Nu e pentru prima dată când abordăm subiectul călătoriilor alături de cei mici. Dacă altădată am încercat să demonstrăm că apariţia unui copil nu ne restricţionează călătoriile sau v-am împărtăşit câteva trucuri generale de cum să facem o călătorie în familie mai plăcută, astăzi vom intra puţin în detalii şi vă vom povesti cum ne pregătim un set de jucării pentru călătorii şi ce luăm cu noi pentru a preîntâmpina plictiseala de pe drum sau de la destinaţie. Nu vorbim aici de bebeluşi, pentru care un set de jucării colorate, o muzică potrivită şi un somn îndelungat îşi vor face treaba, ci de copiii ceva mai mărişori, de până în 8-10 ani. Să începem:
1. În primul rând nu aşteptaţi până în ziua de dinaintea excursiei pentru a vă asigura că aveţi jucăriile potrivite. Gândiţi-vă tot timpul anului, atunci când treceţi pe lângă raioanele dedicate din librării sau alte magazine, ce jucării pentru călătorii s-ar potrivi pentru a umple timpul copilului în maşină sau în avion. În ultima vreme au apărut multe variante creative, în miniatură, cu piese magnetice, uşor de transportat. Dincolo de acestea depinde însă şi de voi să identificaţi nevoile şi genul de activităţi care îl captivează pe cel mic, chiar şi atunci când nu are partener de joacă. Eu de exemplu am rău de maşină, aşa că nu pot sta în spate ca să ne jucăm împreună. Cumpăraţi din timp jocuri sau jucării şi nu i le daţi decât pe drum; noutatea va conta mai mult decât orice altceva.
2. Faceţi bagajul cu jucării împreună cu cel mic, limitându-l la dimensiunea unei genţi pe care ştiţi că o puteţi ţine pe bacheta din spate şi în care el să poată umbla uşor. Lăsaţi-l să îşi aleagă o parte dintre ele singur dar încercaţi să îl împiedicaţi să umple 90% din spaţiu cu jucării de pluş de care se va plictisi la fel de repede pe cât le-a pus în bagaj. Nu-i permiteţi să umple spaţiul la refuz şi, dacă se plânge, avertizați-l că dacă nu va mai fi loc deloc la el în gentuţă, nu veţi mai putea cumpăra nimic pentru el pe drum. Bine, puteţi închide ochii la păpuşa ceva mai voluminoasă pe care pretinde că o va ţine mereu în braţe…
3. Ce includem noi aproape de fiecare dată în sacul cu jucării pentru călătorii:
– Un set cu figurinele mici preferate sau păpuși de pus pe degețele, pentru vârstele mai mici
– Jocuri de îndemânare gen cubul Rubik
- – Wooden Puzzle IQ Games, cu multe alte variante adapate vârstei
– Setul jocuri de călătorie care în dimensiunea unei cărţi cuprinde foarte multe posibilităţi de a petrece timpul în orice loc v-aţi afla: camping, restaurant, etc
– Alte jocuri (4 în linie, Şerpi şi Scări, Şah, Dame) toate disponibile în dimensiuni mici şi foarte bine gândite pentru a evita pierderea pieselor.
– Jocuri din categoria ”board games” – în variante minuscule și capabile să umple multe ore de joacă sunt jocuri de genul Dobble, Timeline sau Monopoly Deal (redus la dimensiunea unui pachet de joc)
– Caiet de desen si creioane colorate. Dacă ştie deja să scrie puteţi să luaţi şi un jurnal (un caiet banal cu o copertă frumoasă sau unul special, după posibilităţi) în care copilul să noteze ceea ce a văzut, pe unde a fost şi ce i-a plăcut. Un caiet de orice fel este oricum util pentru clasicele „X şi 0” sau „Spânzurătoarea”
– Cărţi cu activităţi logice, cu planşe de colorat sau cu abţibilduri.
– Cărţi de joc sau memorie; pentru primele puteţi găsi chiar în timpul călătoriei seturi care să îi deschidă curiozitatea pentru cunoaştere: cu animale, elemente din natură, castele, oraşe şamd. Dacă nu, sunt bune chiar şi cele cu prinţese!
– Un set de CD-uri cu muzică pentru copii, începând cu obişnuitele Cutiuţe muzicale până la selecţii din compozitori clasici, numai bune pentru urechile piticilor. Pentru ce mai mari, puteți să le luați deja muzica lor preferată.
– Nu uitaţi de cărţi de poveşti de citit seara la culcare, ziua pe plajă (când vreţi să îl convingeţi să mai stea şi la umbră) sau în orice altă situaţie în care aveţi nevoie de puţină odihnă. Există aici o listă recomandată de Petra.
4. Se ştie că dacă mergeţi cu maşina e bine să faceţi pauze frecvente. Aşa cum mai spuneam şi în alt articol, alegeţi benzinăriile care au loc de joacă şi, dacă vremea vă permite, faceţi o oprire de masă şi picnic. Nu ar strica să aveţi cu voi o minge sau o pereche de palete de badminton pentru dezmorţire.
5. Cum spuneam mai sus, lăsaţi loc în bagaj. Nu veţi scăpa de cumpărături pe drum, oricât de severi aţi fi. Amintirile sau suvenirurile sunt pentru cei mici şi naivi mai atractive decât jucăriile obişnuite.
Sunt sigură că nu am putut acoperi chiar tot şi aş vrea să aflu ce alte jucării pentru călătorii sau activităţi se mai pretează la drum. Aşa că aştept părerile sau completările voastre!
Drum bun şi joacă plăcută!
Află mult mai multe sfaturi despre cum să pregătești bagajul și călătoriile cu copii în cartea publicată în martie 2018:
Mami, tati, uite cămilele!
Cum să supraviețuiești în călătoriile alături de copii. Sfaturi serioase pentru părinți și povești fantastice pentru copii, însoțite de ilustrațiile naive ale subsemnatei.
Detalii aici.
Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas
Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.
Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!