Mă întreabă Roxana fix înainte de plecarea mea plănuită până la Oradea. Hait, îmi zic, păi… ştii… eu nu prea am habar ce să verific. Recunosc, sunt un pic neglijentă uneori (şi o să vedeţi imediat de ce), şi în plus, vajnic reprezentant al tagmei feminine, nu prea am habar de mecanică şi alte cele. Aşa, în general, mai fac câte o presiune la cauciucuri, un uns de lanţ, şi… a, da! Îi pun benzină.
Cu ruşine, mă întorc către un alt bun prieten, mecanic de nădejde, şi-l întreb, oare ce ar trebui făcut înainte de o plecare mai lungă?
Omul, metodic şi calculat, îmi răspunde punctual că ar trebui făcute aşa (şi îl citez):
“- o primă verificare a anvelopelor la plecarea de pe loc, să vedem dacă sunt cât de cât umflate;
– verificăm dacă nu ne-a dispărut ceva de pe mobra, de ex. etrier frână (nu râdeţi, suntem în România! au fost cazuri în care hoţii fură direct de pe motor ceea ce au nevoie!);
– verificăm daca avem lichid de frână în vasele special amenajate;
– verificăm apoi uleiul prin vizorul special sau prin scoaterea jojei de ulei;
– verificăm nivelul de benzină din rezervor;
– verificăm funcţionalitatea sistemului de lumini, far, semnalizare, stop frână;
– verificăm poziţionarea oglinzilor în funcţie de bagajele aşezate pe motor;
– verificăm eventualele scurgeri de lichide pe sub motor, respectiv ulei, antigel, lichid de frână;
– apoi pornim motorul şi vedem dacă totul este in regulă cu el;
– pornim uşor şi testăm un pic frânele, să fie perfect funcţionale;
– mergem la benzinărie, alimentăm cu combustibil, verificăm presiunea în pneuri conform bagajului şi pasagerilor;
… ştiu că de lanţ nu am zis nimic însă asta se face în service”.
Din vorbă-n vorbă, mai discutând noi pe marginea subiectului, zic: “ştii, cauciucurile mele sunt cam vechi, cred că ar trebui schimbate.” Şi îmi mai aduc aminte şi că săraca mobră tânjeşte după un schimb de ulei, şi-mi (îi) spun, hai, îţi fac o vizită înainte de plecare, să facem măcar schimbul de ulei.
Zis şi făcut, duc mobra în service, şi-ncepem să-i dăm roată. Hai, pe lângă schimbul de ulei şi filtre, să vedem şi lichidul de frână. Deschidem recipientul: înăuntru ceva maro-urat-nedefinit. Nu bine. Ne uităm la antigel: înăuntru uscat, şi plin de aer. Iar n-a fost bine. Îmi promit solemn în sinea mea să fiu mai atentă la lucrurile astea, că atâta lucru sigur pot verifica şi eu, şi las motorul peste noapte acolo, urmând să-l iau după ce îi vor fi fost schimbate toate cele stabilite mai sus.
Mă întorc a doua zi după servici. Nu mică mi-a fost surpriza când am aflat că în ruptul capului nu pot să plec cu motorul în starea în care se află, deoarece, la o verificare mai atentă, s-a descoperit şi un joc la roata faţă care era provocat de un rulment, rulment care musai trebuia schimbat. Ar fi fost o chestie destul de periculoasă să plec aşa, si am observat şi eu jocul la roată, când mi-au arătat cu motocicleta căţărată pe cricul central. M-am gândit cu jale că singură în mod cert n-aş fi ştiut nici să verific, nici să descopăr aşa ceva…
Vestea bună e că rulmentul s-a găsit şi înlocuit, ca atare am rezolvat cu bine a doua zi de dimineaţă problema şi am putut pleca în călătoria plănuită, cu vreo câteva ore întârziere, ce-i drept.
Acum… nu ştiu dacă lista de mai sus e cea mai completă, şi chiar v-aş întreba: voi ce mai verificaţi când plecaţi la un drum mai lung?
În plus, dacă sunteţi ca mine, complet atehnici şi un pic delăsători (de ce să nu recunosc!?), vă sfătuiesc să treceţi printr-un service înainte de drum, că uite, nu se ştie niciodată.
Aşa, de sfârşit, mă mai gândesc şi că pentru un drum liniştit ar trebui să avem la noi minim: un spray de lanţ pentru ungerea lui după aproximativ 500 km sau după parcurgerea unui traseu pe timp ploios, pe noroi, etc, o trusă de chei, şi neapărat o rola de power tape! (face minuni! Asta ştiu de la alt prieten.)
Articole similare: Lista de bagaj pe două roți
Dacă tot ai ajuns până aici, mai fă un pas
Vrem să cunoaștem lumea în mod responsabil, cu atenție și respect pentru toate formele de viață sau cultură. Nu ne interesează turismul de masă și ne pasă de ceea ce lăsăm în urmă, așa cum ne pasă de ceea ce îți povestim ție. Investim timp în pregătirea articolelor, oferim sfaturi pe baza experiențelor personale, nu umplem blogul cu publicitate și promovăm doar produse sau servicii în care credem sau pe care le folosim. Suntem selectivi și pretențioși în alegerile noastre – din respect pentru tot ceea ce ne înconjoară și din respect pentru cei care ne citesc.
Un mic ajutor din partea ta ne ajută să menținem standardul și spiritul acestui blog. Dacă ceea ce ai citit te-a inspirat, te-a emoționat sau ți-a oferit o informație de care aveai nevoie, dăruiește și tu înapoi un minut și donează pentru a susține LumeaMare. Mulțumim!