festivaluri, evenimente în această lume mare; ne este greu să fim la curent cu toate şi nici nu ne propunem să ştim tot ce se întâmplă pe glob. Ne-ar plăcea totuşi să facem un schimb de experienţe, să vă povestim ce am mai aflat şi să ne completaţi cu ceea ce ştiţi. Începem aşadar cu luna aprilie, uităm puţin de Paştele care tocmai a trecut, aducând cu el o mulţime de tradiţii şi manifestări. A trecut şi 1 aprilie, o zi nu doar a păcălelillor dar şi a mişcării, în multe capitale europene având loc maratoane.

Să mergem aşadar mai departe şi să vedem ce mai putem găsi, în caz că ne hotărâm să plecăm acum la drum.

– Cei pasionaţi de Shakespeare au ocazia să îl sărbătorească  la Londra, în 18 aprilie. Detalii aici.

– Şi dacă de Shakespeare a a auzit toată lumea, poate mai puţini ştiu de Geoffrey Chaucer, cel care a ridicat limba engleză la rang de limbă literară, în secolul al XIV-lea. Tot el a creat „Povestirile din Canterbury” – care deja sună mai cunoscut şi a căror celebrare se regăseşte într-un festival ce are loc, în fiecare aprilie, la Londra şi în Canterbury. Cartea cuprindea o serie de povestiri istorisite de pelerinii care porneau de la un han din Southwark spre catedrala din Canterbury; pentru a-şi face drumul mai plăcut, aceştia trebuiau să spună poveşti atât la dus cât şi la întors, iar cea mai bună dintre ele primea o cină pe cheltuiala celorlalţi. Astăzi putem asista la o procesiune costumată între Southwark Cathedral până la Tower of London, la un spectacol de călărie şi un târg medieval.

– O perioadă foarte potrivită pentru a vizita Spania este aceea în care are loc festivalul andaluz Feria de Abril – între 20 şi 25 aprilie 2010 în Sevilla şi între 25 aprilie şi 4 mai 2010 în Barcelona. Veţi trăi în ritmuri de flamenco, vei gusta bucate savuroase, veţi admira costume tradiţionale pline de culoare şi călăreţi, vă veţi bucura zile şi nopţi de o atmosferă unică. Nu ştiu cât de aglomerat este dar cred că merită încercarea.

– Pe 21 aprilie sau în duminica de dinainte, Roma îşi sărbătoreşte ziua de naştere. Nu ştiu prea bine cum dar aş fi tare curioasă să aflu. Interesant este că dincolo de lumânări şi focuri de artificii, am auzit că accesul la multe muzee şi situri arhelogice este gratuit în această zi, aşa că nu ar strica să fim şi noi pe acolo.

– O incursiune gurmandă o puteţi avea în Lisabona, unde pe 10 aprilie începe un eveniment gastronomic de referinţă: Lisbon Fish and Flavors, cu bucătari renumiţi şi restaurante de top. Iar dacă mâncarea nu este pasiunea voastră cea dintâi, puteţi deja să cumpăraţi bilete la Estoril Open.

– În Olanda ca şi în Belgia, aprilie este luna paradelor cu flori. Competiţia din Bollenstreek – Bloemen Corso – este însă una deosebită, de care olandezii sunt foarte mândri. În timpul ei o procesiune cu forme gigante şi sculpturi realizate din flori călătoresc 40 de kilometri, între Noordwijkerhout şi Haarlem. Eu una chiar aş vrea să fiu în Olanda între 23 şi 25 aprilie!

– Ştiaţi că pe 29 aprilie este ziua internaţională a dansului? Am fost surprinsă să găsesc mesajul Consiliului Internaţional al Dansului tradus şi în Română. Oare se va organiza ceva şi la noi? M-aş bucura să aflu ca da.

– Ultima zi din aprilie sau prima din mai este marcată de sărbătoarea păgână Walpurgis Night, un fel de noaptea vrăjitoarelor, întâmpinată în mai multe ţări precum Finlanda, Germania, Suedia sau Cehia. Se aprind focuri,  nu ca să se ardă vreo vrăjitoare ci ca să se adune oameni în jurul lor, pretext bun pentru veselie şi petrecere.

Ajutaţi-mă să completez lista şi spuneţi-ne dacă aţi avut ocazia să participaţi vreodată la vreunul din evenimentele de mai sus, suntem curioşi să aflăm detalii!

Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas

Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.

Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!

Antreprenor şi fondator al LumeaMare.ro, Roxana a părăsit o carieră de 14 ani în publicitate pentru a se dedica unei mari pasiuni: călătoriile. În prezent studiază artele plastice și fotografia, iar când rămâne timp mai scrie despre călătoriile pe care le face cu familia, despre cultură, natură sau oameni şi despre toate experienţele pe care le trăieşte în lumea cea mare.